Stop „genocidului identitar” al românilor din Ucraina. Protest la Bucureşti şi Chişinău

0
110
  1. Stop „genocidului identitar” al românilor din Ucraina. Protest la Bucureşti şi Chişinău

Câteva zeci de persoane au protestat, sâmbătă, în faţa ambasadei Ucrainei la Bucureşti, în semn de nemulţumire la adresa noii Legi a Învăţământului din Ucraina care va conduce la desfiinţarea şcolilor româneşti.

Organizat de reprezentanţi ai organizaţiilor din cadrul Alianţei pentru Centenar, protestul a reunit români de toate vârstele, uniţi de dorinţa ca fraţii lor din Ucraina vor putea studia la şcoli în limba maternă. Manifestanţii au fluturat steaguri tricolore şi au afişat pancarte cu mesaje precum „Românii vor respect!”, „Nu discriminării lingvistice!”, „Respect the rights of România children!”, „Nu închideţi şcolile în limba română!”

http://epochtimes-romania.com/news/stop-genocidului-identitar-al-romanilor-din-ucraina-protest-la-bucuresti-si-chisinau—265524

 

  1. Festivalul Internaţional de Muzică „George Enescu” trece Prutul!

Prin efortul comun al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” şi al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Republica Moldova, la 20 septembrie a.c., pentru prima oară în Republica Moldova, va fi organizat un concert de excepție în cadrul prestigiosului Festival.

https://www.dcnews.ro/festivalul-international-de-muzica-george-enescu-trece-prutul_558382.html

 

  1. Retragerea trupelor străine din Transnistria, pe masa Adunării Generale a ONU, în octombrie

Subiectul ‘Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova’ a fost inclus, la cererea Chișinăului, pe lista punctelor suplimentare de pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU și va fi examinat în octombrie, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, în contextul unor informații apărute în presă conform cărora dezbaterea acestei teme ar fi fost amânată de către ONU, informează portalul IPN și Radio Chișinău.

http://www.romaniatv.net/retragerea-trupelor-straine-din-transnistria-pe-masa-adunarii-generale-a-onu-in-octombrie_376498.html

 

  1. Festivalul Internaţional de Folclor „Friedrich Schwartz”, ediţia a IV-a, a debutat ieri cu Parada Portului Popular

Festivalul Internaţional de Folclor „Friedrich Schwartz”, ediţia a IV-a, a debutat vineri, 15 septembrie, cu Parada Portului Popular, o manifestare care a reunit zeci de artişti din România, Ucraina, Republica Moldova şi Turcia. Parada Portului Popular s-a desfăşurat pe traseul Universitatea „Ştefan cel Mare” – esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, mulţi trecători admirând şi aplaudând artiştii veniţi în Suceava din patru ţări.

După ora 17.00, Festivalul Internaţional „Friedrich Schwartz” a continuat cu un spectacolul folcloric, care a cuprins două secţiuni: concursuri şi recitaluri, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.

https://www.monitorulsv.ro/Cultural-local/2017-09-16/Festivalul-International-de-Folclor-Friedrich-Schwartz-editia-a-IV-a-a-debutat-ieri-cu-Parada-Portului-Popular

 

  1. FOTO // Guvernul României a RENOVAT a 832-a grădiniță din R. Moldova: „România face ceea ce promite. Am reușit să vă aducem o parte de Europă aici”

Cea de-a 832-a grădiniță, renovată cu bani din grantul acordat de Guvernul României în sumă totală de 26 de milioane de euro pentru reabilitarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova, a fost inaugurată ieri în satul Târnova din raionul Edineț.

https://www.ziarulnational.md/foto-guvernul-romaniei-a-renovat-a-933-a-gradinita-din-r-moldova-romania-face-ceea-ce-promite-am-reusit-sa-va-aducem-o-parte-de-europa-aici/

 

  1. Noul șef al Delegației UE la Chișinău: Parteneriatul Republicii Moldova cu UE trece într-o fază nouă

Parteneriatul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană trece într-o fază nouă, cu o agendă de asociere mai detaliată, fapt ce oferă șanse noi pentru a promova cooperarea și a susține procesul de reformă. Declarația a fost făcută de către noul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Pavel Filip.

http://radiochisinau.md/noul-sef-al-delegatiei-ue-la-chisinau-parteneriatul-republicii-moldova-cu-ue-trece-intro-faza-noua—56209.html

 

  1. Protest la București pentru salvarea școlilor românești din Ucraina

Toți românii sunt așteptați să fie solidari cu cei 500 000 de conaționali și cu școlile cu predare în limba română din Ucraina, sâmbătă, 16 septembrie, la ora 11:00 în fața ambasadei Ucrainei din București (Bulevardul Aviatorilor 24)”, arată organizatorii protestului.

http://www.napocanews.ro/2017/09/protest-la-bucuresti-pentru-salvarea-scolilor-romanesti-din-ucraina.html

 

  1. Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul noii legii a Educaţiei din Ucraina şi cere clarificări autorităţilor de la Kiev

Avocatul Poporului din Ucraina a anunţat azi că s-a sesizat din oficiu în cazul noii legi a educaţiei, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale şi afectează învăţământul în limba maternă a românilor, potrivit News.ro. Acesta cere clarificări împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului în legătură cu adoptarea legii.

http://m.bursa.ro/avocatul-poporului-s-a-autosesizat-in-cazul-noii-legii-a-educatiei-din-ucraina-si-cere-clarificari-autoritatilor-de-la-kiev-44511337

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ