Ştefan Secăreanu:In Moldova nu este respectata libertatea intrunirilor

0
45

Experţii se pronunţă pentru adoptarea în redacţie nouă a Legii cu privire la organizarea şi desfăşurarea întrunirilor, prin care cetăţenii să poată să protesteze acolo unde doresc, fără ca autorităţile locale să le poată interzice acest lucru.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Ştefan Secăreanu, a declarat marţi, 19 iunie, în cadrul unei mese rotunde privind “Libertatea întrunirilor – realităţi şi perspective”, că o întrunire paşnică care corespunde tuturor rigorilor internaţionale trebuie să aibă loc fără aprobarea din partea autorităţilor. „Cetăţenii nu trebuie să ceară voie autorităţilor locale pentru organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de protest, ci doar să le informeze despre această intenţie. Totodată, autorităţile nu trebuie să interzică organizarea protestelor în locurile solicitate, inclusiv în faţa Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului.

Potrivit lui Secăreanu, în legislaţia naţională există încă anumite piedici la capitolul libertatea de exprimare care vin în contradicţie cu actele internaţionale la care R. Moldova este parte şi cu aderenţa declarată la valorile democraţiei europene, printre care prioritare sunt drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. R. Moldova este restantă în special la capitolul respectării drepturilor cetăţenilor la asociere şi dreptului la desfăşurarea întrunirilor, urmând să ia măsuri urgente în acest sens, pentru că, în caz contrar, poate eşua în procesul de avansare spre structurile europene, a mai spus sursa citată.

Avocatul parlamentar Iurie Perevoznic a menţionat că în Moldova situaţia la capitolul asigurarea desfăşurării libere a întrunirilor lasă loc pentru mai bine. Potrivit lui, în prezent nu sunt necesare eforturi suplimentare pentru proclamarea libertăţii de exprimare a opiniilor, deoarece Constituţia Republicii Moldova prevede aceste drepturi, dar este necesar un efort pentru implementarea acestor prevederi, înţelegere şi tălmăcire corectă, dezvoltarea unui cadrul legislativ adecvat şi respectarea întocmai a acestuia.

Experţii au solicitat autorităţilor, pe lângă adoptarea în redacţie nouă a Legii cu privire la întruniri, şi reglementarea comportamentului colaboratorilor poliţiei în timpul desfăşurării întrunirilor.

sursa:http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21251&cat=Cotidian%20National&rub=Politica&num=78

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ