Stereotipuri

15
426

Am încercat să promovez această idee prin forumul site-ului, dare se pare că el nu se bucură de o mare popularitate.

Deci, postez ideea mea aici:

Cu toții știm că pînă la Unire avem de trecut multe bariere, dar cred că cea mai înaltă barieră o să fie șovinismul și xenofobia reciprocă, în special cauzate de diferite stereotipuri, precum că ”românii sunt naziști” sau ”moldovenii îs ruș/slavi”.

De aceea, eu propun ca noi să culegem toate stereotipurile ce dezbină națiunea, și într-o campanie de informare, să le spulberăm, să le facem praf și pulbere, ca lumea să înțeleagă că gîndea greșit.

Dacă aveți idei referitor la propunere( sau o colecție întreagă de stereotipuri :) ), nu ezitați, postați în comentarii.

15 COMENTARII

 1. Mi se pare o idee foarte buna, Sapio. Cred ca pentru a ne putea regasi unii cu ceilalti, trebuie ca ma intai sa ne cunoastem si sa trecem peste ideile preconcepute pe care le avem unii despre ceilalti. Voi incepe eu prin a insira cele mai des intalnite pareri despre moldoveni (ma refer la moldovenii din RM si nu cei din Romania):

  -moldovenii sunt betivi;
  -moldovenii sunt lenesi;
  -moldovenii sunt…”rusi” (rusificati);
  -moldovenii sunt oportunisti (pe interes);
  -moldovenii sunt infractori (au legaturi cu mafia si criminalitatea).

  Astept comentariile celor care se afla „la primire”, daca se pate cu argumente cat mai clare. 😉

 2. Hmm.. cred ca difera de la regiune la regiune. Sincer cred ca va fi foarte greu de combatut foarte serios aceste preconceptii. Cu atat mai mult cu cat preconceptii exista si intre cei din judete invecinate sau chiar diversele micro regiuni din fiecare judet. Eu sunt originar din Maramures unde sunt „Tara Lapusului”, „Tara Oasului” si Maramuresul istoric (pe raul Iza).. si chiar si intre sate sunt preconceptii.. Ma rog.. am mai auzit si eu cateva preconceptii de genul asta:

  – ardelenii sunt lenti
  – ardelenii sunt maghiari

  – bucurestenii sunt cu nasul pe sus (exista doar bucurestiul si provincia = restul)

  – oltenii sunt prosti ? (asta parca am auzit-o in anul 1)

  – moldovenii vorbesc mult si repede ? (tot de prin anul 1)

  Pot sa zic de asemenea la „moldovenii sunt lenesi” ca eu am cunoscut vreo doi moldoveni care numai lenesi nu erau.. si in general am invatat sa nu mai tin cont de preconceptii. M-am plimbat prin prea multe locuri din Romania ca sa nu imi dau seama ca multe sunt generalizari pe baza unor experiente rare.

  Eu personal cred ca cel mai bun mod de a combate aceste preconceptii e prin a permite oamenilor sa se cunoasca mai bine intre ei.

 3. Ioan Paul Pirău:
  Da, înțeleg că diferă, dar aici vorbim despre preconcepțiile generale ce desparte RM de România, nu despre preconcepțiile dintre regiuni și județe.
  În schimb aprob ideea că oamenii trebuie să vină și să se cunoască unul pe celălalt, asta ar fi fost modelul ideal.

  UnEscu:
  Hai că le dezbat eu 😉
  1. Da, moldovenii dețin I loc din lume pe consumul de alcool pe un suflet, dar n-am văzut pe nimeni să umblă beat pe străzile orașului( poate pe vreun boschetar sau doi). Eu personal consum alcool doar pe ocazii și cunosc o sumedenie de oameni care fac tot așa.
  2. Taman că invers. Toți caută de lucru, dar nimeni nu le dă. Dacă noi am fi leneși, noi nu am primi prin tranzacții de peste hotare cîte un miliard euro anual( de la moldoveni, desigur).
  3. Parțial îi adevărat, parțial nu. Știm rusa, dar utilizăm mai des româna. Sunt desiguri și ruși moldoveni care habar n-au de română( la fel ca ucraineni și celelalte etnii aduse de URSS), dar conform unui studiu, o parte din ei vor s-o învață.
  4. Din păcate, din experiența mea, pot spune că suntem oportuniști. Din cauza stării economice grave și a ratei de șomaj înalt, fiecare se agață de orice oportunitate ca să supraviețuiască.
  5. Din fericire, majoritatea populației n-au nicio legătură cu criminalul. Desigur, există unele cadre care se ocupă cu așa ceva, dar restul iși cîștigă pentru trai cu o muncă cinstită.
  Argumente clare nu pot să-ți aduc, toate cele de mai sus sunt deduse din propria mea experiență, și desigur că n-am cunoscut atîtea persoane ca să pot spune ferm că nu mă înșăl în privința celor de sus.

  • 1. Da, moldovenii dețin I loc din lume pe consumul de alcool pe un suflet, dar n-am văzut pe nimeni să umblă beat pe străzile orașului( poate pe vreun boschetar sau doi). Eu personal consum alcool doar pe ocazii și cunosc o sumedenie de oameni care fac tot așa.
   *Pai daca alcool se bea „la greu” si totusi, nu vezi oameni cazuti pe strada, asta inseamna ca:
   -basarabenii au devenit „experti” si rezista..si rezista…si rezista 😀
   sau
   -Atunci cand se apuca de baut, se inchid in case/pivnite/clopotnite si nu ma ies de acolo decat dupa…ce le trece! Hai noroc! 😀

   2. Taman că invers. Toți caută de lucru, dar nimeni nu le dă. Dacă noi am fi leneși, noi nu am primi prin tranzacții de peste hotare cîte un miliard euro anual( de la moldoveni, desigur).
   *Probabil ca la oras este adevarat. Dar cum sta treaba la sat? Ca, pe vremuri, pe la noi umbla vorba ca basarabenii stau la umbra si se „omenesc” in timp ce buruiana umplea campul!

   3. Parțial îi adevărat, parțial nu. Știm rusa, dar utilizăm mai des româna. Sunt desiguri și ruși moldoveni care habar n-au de română (la fel ca ucraineni și celelalte etnii aduse de URSS), dar conform unui studiu, o parte din ei vor s-o învață.
   *Ca pe timpul comunismului nu se vorbea de Basarabia, asta este stiut. Nu avea nimeni voie. Insa, dupa „Revolutie”, odata cu „micul trafic de frontiera” si cu revarsarea de basarabeni in pietele din Romania cu diverse nimicuri marunte puse in vanzare romanilor, acestia au „ajutat” la crearea acestei imagini a romanilor despre ei prin utilizarea aproape in mod exclusiv a limbii ruse la comunicarea intre ei. Concluzia la care putea ajunge orice om normal era ca oricine vorbeste in rusa „cu ai lui”, este rus, si nu are cum sa fie roman. Prin urmare…

   4. Din păcate, din experiența mea, pot spune că suntem oportuniști. Din cauza stării economice grave și a ratei de șomaj înalt, fiecare se agață de orice oportunitate ca să supraviețuiască.
   *Asta este o mare roblema in apropierea sufleteasca a romanilor. Romanii iau distanta atunci cand e vorba de basarabeni, tocmai din acest considerent. trebuie facut ceva in privinta asta.

   5. Din fericire, majoritatea populației n-au nicio legătură cu criminalul. Desigur, există unele cadre care se ocupă cu așa ceva, dar restul iși cîștigă pentru trai cu o muncă cinstită.
   *E foarte important procentul celor implicati in astfel de activitati. Perceptia unora din Romania este ca orice basarabean (mai bine cladit) este posibil sa faca parte din vreo grupare de trafic de persoane/tigari/arme/putoniustele de pe cer etc. 😉

 4. Spun eu cîteva:
  – românii sunt zgîrciți și lacomi
  – nu cunosc regulile ospitalității
  – românii sunt hoți
  – sunt neglijenți

  Asta am auzit cel mai des despre români( n-aruncați cu pietrele)

  • Hai sa iti raspund:

   – românii sunt zgîrciți
   *Ai vazut din studii cat cheltuie romanul, nu? Cum isi umple ele cosul la hipermarket, fie ca ii trebuie sau nu… DIn pacate, si mie mi se intampla sa cumpar prea multa mancare, de exemplu, pe care ajung sa o arunc stricata din frigider in final! Si mi-e ciuda, imi spun ca nu mai cumpar atat de multa, dar cred ca este o meteahna din perioada comunista cand multe lipseau in casele romanilor! La mancare cumparata in exces se adauga si diverse articole de care nu ai in realitate atat de mare nevoie, dar fiind in magazin, ai impresia ca nu poti trai fara acele lucruri! 🙂

   -și lacomi
   *Nu pot spune nici ca da, nici ca nu. Cred ca este in functie de persoana si eu zic ca este caracteristica mai mult celor care au deja si vor si mai mult. Insa masa oamenilor se multumeste sa aiba „cate ceva din toate”.

   – nu cunosc regulile ospitalității
   *Eh, asta chiar nu credeam sa o aud! Romanii erau recunoscuti pentru ospitalitate! Daca iei in calcul doar vanzatoarele de la diferete gherete din coltul strazii, este posibil sa ajungi sa afirmi ca romanii nu sunt ospitalieri. Insa, daca mergi in vizita, in casa unui strain sau prieten, acesta iti va pune pe masa ce are el mai bun, fie doar si pentru a nu fi considerat „amarat”, sa te impresioneze cu nivelul lui social. Exemplu personal: daca se intampla sa primesc in vizita mai multi prieteni care sa ramana peste noapte, atunci patul/canapeaua le-o voi oferi lor, iar eu…voi vedea. 🙂 (Sa-ti vand un pont: am o saltea gonflabila dubla pe care o folosesc in momente de acest gen).

   – românii sunt hoți
   Orice om este pe atat de hot pe cat ii da voie inteligenta si legea sa fie. Nu cred ca in mod genetic un popor se naste hot sau corect, ci este rezultatul educatiei si a bunului simt, a celor 7 ani de acasa. Din pacate, unadin minoritatile nationale de pe teritoriul tarii (a se citi tigani), a „contribuit” la acest prost renume pe care l-au capatat romanii de la „Revolutie” pana acum, prin faptele lor impotriva legii savarsite in tarile Europei, sub denumirea auto-declarata de rom (rrom), de unde si confuzia. Nu zic ca nu exista romani capabili de asa ceva, insa, daca din 10000 de tigani, unul are facultate si ceilalti sunt hoti, atunci, din 1000 de romani, 100 au facultate si 2 fura. Problema integrarii tiganilor este una ce da mari batati de cap tuturor tarilor europene. A se vedea scandalul cu expulzarile de tigani facute de francezi, fiind acuzati de incalcarea dreptului la libera circulatie (ce bine mi-a parut sa afle si „democratiile” occidentale ce inseamna sa ai atatia tigani in societate si sa nu ii poti controla, ca prea ne aratau cu degetul ca nu le dam destule drepturi! Na, ca au simtit si ei pe pielea lor!) 😉

   – sunt neglijenți
   *Aici nu am inteles ce ai vrut sa spui… Daca te referi la modul in care arata/se imbraca, atunci iti spun ca asta este total neadevarat! Nici macar la sat nu mai ies oamenii pe ulita cu hainele murdare sau rupte. Vorba aia, „ce zice lumea daca ma vede asa?!? 😉

 5. UnEscu:
  Mulțumesc de explicații. Eu și mai înainte nu credeam în aceste stereotipuri, dar acum această neîncredere s-a făcut mult mai mare.
  Dar cum spune Ioan, mai bine de-amu odată să vezi decît de o mie de ori să auzi 🙂

 6. UnEscu – A apărut comentariul tău din așteptare, și poftim rșspunsul:
  1. Varianta nr. 2 îi cel mai probabil 😀
  2. Minciuni adevărate. Cînd o să treci în vizită, o să vezi toate că ogoarele sunt frumoase și orînduite, așa cum trebuie.
  3. Să mă scuzi, dar de obișnuințe vechi n-ai cum să scapi ușor. Cred că vorbești de persoanele care au peste 40, născuți în perioada sovietică și care toată viața au vorbit numai în rusă, cu toate că părinții i-au învățat româna.
  4. Da, trebuie, de altfel o să devenim un al doilea popor evreu.
  5. Eu tot aceeași pot să spun de români, că averea lor au strîns din afaceri criminale, dar nu prin că-i cinstite. Asta-i pur și simplu o aberație depărtată de adevăr.

  • „3. Să mă scuzi, dar de obișnuințe vechi n-ai cum să scapi ușor. Cred că vorbești de persoanele care au peste 40, născuți în perioada sovietică și care toată viața au vorbit numai în rusă, cu toate că părinții i-au învățat româna.”

   Hai sa iti dau un exemplu foarte recent, cu un fapt intamplat cu doar vreo saptamana in urma. Eram in fata unui bloc, in apropiere de biroul firmei unde lucrez, lipind stickere cu Basarabia e Romania, cand, vis-a-vis parcheaza o masina cu numere de RM. Din masina coboara o doamna pana in 30 de ani impreuna cu un copilas de vreo 3-4 anisori, si vad ca se indreapta spre scara blocului in dreptul careia ma aflam si eu. Mi-am zis: ia uite ce coincidenta si un prilej de a intra in vorba cu o basarabeanca, chiar in timp ce eu promovez apropierea dintre basarabeni si romani. Prin urmare, mai zabovesc cateva clipe in idea de a ii deschide usa de la scara blocului, ca oricum scosese din masina niste pungi cu cumparaturi. In timp ce ma pregateam sa o abordez pregatind in minte niste formule de adresare, ii deschid usa de acces in scara. In timp ce se apropie de bloc, incepe sa discute cu copilul…in ruseste! Inchipuie-ti ca mi-a taiat tot entuziasmul si elanul… :(( Vezi tu, este o intamplare recenta cu o persoana care nu se incadreaza in portretul schitat de tine mai sus… Este o simpla exceptie, oare? Eu zic ca, totusi, cam multe „exceptii” au fost aduse din indepartate zari ori au fost „create” in Basarabia de cand fratii nu mai sunt frati! 🙁

 7. UnEscu:
  Din păcate, aici poți să ai dreptate. Rusificarea a dat rezultate 🙁
  Însă sunt multe variabile:
  1. Femeia aceea este soția unui rus și respectiv, vorbește cu copilul ei în rusă sau română, depinde de situație.
  2. Ea este o rusoaică care a învățat româna, dar vrea ca copilul ei să cunoască limba rusă, ca să nu uite de unde vine.
  3. *101 de motive pentru care ar vorbi în rusă*

  Deci, tu probabil că ai tras prea repede concluziile, la fel ca și concetățenii tăi de la frontieră.
  Mai bine vină și singur vezi în ce limbă vorbim decît să facem debate pe tema asta, ok?

 8. Poate ca ai dreptate, Sapio. Oricare dintre variantele date de tine pot fi valabile. Insa ce vroiam eu sa arat este ca din contactele pe care le au romanii cu basarabenii veniti aici, din astfel de exemple, se poate trage acea concluzie care poate fi total eronata. Si tot din experientele personale se ajunge sa generalizezi, nu din rautate. Adica, romanii nu de ai naibii le neaga basarabenilor originea romaneasca, ci pur si simplu…asta este realitatea pentru cei mai multi dintrei ei. Iar cu realitatea…nu te pui! 😉 De acord ca cel mai bine te convingi „la fata locului”, iar eu, din fericire, sunt unul care chiar vrea sa se convinga. Insa poti face acelasi lucru cu 20 de milioane de romani?!? Lor cum le schimbi parerea pe care deja si-au format-o?
  Hai sa-ti mai spun o mica povestioara, ca doar e duminica, berea e rece si nu strica sa ne relaxam: tatal meu, in nenumaratele ocazii in care s-a intalnit cu prietenii apropiati la gratr & spritz, a depanat amintiri, ca tot romanu’, despre perioada cat a facut armata si prin ce intamplari a trecut el (trebuie sa-ti spun ca a facut la „Graniceri”, pe Prut). Pe langa faptul ca spunea ca de atunci, nu vrea sa mai vada peste la masa, de la cat a servit cat a fost militar, la orice povestire legata de asa zise „incidente” de frontiera, el se referea la „ceilalti” spunandu-le „rusi”. Exemplu: Intr-o noapte, „rusii” au intrat in zona noastra de fasie iar noi i-am somat….bla-bla-bla… Dupa un timp, tot auzind povestile, iar eu afland deja despre ce „rusi” este vorba, am incercat sa ii atrag atentia ca erau tot romani, basarabeni. Replica lui a fost: pai, daca vorbeu numai ruseste, iar cei care vorbeau romaneste, vobeau foarte stricat, cum sa le spun „romani? sau „basarabeni”, daca erau rusi?! Vezi, experientele personale ale catorva persoane pot crea o imprsie generala in masa mare de oameni. Motiv pentru care consider ca trebuie facute mult mai multe lucruri pentru ca romanii de pe ambele maluri ale Prutului sa junga sa se cunoasca din nou, si sa redescopere ca, pe deo parte, unii nu sunt „rusi” iar pe de alta parte, ceilalti, nu sunt „fascisti”.
  O dupa amiaza…racoroasa! Hai noroc! 😉

 9. De asta avem nevoie de mai multa implicare….Sa se dea niste reviste, niste ziare pe aceasta tema, ca doar romnaul citeste ziarul…spre deosebire de o carte(daca tot e sa vorbim de stereotipuri 🙂 )si asa, saptamanal oamenii sunt informati depsre istorie, depsre sitautia din prezent etc. Aceasta ar fi o investitie cu adevarat folositoare.

 10. Ar fi o idee… Intr-adevar, romanu’ citeste presa, ca pe carte nu prea mai pune mana. Cum sa concurezi cu Click si Libertatea, de xemeplu, cu „fata de la pagina… ” sau mai stiu eu? Uite, de discutat cu astea doua…sa le zicem ziare, sa faca o rubrica, imadiat dupa stirile „senzationale” despre silicoane si divorturi de „interes” national… Bleah!

LĂSAȚI UN MESAJ