Stepaniuc, doctorul moldovenismului

0
60

Stepaniuc
Comunistul Victor Stepaniuc ţine neapărat să devină doctor în istorie! Acesta a depus, acum două săptămâni, teza sa de doctorat cu titlul „Evoluţia statalităţii moldoveneşti în epoca contemporană” la Institutul de Istorie, Stat şi Drept (IISD) şi la Academia de Administrare Publică (AAP). Unii cercetători ştiinţifici i-au avizat deja lucrarea şi ideologul statalităţii moldoveneşti aşteaptă să-i fie conferit titlul de doctor! Surse demne de încredere au declarat pentru JURNAL că teza lui Stepaniuc este efectuată în baza cărţii sale, publicată acum doi ani – „Statalitatea poporului moldovenesc” şi, pe lângă faptul că este o revenire la istoriografia sovietică, este plină de aprecieri eronate şi tendenţioase.

Având în vedere funcţia pe care o deţine – preşedinte al Comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, tineret, sport şi mijloace de informare în masă, lui Stepaniuc, care are la mână toate domeniile de profil, nu-i va fi greu să se facă doctor în „statalitatea moldovenească”. Acesta, probabil, nu vrea să rămână în urma prim-secretarului Partidului Comunist din RSSM, Ivan Bodiul, care era de profesie doctor veterinar, dar s-a făcut doctor în filozofie, sau în urma comuniştilor doctori Vadim Mişin şi Valerian Cristea, iar mai nou – ministrului Culturii şi Turismului, Artur Cozma. Cu o lună înainte de a fi susţinută, lucrarea stepaniuchistă va fi făcută publică pentru „dezbateri”.

O simplă cerere?

Sursele JURNALULUI afirmă că teza lui Stepaniuc a fost dată, în secret, la trei cercetători ştiinţifici de la IISD care i-au şi scris avize, adică directorului Institutului, dr. hab. în drept Alexandru Burian, dr. hab. în istorie Valeriu Cozma (tatăl ministrului Artur Cozma!!!), şi dr. Dumitru Grama. Solicitat de JURNAL, Alexandru Burian ne-a spus că Stepaniuc a depus la IISD doar o cerere în care solicita ca teza să fie discutată la institut. „La noi însă nu este deschisă specialitatea pe care a solicitat-o dumnealui şi şi-a retras cererea, găsindu-şi instituţia care are specialitatea dată”, ne-a spus Burian. Acesta ne-a spus că nici nu a văzut teza comunistului, fiindcă „eu nu pot s-o citesc, sunt de specialitate jurist şi nu mă implic în chestiunile istorice”. Dacă vă mai amintiţi, Burian a citit şi a găsit câteva cuvinte de laudă pentru cartea lui Stepaniuc, pe una dintre filele căreia scrie: „O cercetare sistematică, coerentă, minuţios întocmită privind afirmarea şi continuitatea statalităţii moldoveneşti” (!).

Burian e mincinos!

Dumitru Grama însă a recunoscut că i-a fost dată lucrarea lui Stepaniuc, a scris avizul şi a returnat-o directorului. Nu ştia de „retragerea” lui Burian. „Sunt unele momente în lucrare care, faţă de istoriografia din trecut, reprezintă un pas înainte. Stepaniuc critică evenimentele din Basarabia în perioada ţaristă. Anul 1812 era prezentat în istoriografia sovietică ca eliberare şi progres, dar Stepaniuc evită în lucrare chestiile astea şi constată că este un rapt teritorial, că este o sfârtecare a Ţării Moldovei. Dar sunt anumite momente în teză cu care eu n-am fost de acord. Linia sovietică e dezvoltată în lucrare. I-am făcut propuneri de îmbunătăţire, dar autorul dacă vrea le ia în consideraţie, dacă nu – nu. În aviz am mai spus că în zilele noastre cine are bani publică ce vrea”, zice dr. Grama.

� „O teză bună”

Stepaniuc şi-a depus, ulterior, lucrarea la AAP. Pe lângă cei trei de la IISD, alţi trei cercetători de la AAP au avizat lucrarea lui Stepaniuc, care a şi fost discutată. Printre ei, şi rectorul acestei instituţii, Alexandru Roman, care ne-a spus că „fiecare are dreptul să facă ce doreşte, că suntem un stat democratic” şi ne-a pasat la prorectorul Corneliu Popovici. „Avizul nu este făcut de către profesorii Academiei, ci de către catedră şi de către IISD. Noi am făcut şedinţă comună a trei catedre, pentru că este o lucrare cu un conţinut inter-disciplinar, şi lucrarea a fost discutată. Lucrarea ţine de Institutul de Istorie. Şi la noi a depus-o, pentru că, de doi ani deja, este profesor aici”, afirmă Popovici. Acesta a citit lucrarea lui Stepaniuc şi o califică ca fiind „o teză bună”.

„O lucrare dăunătoare”

Niciunul dintre cei implicaţi în doctoratul lui Stepaniuc nu poate spune cu certitudine când îşi va susţine acesta lucrarea. Procedura în general durează, dar nu este exclus ca până la finele acestei veri Stepaniuc să-şi ia doctoratul. Preşedintele Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova (AIM), dr. Gheorghe Paladi, a declarat că� AIM se va implica în dezbaterile asupra conţinutului lucrării. „Dacă lucrarea e în baza cărţii lui, noi nu putem să-i dăm acesteia o notă pozitivă. În carte e vorba de o revenire la istoriografia sovietică privind statalitatea noastră. Stepaniuc îndreptăţeşte regimul sovietic comunist, are aprecieri eronate şi tendenţioase privind tot ce a însemnat tragedia noastră după anul 1944 – foametea, deportările, distrugerea bisericilor etc. Stepaniuc îndreptăţeşte şi forţele separatiste şi susţine că noi am fi fost vinovaţi în anul 1992 de conflictul militar. Este grav. Această lucrare este absolut dăunătoare”, conchide dr. Gheorghe Paladi.

Victor Stepaniuc nu a fost de găsit, deşi l-am căutat câteva zile la rând.

autor:Raisa LOZINSCHI

sursa:http://www.jurnal.md/article/3582/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ