Teatrul „Eugene Ionesco” isi incheie stagiunea cu „Chirita in provincie”

0
82

Duminica, 29 aprilie, Teatrul «Eugene Ionesco» (TEI) isi incheie stagiunea curenta cu spectacolul „Chirita in provincie” de Vasile Alecsandri, in regia Petru Vutcarau. Spectacolul va incepe la ora 14.00.
„Chirita in provincie” este al doilea, dupa „Revizorul”, spectacol din cadrul Stagiunii Retro, lansata de TEI in octombrie trecut. Retro-premiera acestuia a avut loc la 4 martie 2007. In rolul central al coanei Chirita a fost distribuit Veaceslav Sambris. In spectacol mai sunt antrenati actorii Vitalie Drucec, Andrei Sochirca, Alina Lungu-Turcanu, Petru Oistric, Angela Sochirca, Leo Rudenco, Andrei Locoman.

Potrivit surselor din cadrul TEI, Stagiunea Retro este proiect al „ionescienilor” care se va desfasura pe durata mai multor ani si a mai multor stagiuni, care prevede reluarea, intr-o regie si distributie mai mult sau mai putin modificate, a celor mai cunoscute si apreciate spectacole ale TEI, inclusiv „Revizorul” de Gogol, „Asteptandu-l pe Godot” de Beckett, „Cantareata cheala” si „Regele moare” de Ionesco, „Voci in lumina orbitoare” de Visniec.

„Eugene Ionesco”, cel mai titrat teatru din R. Moldova, cu o istorie de aproape 16 ani, s-a ales, la finele lunii martie, cu un sediu propriu, amplasat in cladirea fostului Complex de agrement „Moscova” de pe bd. Renasterii din capitala. Imobilul a fost acordat trupei de autoritatile statului si presentat artistilor chiar de presedintele Vladimir Voronin.

Teatrul „Eugene Ionesco” a fost fondat la 11 septembrie 1991, de o echipa de actori absolventi ai Scolii „Sciuikin” din Moscova. In 1993 Teatrul devine membru al ITEM (Informal European Theatre Meeting).

In 1994 teatrul initiaza si organizeaza primul in R. Moldova Festival international de teatru Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” – BITEI, ajunsa la a saptea editie.

TEI detine un sir de premii la prestigioase festivaluri internationale de teatru: Tallinn (Estonia), Ivano-Frankovsk (Ucraina), Oradea, Bucuresti, al Galei Nationale a Recitalurilor Dramatice al Centrului International de Cultura si Arte „George Apostu” etc.

NICIUN COMENTARIU

 1. „Chirita in provincie” ma impresionat foarte mult nu numai din cauza versiunii modernizate dar shi din cauza actorilor care sunt foarte talentati, am fost deja de vreo 5 ori, la acest spectacol shi inca continui sa ma mai rid,,, shi sa am o mare admiratie pentru actorii din acest spectacol, in special pentru Veceslav SAMBRISH!

 2. BITEI-2008
  Va aducem la cunostinta ca Teatrul Eugene Ionesco, împreună cu Ministerul Culturii şi Turismului din Republica Moldova,UNITEM, sub patronajul Primului Ministru al Republicii Moldova şi cu sprijinul Primăriei municipiului Chişinău, în perioada 24-31 mai 2008 organizează cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru BITEI 2008 (Bienala Teatrului Eugene Ionesco), cu genericul INTERSECŢII.
  Festivalul are o factură non-competitivă şi va cuprinde următoarele secţiuni:
  Teatru dramatic
  Teatru pentru copii
  Teatru în spaţii non-convenţionale(teatru în stradă)
  Teatru non-verbal
  Teatru muzical.
  Tot în cadrul festivalului vor avea loc proiecţii cinematografice, dezbateri critice, expoziţii, body-art,un simpozion, conferinţe şi alte activităţi.
  În festival vor participa actori din Romania, Polonia, Irlanda, Elveţia, Franţa, Spania, Coreea, Japonia, Pakistan, India, Germania, Turcia, Georgia, Lituania, Ucraina.
  De menţionat faptul că anul acesta BITEI îşi lărgeşte aria de acţiune, prezentînd spectacole nu doar în Chişinău,ci şi în ale oraşe ale Moldovei,cum ar fi Cahul, Bălţi şi Soroca.

  Un grup de actori japonezi de la Teatrul Kaze (Tokio)vor veni la Chişinău pentru realizarea unui proiect comun cu Teatrul Eugene Ionesco. Spectacolul ce urmează a fi pus în scenă este „Ioana şi focul” după piesa cu acelaşi nume, de Matei Vişniec. Premiera va avea loc pe 10 şi 11 aprilie 2008.

  Spectacol înainte de Turneu
  La data de 8şi9 martie sa va juca spectacolul Elisabeta I, dupa opera lui Paul Foster, în regia lui Petru Vutcărău.
  Cu acest spectacol trupa teatrului Eugene Ionesco va reprezenta Republica Moldova la Festivalul Internaţional de Teatru de la Adana, care va avea loc în luna aprilie.
  Elisabeta I va fi jucată de două ori la Adana şi o dată la Istanbul.

  Lilia Mustea, secretar literar
  Telefon: 23-36-71, 069366571

 3. Un mare salut de la alt capat de lume intregii echipe. Nu prea exista informatii pe net despre desfasurarea activitatii teatrului, mi-as dori sa cunosc mai multe, felicitari pentru ceea ce face-ti, bravo lilia Madan. Mi-e dor de toti, si va iubesc enorm.

LĂSAȚI UN MESAJ