Structurile diplomatice moldovenesti peste hotare sint obligate sa utilizeze exclusiv "limba moldoveneasca"

0
76

Intr-un document confidential, trimis recent de Cancelaria Presedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin, catre reprezentantele diplomatice ale tarii in Uniunea Europeana este dispusa inlocuirea cit mai rapida a limbii romane cu „limba moldoveneasca” in dialogul direct cu institutiile comunitare si autoritatile tarilor de resedinta, afirma portalul romanesc www.atac.ro
Potrivit sursei citate de Agentia INFOTAG, Administratia prezidentiala a Moldovei a cerut diplomatilor acreditati in Belgia, Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Ungaria, reprezentantelor Moldovei, acreditate pe linga UE si NATO sa foloseasca in mod exclusiv sintagma de „limba moldoveneasca” in activitatea lor, cum ar fi redactarea corespondentei oficiale a ambasadei, documentelor bilaterale pe care oficiali de la Chisinau le vor incheia. Documentul confidential a fost trimis de Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene (MAEIE) al Moldovei si prevede sanctiuni pentru diplomatii care nu se vor conforma acestei dispozitii, inclusiv salariale.

Pentru impulsionarea „revigorarii limbii nationale moldovenesti in mediile oficiale europene”, dupa cum este specificat in document, Academia de Stiinte a Moldovei, Ministerul Educatiei si Tineretului, Ministerul Culturii si Turismului vor pune la dispozitia ambasadelor dictionare de „limba moldoveneasca” si diferite lucrari prin care este demonstrata existenta „limbii moldovenesti”. Ambasadele vizate au obligativitatea sa faciliteze relatiile dintre ONG-urile ce au ca obiectiv de activitate protejarea „etniei moldovenesti”: Societatea Culturala Moldo-Letona „Dacia”, „Centrul Cultural-Instructiv Moldovenesc din orasul Moscova”, „Organizatia Internationala a moldovenilor din Regiunea Cernauti” si „Asociatia National-Culturala a moldovenilor din Ucraina”.

O alta sarcina a diplomatilor moldoveni este initierea unor procese la nivelul institutiilor europene pentru condamnarea de catre justitia europeana a Romaniei, acuzata de interzicerea activitatii Asociatiei „Comunitatea Moldovenilor din Romania”. Ambasadelor li s-a mai cerut sa intensifice eforturile pentru deschiderea unor „centre culturale moldovenesti” in capitalele europene, centre care sa organizeze cursuri de „limba si istorie moldoveneasca”.

Solicitati de Agentia INFOTAG, serviciile de presa ale Presedintiei si MAEIE au ezitat sa comenteze aceasta informatie.

http://www.basarabeni.net/home/structurile-diplomatice-moldovenesti-peste-hotare-sint-obligate-sa-utilizeze-exclusiv-limba-moldoven/

NICIUN COMENTARIU

  1. voronin sfideaza adevarul stiintific si demnitatea acestui popor care este hartuit de catre el si clica lui. As dori sa-l intreb pe el, pe Lupu si ceilalti obraznici si fara simt omenesc daca au nevoie de traducator atunci cand vorbesc cu omologii lor de la Bucuresti? ignora total aspiratiile si vointele acestui popor. Voronin crede ca Eminescu este poetul nostru national sau ba? Daca atunci sa-l interzica si pe el asa cum interzice limba romana. Si atunci cine suntem noi? NIMENI!!!
    De ce a scris atunci Eminescu : DE LA

  2. In acest caz Voronin sa interzica si opera lui Eminescu care a scris in limba romana, dupa logica lui nu e poetul nostru caci n-a scris in limba noastra! Si atunci cine suntem noi?NIMENI! De ce hartuieste acest popor, de ce-si bate joc de el? De ce a mai scris Eminescu : De la NISTRU pan-la TISA tot ROMANUL plansu-mi-s-a!!!
    Deci cine are dreptate Eminescu sau Voronin???
    Consider ca-si bate joc de lucruri sfinte si poate fi condamnat in instantele internationale pt genocid !!!

LĂSAȚI UN MESAJ