SUA vor să se implice în Transnistria

0
53

Transnistria in Europa
Preşedintele George W. Bush a criticat, la Praga, „deraierea” democraţiei din Rusia, iar SUA au avansat un plan pentru Basarabia.

Preşedintele american, George W. Bush, a început, printr-o escală la Praga, un turneu european de opt zile, interval în care va participa şi la summitul G8 găzduit de localitatea germană Heiligendamm. Washingtonul a propus, luni, Moscovei detaşarea în Transnistria a unei forţe multinaţionale de menţinere a păcii, ca posibilă soluţie a disputei pe tema controlului asupra armelor şi a cerut transportarea muniţiilor armatei ruse prezente încă în stânga Nistrului, transmite „Reuters”, citând un responsabil american din domeniul apărării. „Să înlăturăm toate aceste arme vechi, nu au ce căuta acolo”, a precizat Paula DeSutter, adjunct al secretarului de Stat pentru Verificarea, Conformitatea şi Implementarea acordurilor privind controlul armamentului.

“SUA iau în calcul şi discută cu aliaţii din NATO o serie de opţiuni în care să propună ruşilor o forţă alternativă de menţinere a păcii pentru Transnistria, una de natură multilaterală, cu participarea Rusiei”, a mai declarat Paula DeSutter. Diplomaţii occidentali consideră Transnistria drept principalul motiv pentru care Moscova a anunţat, luna trecută, că îşi rezervă dreptul de a suspenda aplicarea prevederilor CFE, în condiţiile în care statele NATO tergiversează adoptarea documentului, condiţionând-o de respectarea angajamentelor asumate de partea rusă, în 1999, la Istanbul, în vederea retragerii trupelor şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi al Georgiei. În vreme ce Moscova a consimţit la repatrierea cadrelor militare staţionate în Georgia, acelaşi lucru nu se poate spune şi despre aşa-numiţii pacificatori ruşi detaşaţi în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, aminteşte „Reuters”. Rusia a anunţat, la finalul lunii trecute, că nu va mai permite inspecţiile străine în baza CFE şi nu va mai informa despre mişcările sale de trupe.

http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=546&idRubric=5697&idArticle=13742

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ