Teatrul moldovenesc pierde unul dintre cei mai marcanti regizori – Anatol Panzaru

1
102

Anatol Panzaru
Cunoscutul regizor de teatru Anatol Panzaru a fost inmormantat in dupa amiaza zilei de marti in cimitirul din Balti, dupa ce a fost adus la Teatrul National „Vasile Alecsandri”, unde, conform traditiilor funerare teatrale, si-a „jucat” azi ultimul rol, transmite Agentia DECA-press.
Artistul a murit la 12 august in rezultatul unei crize provocate de ciroza hepatica. La 1 septembrie, Anatol Panzaru ar fi implinit varsta de 71 de ani.
Secretarul literar al Teatrului „Vasile Alecsandri”, Pavel Proca, cunoscut critic de teatru, a spus pentru DECA-press ca odata cu moartea lui Panzaru in teatrul moldovenesc s-a creat un gol. A fost una dintre cele mai marcante figuri din teatrul national, Panzaru fiind cel care i-a adus pe scena teatrului baltean pe cei mai consacrati clasici ai dramaturgei romane, precum si pe dramaturgii contemporani de la Chisinau, a mentionat Proca.
Mai multi actori si regizori din teatrul moldovenesc si-au facut cariera teatrala gratie sprijinului artistului poporului Anatol Panzaru, care a promovat tinerele talente de-a lungul anilor.
Anatol Panzaru se numara printre primii angajati ai teatrului din Balti. A debutat aici la 11 august 1957, in spectacolul „Chirita in provincie”, si moarte exact peste 50 de ani – la 12 august 2007. Intre anii 1960-65 studiaza regia la Moscova, la GHITIS, fiind discipol al lui Andrei Gonciarov.
In cele 50 de stagiuni teatrale ale Nationalului din Balti, Panzaru a montat in total 70 de spectacole. Din zece spectacole dupa piesele lui Vasile Alcesandri, care au fost montate la Balti, sapte au fost regizate de Anatol Panzaru. A montat spectacole la teatre din Balti, Cahul (R. Moldova) si Turda (Romania).

http://www.deca.md/?cat=soc_and_civic&id=1164

1 COMENTARIU

 1. Regret, că despre A.Pânzaru se vorbeşte puţin. A fost un muncitor adevărat al scenei. Era liber în creaţie. A regizat o serie de spectacole, demonstrând talent şi concept artistic original. Multă atenţie acorda dramaturgiei naţionale şi basarabene.
  Nu a fost un om răutăcios. Uşor ceda. Ambiţios? Păi, alt fel, nu ar fi fost artist. Tindea să se numească unicul lider al teatrului? Şi aici e clar: rob al scenei, inimos, devotat funcţiei de regizor.
  Anatol a ridicat trupa bălţeană la un grad înalt, profesional.
  Atât. Mă voi referi la acest artist în Istoria Teatrului Naţional „V. Alecsandri”.
  Dr. Teo-Teodor Marşalcovschi, Om Emerit,
  primul director al naţionalului bălţean

LĂSAȚI UN MESAJ