Tăbârţă Vasile

0
111

Vasile Tăbârţă s-a născut la data de 1 ianuarie 1940 în satul Zăicani, judeţul Bălţi. A urmat cursuri de regie de teatru la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău (1967-1970).

După absolvirea facultăţii şi până în anul 1998 a jucat ca actor pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din oraşul Bălţi. A interpretat peste 50 de roluri în spectacolele „Dragoste din mai” de A.Marinat, „Oameni energici” de V.Suksin, „Doi morţi vii”, „Iorgu de la Sadagura” şi „Despot Vodă” de Vasile Alecsandri, „Osânda” de I. Puiu, „D-ale carnavalului” de I.L.Caragiale, „Frunza de la urmă” de A.Cibotaru, „Angajare de clovni” de Matei Vişniec etc.

Apoi, între anii 1998-2004, a fost actor la Teatrul municipal “Satiricus” (I.L. Caragiale) din Chişinău. Printre rolurile care l-au făcut celebru aici au fost rolul central în „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu , Levi Matei în „Maestrul şi Margareta” de Mihail Bulgakov, părintele din „Jertfe patriotice” după I.L.Caragiale şi Vasile Alecsandri, Pampon în „D-ale carnavalului” de I.L.Caragiale.

De asemenea, a făcut parte din trupa de actori ai Asociaţiei de creaţie „Buciumul”, din echipa de creaţie a emisiunii TV „Peştisorul de aur”, în calitate de regizor, autor de texte de estradă şi scenarii cinematografice. A primit titlul de Maestru în artă, fiind decorat în anul 1999 cu medalia „Meritul Civic”.

Rolurile interpretate de el atât în piese de teatru, cât şi în filme au fost preponderent roluri de comedie. Şi-a făcut debutul pe marele ecran la „Moldova-film” în anul 1976 în filmul lui Iacob Burghiu Nu crede ţipătului păsării de noapte. Cele mai celebre roluri de film interpretate au fost rolul ţăranului din Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă (1990), moş Ion în Moş Ion în Cosmos (1993) şi bătrânul în Tunul de lemn(1986).

Vasile Tăbârţă a încetat din viaţă în urma unei boli cronice la data de 10 februarie 2004 în oraşul Chişinău.

Filmografie:

Nu crede tipatului pasarii de noapte, Neculae, 1976;
La portile satanei, episod, 1980;
Fii fericita, Iulia!, episod, 1983;
Floare albastra, mos Gorita, 1987;
Corbii prada n-o impart, episod, 1988;
Valeu, Valeu, nu turna, 1991.

Premii si diplome:

Maestru in Arta.

Sursa: Wikipedia.org

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ