Stegarul

0
66

Tricolorul înălţat pe clădirea Parlamentului Basarabiei a avut în Gheorghe Ghimpu simbolul pătimirii românilor basarabeni de-a lungul ocupaţiei sovietice. Viaţa lui a fost o viaţă de martiraj, de golgotică suferinţă. A rămas în memoria colectivă cu numele de Stegarul. A cunoscut Siberia. Siberia nu l-a înfrânt. Înfrânt a fost de nedreptul destin, de altfel, ca şi poetul Grigore Vieru.
Şi-n Gulagul de gheaţă Gheorghe Ghimpu a ţinut flacăra românismului în inimă. A revenit în Basarabia călit ca o sabie de Toledo. Şi-a trăit viaţa aşa cum i-au dictat simţirea şi conştiinţa. Nu a vrut laude de erou, n-a iubit ovaţiile, el a iubit adevărul, neamul românesc.
În Basarabia a curs sânge. Nistrul şi Prutul au devenit două pâlnii prin care a curs sânge românesc. Imperialii satanici au plantat iadul pe pământul Basarabiei. Au târât cu judecata lor strâmbă pe nevinovaţii români basarabeni în moarte.
Gheorghe Ghimpu era acuzatorul fărădelegilor sovieticilor, i-a dus pe sovietici în faţa judecăţii divine. Pentru asta nu a fost iertat. Moartea lui rămâne un mare semn de întrebare. De ce tocmai el? Un răspuns poate să ne dea istoria, dar nu astăzi.
Gheorghe Ghimpu, mai mult ca sigur, nu ar fi mers la Moscova să terfelească memoria soldatului român care a murit pentru România, dar, mai ales, Basarabia să nu ajungă sub ciubota înăclăită de sânge a eliberatorului sovietic. El i-ar trage de mânecă pe toţi cei care vor să defileze prin Piaţa Roşie lângă mausoleul lui Lenin, unul dintre cei mai cruzi tirani pe care omenirea i-a avut vreodată.
Gheorghe Ghimpu, aşa cum l-am cunoscut, i-ar fi tras de urechi pe cei care vor să vadă Moscova în ziua de 9 mai. Să nu ştie aceştia că Moscova le-a dus părinţii în puşcăriile din adâncurile Siberiei, mai mult ca sigur, i-ar fi întrebat: Ce căutaţi voi acolo?, Cu ce vă deosebiţi de călăul care v-a omorât mama, tatăl, fratele, copiii, cu ce? Le-ar fi reamintit tuturor doritorilor de Moscova de anii 1940 şi 1944.
Şi tot el ar fi spus: Drumul reîntregirii nu trece prin Moscova, nu bătăile de ceas ale Kremlinului reprezintă ceasul deşteptător al simţirii româneşti.

Mihai SULTANA-VICOL
sursa: literaturasiarta.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ