Străinii tot nu vor putea fi proprietari de pământ

0
62

Majoritatea Comunistă din Parament a respins iniţiativa legislativă a unui deputat din opoziţie, prin care s-ar fi permis investitorilor străini să cumpere în Republica Moldova terenuri cu destinaţie agricolă.
Proiectul de modificări la legea ce reglementează comercializarea pământului nu a fost acceptat de comisiile parlamentare prin care a trecut.
Ca în final, ajuns pe agenda şedinţei Parlamentului să fie respins, din start, cu votul majorităţii comuniste.

Anton Miron, explică poziţia fracţiunii PCRM faţă de iniţiativele legislative ale lui Vladimir Filat, liderul Partidului Liberal Democrat.

„La noi în ţară încă nu este dezvoltată piaţa funciară, preţul de piaţă al unui hectar variind între 3000 la 5000 de lei. Pe când în ţările europene de vest preţul de piaţă al unui hectar agricol constituie 20000 şi mai mult de euro,” spune deputatul comunist.
„În pofida acestor preţuri, ţăranul nostru din lipsa finanţelor nu prea are posibilitate de a procura pământ. De a da voie investitorilor străini să cumpere terenuri agricole în situaţia dată, pot apărea premise de efectuare a operaţiilor de speculare cu pământul. Aici apare şi problema socială – noi dezbinăm satul moldovenesc.”

Setul de modificări presupune liberalizarea pieţii de comercializare a terenurilor cu destinaţie agricolă.

Ceea ce, în opinia deputatului Filat ar fi fost un mecanism eficient de revitalizare a agriculturii.

Prin modificarea acestei legii, Republica Moldova ar fi devenit mai atractivă în ce priveşte investiţiile şi ar fi garantat stabilitate şi siguranţă investiţiilor făcute în agricultură, este de părere Vladimir Filat.
De asemenea, ar fi adus în cadrul legal investitorii străini care cumpăra terenuri agricole – după cum afirmă deputatul – prin metode ocolitoare.

„Dincolo de parcelarea pământului şi imposibilitatea consolidării din insuficienţa resurselor financiare şi nu numai. Aici trebuie să vorbim şi de tehnologii, iar dincolo de tehnologii şi investiţii trebuie să vorbim şi de pieţele care sunt necesare pentru a putea vinde produsele agricole,” spune Vladimir Filat.
„Când vorbesc de investitorii străini, am în vedere că aceşti oameni vin şi investesc procurând pământul şi ulterior investesc în prelucrarea acestui pământ. Iar consecinţa este că oamenii care locuiesc în satul respectiv unde au cumpărat pământul, îşi vor găsi un loc de muncă. Pentru că acest pământ urmează a fi prelucrat, nu de către investitor, ci de către cei care prelucrează actualmente acest pământ. ”

În susţinerea iniţiativei legislative a lui Vladimir Filat s-a pronunţat şi vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Roşca, preşedintele PPCD.

„Am ajuns la situaţia când agricultura Republicii Moldova pe care o considerăm în continuare ca fiind o ramură prioritară a economiei naţionale, se află în impas şi aşteaptă pomeni de la stat.”

„Republica Moldova nu dispune de resurse financiare suficiente, nici bugetare, nici private pentru a dinamiza dezvoltarea. Atitudinea potrivit căreia nu trebuie să deschidem piaţa funciară către străini, cu trimiterea că astfel se va depopula în continuare Republica Moldova, cred că este una la care ar trebui încetul cu încetul să renunţăm,” consideră liderul PPCD.

„Pentru că noi nu vrem să transformăm locuitorii de la sate în ţărani iobagi, care să stea priponiţi de parcela de pământ, pe care nu sunt în stare s-o lucreze din lipsă de resurse financiare, tehnice, capacităţi manageriale şi aşa mai departe.”

Destinaţia terenurilor

Singurul lucru de care trebuie să se ţină cont, a declarat Iurie Roşca, ar fi interzicerea schimbării destinaţiei terenurilor agricole.

În rest, iniţiativa legislativă se înscrie în practicile europene la care aspiră Republica Moldova, a mai afirmat Iurie Roşca.

În România, persoanele fizice străine nu au dreptul să deţină pământ, dar această prevedere este una tranzitorie, care va fi abrgată la şapte ani după aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Un alt proiect de lege, dar vizând acelaşi subiect – pământul, a fost depus de către deputatul din partea fracţiunii Partidului Democrat, Igor Klipii, care la fel a fost respins.

Chestiune asupra căreia au fost de acord deputaţii, este că în Republica Moldova actualmente există o piaţă funciară neagră, iar cetăţenii străini cumpără pământ prin intermediul unor terţe persoane sau firme locale, şi că această problemă trebuie rezolvată.

Sursa: BBC

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ