SUA nu ştiu de un plan rusesc pentru Transnistria

0
381

David Kramer a dat asigurări că nu există un plan secret al Rusiei
Reprezentantul Statelor Unite ale Americii la negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean, David Kramer, declară că nu a văzut nici un plan nou de reglementare a crizei transnistrene care a ar fi elaborat de Federaţia Rusă – idee vehiculată în presă şi în mediile politice de la Chişinău.
În acelaşi timp, Statele Unitese pronunţă pentru reluarea „imediată şi fără condiţii” a negocierilor în format „5+2″, aflate în impas mai bine de un an.

David Kramer a declarat că a primit din partea autorităţilor de la Chişinău asigurări clare că nu a fost prezentat Moldovei oficial nici un plan rusesc.

„Aceste asigurări au venit personal din partea preşedintelui Voronin, de la ministrul Şova, de la ministrul Stratan. Am pus întrebarea aceasta explicit, astfel încât să nu existe confuzii sau neînţelegeri. Noi credem pe cuvânt Guvernul Republicii Moldova şi preşedintele ţării”, a afirmat David Kramer.

Şi nici la Moscova nu ar exista, potrivit demnitarului american nici un indiciu precum că Federaţia Rusă ar avea un astfel de plan.

Am fost la Moscova aproximativ acum trei săptămâni şi ei nu mi-au arătat vreun plan

David Kramer

„Am fost la Moscova aproximativ acum trei săptămâni şi ei nu mi-au arătat vreun plan. Dar asta nu elimină automat existenţa unui astfel de plan. Eu nu l-am văzut”, a spus David Kramer.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin Democrat, declarase la BBC că deocamdată este vorba de o schiţă de proiect şi nu de un document finisat.

Formatul „5 + 2” sprijinit de SUA

Potrivit lui Iurie Roşca, el a aflat despre existenţa acestei iniţiative în cadrul unei şedinţe cu uşile închise convocate, săptămâna trecută, de Preşedintele Vladimir Voronin, la care au mai participat, liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi câţiva apropiaţi ai şefului statului.

E greu să spunem când va exista o soluţie la conflictul transnistrean, dar vă asigur că noi vom continua să insistăm asupra găsirii unei soluţii

David Kramer

Această schiţă de proiect, spune Iurie Roşca, prevede între altele semnarea unei declaraţii comune de către Preşedintele Voronin şi liderul administraţiei transnistrene, Igor Smirnov, ce ar urma să fie aprobată de către Parlamentul de la Chişinău şi Sovietul Suprem de la Tiraspol.

În baza acestei declaraţii, ar urma dizolvarea Legislativului de la Chişinău şi comvocarea alegerilor parlamentare anticipate la care să participe şi Transnistria şi căreia i-ar reveni 18-19 mandate din 101 în noul Parlament.

În acelaşi timp, Statele Unite ale Americii, prin vocea reprezentantului său la negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean, în format „5+2” se pronunţă pentru revenirea la masa de negocieri.

La negocieri iau parte Republica Moldova, autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, Rusia, Ucraina, OSCE şi, SUA şi UE, în calitate de negociatori.

David Kramer a declarat însă: „E greu să spunem când va exista o soluţie la conflictul transnsitrean, dar vă asigur că noi vom continua să insistăm asupra găsirii unei soluţii.”

Negocierile au intrat în impas în luna februarie 2006. De atunci, părţile nu au mai revenit faţă în faţă.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/04/070426_rusia_nato.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ