STUDII ÎN STRĂINĂTATE

0
59

Sau cum e să devii student peste hotare

În Republica Moldova, studiile universitare şi post universitare în străinătate reprezintă visul oricărui student care se respectă. Prestigiul universităţilor, posibilitatea de a se încadra în stilul occidental de viaţă, dorinţa de a afla secretele unei vieţi mai uşoare, ocazia de a învăţa o limbă străină şi, mai ales, garanţia de a găsi un serviciu pe măsură la întoarcerea acasă, constituie pentru studenţii moldoveni motivaţia care stă la baza orelor interminabile la ambasade, nopţilor nedormite în faţa ministerelor şi sutelor de acte si diplome necesare pentru înmatriculare.
Dat fiind faptul că dezinformarea continuă să reprezinte o problemă gravă în rândul tinerilor basarabeni, numărul celor care ajung să studieze în vreo universitate din Europa sau America este foarte mic.
Teoretic, înmatricularea la facultate este simplu de obţinut, atât doar că necesită multă motivare, încăpăţânare, luptă şi răbdare. Obstacolele sunt multe, greutăţile – greu de suportat, diploma, în baza căreia se va face înscrierea, trebuie să conţină rezultate mari iar candidatul trebuie să aibă o pregătire foarte bună.
Pentru liceeni, studiile peste hotare se fac, în marea majoritate a cazurilor, pe cont propriu. Viitorul student va depune dosarul la facultatea dorită, însă nu va fi scutit de taxa de studii (în jur de 500 Euro), nu va beneficia de cazare la preţ redus sau de alte facilităţi.
Pentru masteranzi, studiile sunt organizate în mod diferit. Astăzi, există din ce în ce mai multe organizaţii care oferă burse de studii pentru tinerii din ţările în curs de dezvoltare. În Republica Moldova, cele mai cunoscute astfel de organizaţii sunt Alianţa Franceză, Agenţia Universitară a Francofoniei şi Bursa Confederaţiei (pentru studii în Elveţia).
Candidaţii care vor depune dosare la aceste organizaţii, trebuie sa fie cunoscători de limbă franceză, iar cei care deţin diplome precum DALF (Diplôme Approfondi de la Langue Française), DELF 1 (Diplôme d’Etude de la Langue Française, nivel introductiv sau de descoperire), DELF 2 (nivel intermediar sau de supravieţuire), TCF (Test de Connaissance du Français) sunt mai avantajaţi. În cazul Bursei Confederaţiei, studiile pot fi urmate în franceză, italiană, germană şi cu puţin noroc, engleză. Diploma de TOEFL (Test of English as a Foreign Language) şi DELE (Diplomas de Español como Lengua Extranjera) sunt, de asemenea, un mare privilegiu pentru candidaţi.
Primul pas se face la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, când candidatul pentru o bursă de masterat trebuie să-şi găsească un conducător ştiinţific în universitatea la care râvneşte să fie înmatriculat. Studentul va face un mic proiect de cercetare bazat pe tema licenţei pe care o va obţine. În felul acesta, profesorul din universitatea gazdă va face cunoştinţă cu domeniul de interes ştiinţific al studentului, iar în cazul în care acesta se potriveşte cu domeniul său de activitate academică profesorul îi va semna o confirmare prin care declară că studentul respectiv este eligibil pentru o asemenea bursă şi demn de a urma o formare în universitatea respectivă.
Lista actelor pentru cererea de bursă se găseşte pe site-ul oficial al organizaţiilor respective sau poate fi găsită direct la oficiile din Chişinău (Alianţa Franceză – str. Sfatul Ţării, 18, 2012, Chişinău, Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF), str. 31 August 1989, 78, Universitatea Tehnică din Moldova, bloc 2, 2012, Chişinău şi Bursa Confederaţiei: str. Mateevici 23, bloc B
Chişinău, MD 2009).
După depunerea dosarului pentru cererea de bursă, candidatul trebuie să pregătească dosarul pentru înmatriculare la universitatea gazdă. Este important de menţionat că organizaţia care oferă bursa nu are nimic în comun cu universitatea la care urmează sa fie depusă cererea de înmatriculare. Dosarul pentru facultate va fi îndeplinit conform listei de acte necesare care de asemenea poate fi găsită pe site-urile facultăţii respective. Dacă dosarul este considerat complet, candidatul va obţine o confirmare de înmatriculare din partea universităţii.
Norocosul care va fi înmatriculat la facultate şi va deveni titularul unei burse, va trece la o nouă treaptă, deloc uşoară – obţinerea vizei. Aceasta variază de la caz la caz, de la ambasadă la ambasadă. Pentru ţările ale căror consulate se află în România sau Ucraina, dosarul trebuie depus cu minim şase săptămâni de la data în care trebuie obţinută viza.
Odată ajuns în universitatea atât de mult visată, studentul trebuie să treacă cel mai dificil obstacol – să se adapteze rigorilor noii universităţi. Chiar dacă la o primă vedere, asta ar părea cel mai uşor de realizat, în realitate este şi cel mai dificil moment. Cu o altă formare, obligat să înveţe într-o limbă străină, studentul este totuşi tratat ca atare: în definitiv, obţinerea unei diplome de masterat e pentru toţi aceeaşi, iar cerinţele nu sunt deloc altele decât pentru nativi. De aceea, partea cea mai grea constă în depăşirea acestor mici neplăceri. Prima sesiune este cea mai dură şi este perioada când dorul de casă este şi cel mai greu de suportat.
Şi totuşi, în pofida tuturor lacrimilor, a efortului dublu care trebuie depus şi a tuturor dificultăţilor, studiile peste hotare sunt ca o mană cerească. Departe de casă înveţi să devii mai puternic, să acumulezi experienţă, să descoperi lumea, să înveţi să trăieşti pe cont propriu, să vezi viaţa cu alţi ochi şi să-ţi iubeşti ţara cu mai multă dăruire.
Mă adresez vouă celor care sunteţi acasă: încercaţi pentru că merită.

sursa:http://www.flux.md/p/index.php?cat=Cotidian%20National&rub=Social&num=30&action=browse#

NICIUN COMENTARIU

  1. Buna! daca stie cien a scris articolul, spuneti dati ceva contacte…de fapt ma intereseaza cum are loc gasirea unui coordonator stiintific, daca se refera la admitere..?

LĂSAȚI UN MESAJ