Surprize, surprize… cu Voronin

0
76

În capul preşedintelui comunist de la Chişinău surprizele se ţin lanţ. Luat pe nepregătite de Băsescu, Voronin a declarat la conferinţa de presă comună, privind complice spre omologul său român, că „vom face unele surprize plăcute pentru locuitorii ambelor maluri ale Prutului”. Însă, ca un adevărat Moş Gerilă, el nu a dezvăluit ce are în torba sa cu surprize, ci ne-a lăsat să ne dăm cu presupunerile. Începem cu cea mai proastă. Este posibil ca Voronin, pur şi simplu, să fi glumit. El ştia că în câteva clipe trebuie să se îndrepte cu Băsescu spre beciurile de la Cricova şi, brusc, devenise foarte darnic şi foarte bun cu toată lumea. Există o asemenea categorie de oameni care, în aşteptarea unei petreceri pe cinste, a unui sabantui, devin agitaţi peste măsură şi gata să arunce cu bomboane în toţi copiii de pe stradă.

O altă presupunere este că Voronin s-ar fi înţeles cu Băsescu să dea voie TVR-ului în Basarabia, iar Bucureştiul să asigure retransmiterea postului comunist de televiziune „Moldova 1” pe tot teritoriul României. În acest caz, surpriza ar fi doar pentru basarabeni, pe când regăţenii ar face crampe la stomac privind un asemenea post de televiziune ca „Moldova 1”.

Am putea continua şirul presupunerilor până la o altă vizită fulger a preşedintelui Băsescu la Chişinău. Însă cea mai plauzibilă dintre ele ar fi că, vorbind de surprize, Voronin s-a referit, de fapt, la Convenţia micului trafic la frontieră. Este de presupus că în cadrul întrevederii cu Voronin, Băsescu să fi abordat şi această problemă, amintindu-i omologului său moldovean de oferta pe care Uniunea Europeană a făcut-o Chişinăului, prin intermediul guvernului român, de a permite cetăţenilor moldoveni să circule liber peste Prut, pe o rază de 50 km. În această situaţie, Voronin, chiar să fi vrut să o dea cotită, că n-avea cum. Sub presiunea unor ample acţiuni pro-Convenţie, organizate până acum de Partidul Liberal Democrat din Moldova, în urma numeroaselor demersuri către guvern, către ambasade, instituţii şi organisme europene, semnate de liderul PLDM Vlad Filat, preşedintele Voronin n-ar mai fi avut cum să se dea cu fundul la gard. El ar fi acceptat, în cele din urmă, oferta, numai că în mintea lui, poporul încă n-ar fi pregătit să suporte o bucurie atât de mare, aşa că ea trebuie ambalată puţin şi prezentată sub formă de surpriză mai aproape de alegeri.

O fi sau nu aşa, până una, alta, un milion de cetăţeni moldoveni rămân în aşteptarea „surprizei”. Ei nu au paşapoarte diplomatice, nu se odihnesc, ca Voronin, la Pula sau Karlovy Vary. Stau cuminţi în gospodăriilor lor şi aşteaptă „marea inundaţie” din 2009, care să spele o dată şi pentru totdeauna trupul Basarabiei de pecinginea comunistă.

http://www.jurnal.md/article/8402/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ