Tineretul comunist din Moldova se declară indignat de acţiunile autorităţilor din Estonia

0
66

Uniunea tineretului comunist din Moldova (UTCM) este îngrijorată şi indignată de ultimele evoluţii din Estonia, ţară membră UE, chemând statele europene să condamne evenimentele din această ţară, se arată într-o declaraţie adoptată de Comitetul central al organizaţiei.

UTCM califică demontarea monumentului soldaţilor sovietici din centrul Tallinului drept un act de răzbunare istorică şi vandalism. În acelaşi timp, acţiunile autorităţilor din Estonia sunt, în opinia tineretului comunst, „o justificare a convingerilor politice pro-fasciste în lupta cu care s-au implicat popoarele Europei unite”.

„Acţiunile autorităţilor estoniene, decizia unei instanţe de la Bucureşti de reabilitare a dictatorului fascist Antonescu şi atacurile organelor de forţă din Cehia împotriva consomolului sunt parte a unei campaniii de discreditare a idealurilor democraţiei de stânga, a umanismului şi o tentativă de reabilitare a crimelor naziste”, se arată în declaraţia citată.

Monumentul soldaţilor sovietici, mutat vineri din centrul capitalei estone Tallinn, a fost reinstalat luni într-un cimitir militar din acelasi oraş. Ceremonia oficiala de inaugurare a monumentului pe noul său amplasament va avea loc la 8 mai. Statuia de bronz, de 2,5 metri, care reprezintă un soldat al Armatei Roşii, a fost amplasată pe un piedestal special amenajat.

Confruntarile din Estonia din ultimele zile, provocate de mutarea statuii de bronz, s-au soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor 150 de oameni. Aproape 1 000 de persoane au fost reţinute de poliţie, iar autorităţile au interzis până la 10 mai comercializarea băuturilor alcoolice.

Decizia Guvernului din Estonia a fost criticată în termeni duri de Moscova. Rusia a afirmat că mutarea monumentului reprezintă o dovadă că statul baltic susţine renaşterea fascismului şi încearcă să modifice istoria celui de-al doilea Război Mondial. Circa 100 de tineri, membri ai organizatiilor proguvernamentale Molodaia Gvardia şi Naşi protesteaza de săptămâ na trecută în faţa ambasadei Estoniei la Moscova şi blochează accesul angajaţilor ambasadei spre locul de muncă. Uniunea Europeana a promis că va ajuta Estonia să deblocheze ambasada sa de la Moscova, deoarece autorit ăţile ruse „nu au adoptat masurile necesare pentru a asigura securitatea ambasadei şi a personalului sau”.

Cancelarul german, Angela Merkel, ţară care deţine în prezent preşedinţia UE, a avut discuţii telefonice atât cu autorităţile din Estonia, cât şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cerând celor două părţi să reia dialogul.

Autorităţile din R.Moldova nu au prezentat oficial poziţia ţării faţă de evenimentele din Estonia. UTCM se autoidentifică drept o organizaţie progresivă a tinerilor cu valori democratice, polietnice şi umaniste.

http://www.basa.md/?c=news&id=310462#310462

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ