"Statele europene se tem sa nu supere prea tare Rusia”

0
42

Consultantul Departamentului Apararii al SUA, Janusz Bugajski, crede ca Moscova speculeaza disensiunile din cadrul Uniunii Europene pentru a-si consolida influenta in spatiul ex-sovietic.Fost analist al postului Radio Europa Libera, actualmente consultat privind Europa de Est al Departamentului Apararii al Statelor Unite, USAID si Institutului Republican International, Janusz Bugajski a acordat un interviu presei de la Bucuresti, analizand eforturile NATO, UE si ale Statelor Unite de asigurare a securitatii si dezvoltarii institutionale si economice a zonei Marii Negre, zona marcata inca de instabilitate, conflict, state slabe si tentatii imperialiste.
„Este in interesul UE si al SUA sa existe stabilitate in zona Marii Negre, dar asta nu se poate obtine prin compromiterea unor principii de baza, cum ar fi integritatea Moldovei sau a Georgiei. Se pare ca statele europene se tem sa nu supere prea tare Rusia, oferind o perspectiva clara pentru ca Ucraina, Moldova si Georgia sa adere la UE si NATO. O asemenea politica este eronata, pentru ca incurajeaza Moscova sa speculeze slabiciunea vecinilor sai si disensiunile din interiorul UE. Pozitia SUA in regiunea Marii Negre este importanta pentru promovarea securitatii in zona Orientului Mijlociu. De aici importanta unei politici pe termen lung in zona Marii Negre”, considera Bugajski.
In viziunea sa, Romania poate juca un rol important ca mediator si initiator al unor proiecte comune in acest spatiu. „Ca nou membru al UE, Romania poate propune o strategie pentru Marea Neagra a UE, ceea ce ar permite folosirea resurselor Uniunii Europene pentru transformarea zonei, in ciuda opozitiei Rusiei. NATO poate juca un rol major oferind obtinerea statutului de membru pentru Georgia si perspectiva aceasta pentru Ucraina, Moldova si Azerbaidjan la urmatorul summit al Aliantei la Bucuresti”, mai opineaza expertul american.

Sursa:http://www.rgnpress.ro/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ