Time Out: expoziţie Salvador Dali la Chişinău

0
35

dali chisinauEste pictorul cu cele mai excentrice mustăţi, are privire de nebun şi este genial. Salvador Dali, cel pe care publicul de la Chişinău a avut ocazia să le vadă doar în cataloage, va vizita în curând capitala Republicii Moldova.
Salvador Dali, unul dintre pilonii artei suprarealiste a ajuns la Chişinău.

Începând cu 18 mai, pe durata unei luni, sala “Constantin Brâncuşi” va găzdui o expoziţie de gravuri purtând semnătura teribilului catalan.

“Lipsa resurselor financiare ne plafonează la forme de manifestare rudimentară.”

„Şi totuşi, aici ne-am mobilizat şi în premieră absolută ne producem cu o serie de noutăţi pentru contextul cultural de la Chişinău”, spune Tudor Braga, directorul sălii de expoziţii “Brâncuşi” din Chişinău, unul dintre organizatorii expoziţiei.

Din această colecţie, doar o piesă am ţinut-o în mână, am scanat-o pentru a face afişele publicitare şi într-adevăr sunt nişte piese superbe. Parcă aş fi dat mâna cu eternitatea.

Tudor Braga

“Incredibil probabil părea acum câţiva ani în urmă. Iată acum, când suntem în imediata vecinătate a comunităţii europene, aceste doleanţe ale noastre devin o realitate, o realitate parcă uşor de realizat.”

„Atunci când este conlucrare, când este bună înţelegere, când acei mai bogaţi îi ajută pe cei mai săraci. Se întronează spiritual solidarităţii. O solidaritate umanistă şi culturală”, spune domnul Braga.

Solidaritatea se datorează directorului fundaţiei Euro-Art Luxembourg, Doctor Norbert Neuhaus, în posesia căruia se află lucrările lui Salvador Dali care vor fi expuse la Chişinău.

Spectatorii din Republica Moldova vor putea vedea o solidă colecţie de gravuri.

“La Chişinău se vor etala 129 de piese, dintre care patru sunt în tehnica colajului.”

„Celelalte 125 de piese reprezintă ilustraţii la opera literare: Divina Comedie de Dante Alighieri, Decameron de Boccaccio, 14 reprezintă ilustraţii pentru Don Quijote de Cervantes”, spune directorul sălii de expoziţii “Brâncuşi” din Chişinău.

Expoziţia Dali la Chişinău va putea concura în topul celor mai importante evenimente culturale ale anului

Fără exagerare se poate spune că expoziţia Dali la Chişinău va putea concura în topul celor mai importante evenimente culturale ale anului.

O iniţiativă care va marca de acum încolo felul cum este interpretată scena expoziţională locală, ridicând exigenţele spectatorilor basarabeni blocaţi înr-o criză cronică a deconectării de contextul artistic global.

“Din această colecţie, doar o piesă am ţinut-o în mână, am scanat-o pentru a face afişele publicitare şi într-adevăr sunt nişte piese superbe. Parcă aş fi dat mâna cu eternitatea”, încheie Tudor Braga, directorul sălii de expoziţii “Brâncuşi” din Chişinău.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070517_time_out.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ