SUA, OSCE şi UE cer Rusiei să-şi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova

0
83

SoldatiStatele Unite ale Americii a accentuat pe necesitatea îndeplinirii în totalitate de către Federaţia Rusă a angajamentelor luate la Summit-ul OSCE de la Istanbul cu privire la retragerea forţelor sale militare din Moldova. În acest sens, Rusia a fost chemată să se conformeze principiului central al Tratatului FACE privind acordul statului gazdă pentru staţionarea forţelor străine. Problemele de securitate europeană, în special cele generate de evoluţiile în contextul conflictelor nesoluţionate şi regimul armelor convenţionale în Europa reprezintă tema principală în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE, la Helsinki.

În acest context, Franţa, în numele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, a exprimat sprijinul deplin pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor internaţional recunoscute ale Georgiei şi Republicii Moldova. De asemenea, Uniunea Europeană a exprimat sprijinul său pentru formatul de negocieri 5+2: „care este singurul în măsură să garanteze atingerea unei soluţii viabile şi comprehensive a problemei transnistrene” informează serviciul de presă a MAIEI.

Vizavi de acest subiect, Statele Unite ale Americii a declarat că Federaţia Rusă trebuie să-şi îndeplinească în totalitate angajamentele pe care şi le-a asumat la Summit-ul OSCE de la Istanbul, cu privire la retragerea forţelor sale militare din Moldova. În acest sens, Rusia a fost chemată să se conformeze principiului central al Tratatului FACE privind acordul statului gazdă pentru staţionarea forţelor străine.

http://unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=8540

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ