Sute de mii de tineri au trezit Basarabia, pe trei din ei îi plânge o Ţară…

0
81

O legătură interactivă cu studenţii basarabeni şi colegii lor români din Sibiu, Braşov, Iaşi şi Bucureşti, adunaţi la ora 20.00 pentru a comemora eroii căzuţi în noaptea de 7 spre 8 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pentru a-şi aminti de martirii care au trecut prin coridoarele morţii în comisariatele de poliţie ale generalului Papuc a avut loc în cadrul emisiunii „Rostul zilei” de la postul de radio „Vocea Basarabiei”. Emisiunea poate fi ascultată aici. Jurnalistul Valeriu Saharneanu a discutat cu studenţii basarabeni şi români, adunaţi în oraşele în care se află pentru a cinsti memoria tinerilor care au murit în lupta cu comunismul.

În preajma Monumentului eroilor căzuţi în 1989 de la Sibiu s-au adunat studenţii pentru a comemora eroii căzuţi în urma evenimentelor din 7 aprilie din Chişinău. „Am venit să susţinem fraţii de peste Prut în acţiunea de comemorare a adevăraţilor eroi căzuţi în centrul Chişinăului. Sibiul este aproape de Chişinău”, a declarat la telefon Sergiu Rizea, preşedintele unei organizaţii de tineret din România.

Studentul basarabean din Braşov, Octavian Apostol, a declarat că la ora 20.00 studenţii s-au adunat pentru a ţine un minut de reculegere în Piaţa Sfatului, să aprindă lumânări pentru sufletul celor plecaţi în plină tinereţe. În dimineaţa zilei, la Biserica Bunavestire din Braşov au fost pomeniţi cei trei eroi căzuţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale sub bâtele şi bocancii poliţiştilor”, a mai spus la telefon Octavian Apostol.

De la Iaşi, preşedintele Asociaţiei tinerilor români din afara graniţelor, Dumitru Sorbală, a comunicat că studenţi basarabeni şi români au ţinut la ora 20.00 un moment de reculegere „Este o acţiune de solidarizare a sentimentelor umane”, a mai spus Dumitru Sorbală.

Masterandul la obiectul crimele comunismului, George Simion, a relatat postului de radio „Vocea Basarabiei”, că la cota 0 a din Piaţa Unirii de la Bucureşti, unde în 1989 tinerii şi-au dat viaţa pentru libertate, s-au adunat în jur de 100 de studenţi pentru a comemora eroii de la Chişinău, a aprinde câte o lumânare pentru sufletele celor căzuţi. „Am făcut o cruce din lumânările aprinse. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă sus, la toţi eroii neamului”, a spus George Simion.

La Chişinău, mitingul a început lângă monumental lui Ștefan cel Mare, unde tinerii au aprins lumânări pentru a-i comemora pe cei care au murit în urmă cu jumătate de an, în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Ulterior, manifestanții au venit în Piața Marii Adunări Nationale unde au scris pe astfalt din lumânări aprinse cuvântul „Dreptate”.

Tinerii din 19 oraşe româneşti, 4 dintre care din R.Moldova, împreună cu cetăţenii R.Moldova din Roma şi Berlin, au comemorat la 7 aprilie, ora 20.00, victimele regimului comunist de la Chişinău, tinerii căzuţi sub bâtele şi furia poliţieneşti generate de evenimentele de la 7 aprilie, când sute de mii de tineri au trezit Basarabia.

Sursa: Vocea Basarabiei

Emisiunea poate fi ascultată aici

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ