Statele NATO sustin ca vor ratifica Tratatul FACE numai dupa evacuarea trupelor rusesti din Moldova si Georgia

0
52

nato transnistriaSUA si alte state membre ale NATO sunt gata sa ratifice Tratatul Fortelor Armate Conventionale in Europa (FACE) imediat dupa evacuarea trupelor rusesti din Moldova si Georgia.

Declaratia a fost facuta de catre adjunctul secretarului de stat SUA pentru Europa si Eurasia, Daniel Fried, la 24 mai curent, la Washington, in cadrul audierilor la Comisia guvernamentala americana pentru securitate si coperare in Europa.

Potrivit oficialului american citat de “RIA Novosti”, tratatul FACE constituie pentru Statele Unite o “piatra de temelie” a securitatii europene si ca aceastea sunt gata sa-l ratifice, dupa ce Rusia isi va indeplini angajamentele asumate in 1999 la Istanbul, privind retragerea trupelor de pe teritoriul Moldovei si Georgiei.

“Fara indoiala ca statele aliate ale NATO sustin tratatul FACE si tratatul FACE adaptat. Nici unul din aceste documente nu reprezinta o incercare a NATO de a obtine careva avantaje pe urma Rusiei. Nu trebuie sa existe indoieli ca statele aliate NATO insista asupra indeplinirii angajamentelor de la Istanbul, care vor servi drept baza pentru ratificarea tratatului adaptat”, a mai subliniat oficialul american.

De mentionat ca presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin a propus, recent, instituirea unui moratoriu asupra executarii FACE, iar in cazul in care NATO nu va reduce inarmarile, Rusia isi va anunta decizia de iesire din tratat.

Totodata, la inceputul anului curent, ministrul Apararii al Federatiei Ruse, Serghei Ivanov, a declarat ca Rusia nu va evacua trupele din Transnistria, in pofida cerintelor Tratatului despre Fortele Armate Conventionale din Europa (FACE). El a subliniat atunci ca in Transnistria ramane un contingent din 1,5 mii de militari rusi, care pazesc depozitele cu munitii si indeplinesc misiunea pacificatoare. Potrivit lui, Rusia nu poate “lasa aceste depozite in voia soartei”, deoarece “nu se stie in ce maini va ajunge armamentul”.

http://www.azi.md/news?ID=44496

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ