SUA salută şi susţin aspiraţiile de integrare europeană ale Moldovei.

0
49

SUA salută şi susţin aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova. În R.Moldova, multe persoane şi partide politice doresc integrarea în Uniunea Europeană şi America este dispusă să acorde tot sprijinul acestor aspiraţii, a declarat, luni, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în R.Moldova, Michael Kirby, în timpul emisiunii difuzate de postul PRO TV-Chişinău.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, diplomatul american a spus că nu crede că integrarea europeană a Moldovei este văzută rău în Rusia şi ar putea afecta relaţiile dintre Chişinău şi Moscova. Comentînd lipsa de progrese în rezolvarea problemei transnistrene, Michael Kirby a menţionat că SUA au cu Rusia contacte bilaterale în această problematică, care au ca scop reluarea tratativelor.

Kirby a spus că ţara sa a îndemnat Rusia, Ucraina şi OSCE la acţiuni mai active în acest sens, aşa că mai există speranţa la progrese în cadrul negocierilor. „Orice soluţie pentru problema transnistreană trebuie să fie susţinută de populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului”, a subliniat oficialul.

În opinia diplomatului, sub aspect financiar, R.Moldova a pierdut de pe urma instituirii noului regim vamal pentru mărfurile transnistrene, pe 3 martie 2006, după care Rusia a interzis, pe 26 martie 2006, importurile de vinuri şi produse vinicole moldoveneşti. Totodată, Kirby a afirmat că instituirea controlului la frontieră era necesară, pentru că acolo a existat multă contrabandă, care acum este contracarată. Ambasadorul a afirmat că interdicţia importurilor de vinuri moldoveneşti în Rusia ar putea avea legătură cu faptul că cetăţenii ruşi sînt nemulţumiţi de calitatea vinurilor. Pe de altă parte, el s-a arătat convins că „vinurile moldoveneşti vor găsi pieţe de desfacere”, pentru că sînt calitative. Michael Kirby a anunţat că, acum, vinurile moldoveneşti se exportă în 25 de state americane.

Sursa: INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ