Stadiul angajamentele cu UE ale Moldovei

0
72

ue

Un raport asupra modului în care îşi onorează Republica Moldova angajamentele europene atrage atenţia întârzierea sau şovăiala cu care se fac anumite reforme pot compromite apropierea faţă de Uniunea Europeană.

Autorii raportului Euromonitor au apreciat o serie de progrese în domenii precum protecţia copilului sau drepturile angajaţilor şi deţinuţilor.

Dar, pe de o parte, orice iniţiativă bună pe calea integrării europene a Republicii Moldova pare să fie asociată cu dificultăţi.

Bunăoară, recent adoptata lege cu privire la întruniri, salutată atât în interiorul ţării cât şi în exterior, funcţionează cu grave deficienţe, după cum a remarcat Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, unul dintre autorii raportului.

„Un element foarte important ţine de modul în care este implementată legea privind întrunirile adoptată în luna februarie”, spune Igor Boţan.

„Punctul nostru de vedere este că mai bine este să nu existe reglementări scrise decât să existe şi să nu fie implementate în mod adecvat.”

„Conflictele care au apărut între organizaţii precum Hyde Park şi Salvgardare, Gay Parade şi aşa mai departe au demonstrat că Republica Moldova încă nu este pregătită pentru implementarea unei legi care pe hârtie arată foarte foarte bine”, spune Igor Boţan.

2008 nu a adus schimbări în domeniile la care Republica Moldova este restanţieră de mai mulţi ani, precum cel al justiţiei, situaţiei traficului de fiinţe umane sau a libertăţii mass-media.

Nici situaţia economică nu pare strălucită.

Dezvoltarea sistemului ghişeului unic în serviciul vamal nu poate îmbunătăţi starea economiei moldoveneşti în ansamblu.

Deşi începând cu luna martie Republica Moldova are un nou cadru de relaţii comerciale cu UE – care prevede un regim de preferinţe comerciale autonome, întreprindele locale nu prea pot face faţă normelor europene faţă de import.

Astfel, deocamdată au fost solicitate doar jumătate dintre cele mai importante cote pentru export în UE, cum ar fi vinul şi zahărul. Iar la capitolul „climatul de afaceri” ţara are restanţe serioase.

Economistul Valeru Prohniţchi, coautor al studiului, spune: „comparaţiile pe care noi le-am făcut pe baza rating-urilor internaţionale demonstrează că climatul de afaceri este o problemă pentru Republica Moldova”.

„O situaţie mai proastă este în Albania cu care Moldova nu concurează direct în atragerea investiţiilor străine şi în Ucraina, cu care Moldova concurează direct în atragerea investiţiilor străine.”

Experţii consideră drept o măsură economică pozitivă felul în care a rezolvat guvernul criza legată de patente.

Un aspect negativ, în schimb, pare să fie adoptarea unei legi noi de prevenire şi combatere a corupţiei.

Valeriu Prohniţchi explică de ce nu vede în aceasta partea bună: „analizând prevederile acestei legi şi comparându-le cu prevederile legii similare din 1996 nu am observat schimbări calitative care ne-ar face să credem că în sfera dată vor fi atinse progrese importante şi, de fapt, întreaga luptă cu corupţia în anul 2008 a fost mai degrabă stârnire de valuri. Nu au fost adoptate acţiuni care ar contribui cu adevărat la lichidarea acestui flagel.”

Subiectul luptei cu corupţia este semnalat constant atât de către instituţiile europene cât şi de cetăţenii simpli ca una dintre cele mai grave probleme ale Republicii Moldova.

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2008/07/080731_raport_euromonitor.shtml

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentTVR-ul şi viitura
Articolul următorMuşuc uzurpatorul?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ