Statele NATO ar putea ratifica Tratatul CFE dacă Rusia îşi retrage armele din Transnistria.

0
48

Rusia trebuie să îşi retragă armele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, pentru ca statele NATO să accepte ratificarea Tratatului Forţelor Convenţionale din Europa (CFE), a declarat marţi, la Bruxelles, un oficial american de rang înalt, citat de AFP.

„Să înlăturăm toate aceste arme vechi, nu au ce căuta acolo”, a precizat Paula DeSutter, adjunct al secretarului de Stat pentru Verificarea, Conformitatea şi Implementarea acordurilor priv ind controlul armamentului.

Statele Unite şi NATO vor propune Rusiei să accepte o forţă multinaţională de menţinere a păcii în Transnistria, pentru a salva Tratatul CFE, despre care preşedintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat că îl va abandona, a adăugat oficialul american.

„Statele Unite iau în considerare, alături de aliaţii din cadrul NATO, o modalitate de a propune Rusiei o forţă alternativă de menţinere a păcii în Transnistria”, a declarat DeSutter, adăugând că această forţă va trebui să fie „cu adevărat multilaterală, cu o participare rusă”.

Ea a mai spus că această propunere ar putea fi prezentată Rusiei cu ocazia unei conferinţe extraordinare pe tema tratatului, a cărei organizare săptămâna viitoare, la Viena, a fost cerută de Moscova.

La 26 aprilie, Putin a anunţat un moratoriu asupra aplicării Tratatului CFE, în replică la proiectul american de desfăşurare a scutului antirachetă în Europa, măsură pe care Rusia o consideră drept ameninţare. Tratatul CFE, semnat în 1990, a intrat în vigoare în 1992, marcând încheierea Războiului Rece. Acordul limitează forţele armate şi echipamentele clasice ale celor două blocuri şi prevede măsuri pentru sporirea încrederii (anunţuri pe tema manevrelor de amploare) şi de transparenţă (inspecţii reciproce). După destrămarea URSS, tratatul a fost „adaptat” la Istanbul, în 1999. Rusia a ratificat noua versiune, dar nu şi statele NATO, care cer întâi evacuarea totală a trupelor ruse din Georgia şi Republica Moldova, două foste republici sovietice.

Sursa: Basa-press

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ