Sudul Basarabiei s-a rugat pentru reunirea cu România!

0
58

Basarabia1
Luni, 17 martie, sudul Basarabiei a cinstit Actul Unirii Basarabiei cu România votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918. Manifestările au început în satul Chircani, unde un sobor de preoţi ai Mitropolieii Basarabiei au săvârşit un impresionant TeDeum în cinstea deputaţilor Sfatului Ţării.
Unirea Basarabiei
Rugăciunile celor şase preoţi au fost susţinute de localnicii veniţi cu mic şi mare la biserică. Glasul solemn al preoţilor, flacăra înaltă a lumânărilor, murmurul grav al maturilor, şoaptele îngereşti ale copiilor erau amplificate de feţele străluminate ale sfinţilor pictaţi recent în noua biserică de la Chircani. Părea că Actul Unirii însăşi a fost adus la acel TeDeum de sufletele de lumină ale deputaţilor de la 1918, care prin votul lor au salvat atunci Basarabia, apoi şi întreaga Românie, de genocidul comunist. Frumuseţea actului divin săvârşit la Chircani a fost accentuată de participarea scriitorilor Grigore Vieru, Nicolae Dabija, preşedinte FDRM, Andrei Vartic, prim vice-preşedinte FDRM, care au rostit împreună cu preoţii cuvinte de laudă pentru înaintaşii de la anul 1918. Copiii din clasa a doua a şcolii din localitate au prezentat şi un splendid micro-spectacol din versurile poetului Grigore Vieru. Arareori iubitorii de teatru mai au posibilitate să participe la o asemenea minune teatrală. Deşi vocile sunătoare ale micilor protagonişti răsăreau anonim din mulţime, glasul copiilor se contopea de la sine cu feţele sfinţilor, părea că însuşi sfinţii glăsuiesc în acele clipe la Chircani. Această sfericitate anonimă teatrală a creat pentru câteva minute o mizanscenă uluitoare pe care nici un regizor profesionist nu ar putea să o inventeze. Ce păcat că teatrele profesioniste din Chişinău sunt invadate azi de amoralitate spirituală şi pornografie fizică şi verbală. După spectacol au urmat discuţii ale scriitorilor cu localnicii, dar cel mai lung dialog a fost cel al lui Grigore Vieru cu micii artişti, după care cei prezenţi s-au fotografiat împreună pe scările bisericii.

Grigore Vieru

Fiind împuternicit de ruga de la Chircani, Duhul Unirii s-a strămutat apoi la Universitatea „B. P. Hasdeu” din Cahul, unde câteva sute de studenţi şi profesori, dar şi locuitori ai judeţului Cahul, au cinstit fapta înaintaşilor de la 1918 şi aniversarea a 90 de ani de la votarea Actului Unirii la un simpozion cultural-ştiinţific închinat operei poetului Nicolae Dabija. Şi invitaţii – Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Andrei Vartic, Viorel Dinescu (Galaţi), şi vorbitorii dintre studenţi şi profesori au accentuat bărbăţia demnă a actualilor făuritori ai reunirii Basarabiei cu Ţara şi a reintrării noastre în normalitatea europeană. La simpozion s-a accentuat că talentul scriitorului, dar şi al profesorului, inginerului, agronomului, medicului, bibliotecarului sau ţăranului simplu nu poate avea rost dacă nu slujeşte Patria, dacă nu este parte din efortul colectiv de a păstra neamul grămăjoară. Vom fi umbre rătăcite în mrejele Globalizării dacă nu ne vom onora înaintaşii, dacă vom distruge tradiţiile şi vom calici limba noastră cea română, dacă vom pângări morala creştină, dacă nu vom înmulţi Conştiinţa naţională, iată alte teme ale discursurilor care s-au rostit luni, 17 martie, la Cahul.

Memorabil a fost la manifestare recitalul din poezia lui Nicolae Dabija, realizat de Andrei Popa, rectorul Universităţii „B. P. Hasdeu” din Cahul. Deşi aflat la periferia vieţii noastre universitare, Cahulul stă în centrul activ şi frumos al acestei vieţi anume prin cultura profesorilor şi studenţilor, al cărei glas inconfundabil îl reprezintă rectorul instituţiei. Ne dorim din tot sufletul şi la multele universităţi chişinăunene şi asemenea rectori, şi asemenea profesori şi studenţi. Un alt recital memorabil din poezia lui Grigore Vieru şi Nicolae Dabija a prezentat la manifestare poetul Viorel Dinescu din Galaţi. Andrei Vartic a arătat că nu poţi deveni erou al timpului tău dacă nu înmulţeşti conştiinţa naţională, dacă nu auzi şoapta lui Dumnezeu în vacarmul zilei de azi, devenită uneori adevărată apocalipsă, aşa cum ne îndeamnă şi Nicolae Dabija în ultimile sale poeme. Grigore Vieru a rostit un discurs luminos despre talent, curaj şi demnitate, accentuând că la noi, la români – de altfel ca şi la toate celelalte popoare ale lumii – fără cunoaşterea limbii, a limbii noastre româneşti, nici o demnitatea a spiritului omenesc nu se poate manifesta. Anume în acest context el a citat câteva din poemele sale, denumite chiar de poet „publicistice”.

Imagini

În fine, Nicolae Dabija a mulţumit şi organizatorilor, dar şi tuturor celor care au stat ore în şir la simpozion ascultând şi aplaudând discursurile. Rădăcinile noastre, fiind rădăcini europene ne prezintă firesc lumii anume ca români, a mai spus Nicolae Dabija. Aşa au fost patriarhii Marii Uniri de la 1918, elogiaţi în mod special de poet, aşa suntem obligaţi să fim şi noi dacă vrem să nu dispărem cu totul. Poezia şi artele nu-şi au loc în lume dacă nu slijesc binele, dacă nu luptă cu răul, a mai accentuat Nicolae Dabija. Cel care înmulţeşte binele înmulţeşte şi artele, acel artist cel care nu-şi uită strămoşii şi limba este binecuvântat de Dumnezeu şi păstrat în memoria colectivă a neamului chiar dacă viaţa lui este un „maraton prin gloanţe”. Acesta este şi titlul noului volum de poezii al lui Nicolae Dabija, apărut la editura RAFET din Râmnicu Sărat şi lansat de Viorel Dinescu la manifestarea de la Cahul.

Acţiuni închinate aniversării a 90 de ani de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu România vor avea loc în aceste zile în majoritatea localităţilor din Basarabia. Ele vor culmina cu Adunarea solemnă care va avea loc la Chişinău pe 27 martie 2008. Să aprindem cu toţii în acea zi o lumânare pentru a cinsti fapta deputaţilor Sfatului Ţării.

Copii

www.voceabasarabiei.com

NICIUN COMENTARIU

  1. Si eu doresc unirea cu voi(fratzi mei de peste Prut)……incerc sa ajut sh eu cum pot campania…..miam facut sh netlog special unde sper sa promovez sh eu campania……:)……”BASARABIA PAMANT ROMANESC”

LĂSAȚI UN MESAJ