Străveziu de Danilişin

0
57

Albastrul de Voroneţ” ne sugerează care e adevărata culoare a cerului. Se poate spune însă şi altfel: zugravul care a miruit zidurile bisericii de la Voroneţ cu fâşii de cer, ne-a arătat care este adevărata faţă a culorii albastre.

Dar să revenim la Chişinău, în sălile Galeriei „Brâncuşi”.
Pictorul Anatol Danilişin îşi deconspiră – a câta oară? – felul său de a ne apropia de-o anumită culoare. Între noi şi culoarea în care vrea să ne învăluie, Danilişin aşterne straturi de străveziu. În faţa verdelui-pur, să zicem, el aşterne straturi de străveziu, pentru ca nimic să nu estompeze din afară adevărata Culoare Verde.
Danilişin creează o Pajişte a Prospeţimilor, pe acolo se calcă, în măsura posibilităţilor şi a bunului-simţ, desculţ. Se calcă desculţ şi pe-nrourate. Altfel n-ai cum simţi cum e să fii om prin rouă. Şi mai precis: prin rouă aninată de iarbă. Dacă te uiţi mai atent la tablourile semnate de Anatol Danilişin, dacă te concentrezi cu adevărat să vezi cum arată în străfunduri aceste tablouri, ai senzaţia că te-ai eliberat deodată de propriile crispări şi întunecimi.
Un bun cunoscător al picturii lui Danilişin, Mihai Ştefan-Poiată, sesiza la inaugurarea expoziţiei puterea de atracţie a tuturor culorilor, remarcând că e suficient să te îndrăgosteşti de o nuanţă pentru a te simţi copleşit de întreaga sa paletă. Leo Butnaru îl regăseşte pe Danilişin într-o multitudine de forme, apreciindu-i libertatea de a crea cu suficientă voluptate în manieră avangardistă şi totodată modernă. Criticul Constantin Ciobanu vede în Danilişin un exeget al dezvăluirilor de reală valoare. Tudor Braga îi pune în cârcă mii de ani de viziuni oarecum atemporale. Ambasadorul SUA, Excelenţa sa, Dl Michael D. Kirby, aflat în acelaşi mediu străveziu împreună cu noi, admiră, bănuim, claritatea „Străveziului de Danilişin” laolaltă cu privitorii din salonul „Brâncuşi”. E ceva care merită a fi văzut. Căci dincolo de Albastrul de Voroneţ ştim ce e: Cerul! Un cer cu adevărat Străveziu!
Expoziţia personală a lui Anatol Danilişin va fi deschisă până la 11 martie 2007.

autor: Nicolae POPA

sursa:http://www.jurnal.md/article/2755/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ