Sprijin în Republica Moldova pentru Traian Băsescu

0
51

La Chişinău mai multe organizaţii social-politice şi civice au organizat un miting de susţinere a presedintelui suspendat al Romaniei, Traian Basescu, la care au participat câteva sute de persoane.
Participanţii la miting adunaţi duminică în faţa Teatrului de Operă şi Balet au făcut un apel către toţi cetăţenii României cu domiciliul în Republica Moldova să meargă la vot pe 19 mai şi să voteze contra demiterii preşedintelui Băsescu.

„Traian Băsescu este primul şi poate unicul preşedinte al României, al nostru, al tuturor, care a dus durerea noastră în toate forurile europene. Prima lui cuvântare în Parlamentul European a fost legată în primul rând de problema Basarabiei”, a spus Valentina Cuşnir, deputată în Parlamentul de la Chişinău.

Manifestantii au venit la Chişinău din mai multe localităţi ale Republicii Moldova.
Unii din ei nici nu deţin cetăţenia României, dar s-au declarat împotriva demiterii preşedintelui Băsescu.

„Preşedintele tuturor românilor”

„Eu sunt prezent aici fiindcă nu-s indiferent de soarta preşedintelui tuturor românilor,domnul Traian Basescu…”

„Nu ne-a purtat de grijă până astăzi nimeni, decât unicul preşedinte Traian Băsescu…”

„Voi merge la referendum, voi vota nu demiterii şi-l vom susţine în continuare. Sperăm, chiar credem că el va câştiga…”

„Am venit în piaţă pentru a-l susţine pe domnul Băsescu deoarece el este prezident nu numai al României, dar şi al Basarabiei…”

„Am venit să protestez împotriva măgăriilor care se fac în Parlamentul României…
Să nu fie demis…”, au fost câteva opinii ale cetăţenilor prezenţi duminică la miting.

În acelaşi timp, o altă organizaţie unionistă, Forumul Democrat al Românilor din Republica Moldova a desfăşurat în sala Uniunii Scriitorilor o adunare cu genericul „Traian Băsescu – preşedintele tuturor românilor”.

Organizatorii au cerut tuturor celor care deţin cetăţenia României să-l susţină pe Traian Băsescu la referendumul din 19 mai.

Iurie Roşca: „Solidaritate necondiţionată”

La rândul său, vicepreşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Roşca, şi-a declarat sprijinul pentru Traian Băsescu.

Facem parte din aceeaşi familie politică atât PPCD, cât şi Partidul Democrat din care provine Train Băsescu, familia popularilor europeni, ceea ce impune solidaritate necondiţionată şi ajutor dezinteresat tuturor membrilor acestei familii

Iurie Roşca, lider PPCD

„Am o atitudine respectuoasă faţă de toate partidele politice din România, dar consider că este de datoria mea să iau atitudine univocă şi fără rezerve într-un moment decisiv. Nu pot păstra neutralitatea din oportunism sau din dorinţa de a profita în urma unei tăceri laşe”, a declarat Iurie Roşca cotidianului Flux.

„Facem parte din aceeaşi familie politică atât PPCD, cât şi Partidul Democrat din care provine Train Băsescu, familia popularilor europeni, ceea ce impune solidaritate necondiţionată şi ajutor dezinteresat tuturor membrilor acestei familii”, a adăugat Iurie Roşca.

Conform Ministerului Afacerilor Externe al României, aproximativ 100.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au obţinut până în 2007 cetăţenia română, unii dintre ei fiind rezidenţi în România sau în alte state.

În Republica Moldova vor fi deschise doar două secţii de votare, ambele la Chişinău.

Secretarul de stat la MAE, Mihai Gheorghiu, a declarat la BBC că nu s-au putut deschide mai multe secţii de votare, deoarece acest lucru ar fi necesitat acordul autorităţilor Republicii Moldova.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070513_moldova_miting_basescu.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ