Declaratii ale tinerilor anchetati pentru românism

0
104

Declaraţiile unuia dintre tinerii cercetaţi:

” Ieri, marți, la 12:35 după ce luase sfârșit în mod oficial examenul din centrul în care am fost repartizată (a fost la limba și literatura română), nu am plecat imediat acasă pentru că mai voiam să discut cu prietenii care încă nu ieșiseră. Atunci mi-au sunat părinții. M-au anunţat că trebuie să ajung urgent acasă, maxim într-o oră. Mă așteptau persoane de la Procuratură. Erau de 2 ore acolo. S-au prezentat ca fiind ”experți”, fără a se legitima. Inițial spuseseră că vor doar să-mi vadă computerul, pentru ca mai apoi, când au intrat în cameră, să se apuce de demontat. Au zis că îl vor lua pentru că nu își pot face treaba acolo, e prea complicat. Am stat așa cam o oră, după care m-au obligat să-l dau. Nu am avut ce face.

Acum (astăzi n.a.) am plecat așa, pe neașteptate. Procurorul ne-a chemat în biroul lui unde mai erau 3 calculatoare, deci 4 în total. Erau unul lângă celălalt, așezate pe un raft. La un moment dat i-a sunat expertul care i-a spus că nu poate accesa computerul. Mi-a zis că au în total 2-3 experți de la MAI care sunt prea ocupați. L-am întrebat când voi avea computerul, pentru că acolo este un document de peste 30 de pagini cu materiale pentru BAC, inclusiv formule selectate pe capitole. Eu am vineri examen la matematică. Mi-a răspuns că mă vor contacta. L-am rugat să îmi dea o dată exactă. A refuzat să-mi dea o dată exactă, în schimb mi-a spus: ”Tu nu vrei să ne dai computerul, deci să colaborezi, de ceam vrea noi să te ajutăm? Am întrebat ce s-a întâmplat cu tânărul care a fost audiat astăzi dimineața. ‘Nimic, doar l-am audiat, dar nu i-am dat computerul‘, a răspuns acesta. Eu am examene în perioada asta, mai exact marți (am avut ieri) și mai am vineri, în două zile, deci nu pot veni chiar oricând. A promis să facă ce poate pentru a mă chema în altă zi. Acum aștept. Este important să nu pierd examenele, iar în situația mea sunt și ceilalți tineri, care sunt, din câte știu eu, peste 12 la număr.

Trebuie să se știe că ei au avut o ședință secretă în data de 6 mai curent. Din câte se vede, aceștia iau decizii fără ca cineva să știe nimic și apar dintr-odată anunțându-ne că avem dosar penal…”

 

Iuliana Briceag pe blogul ei:

” Calculatorul meu inca sta la procuratura, motivul este: “nu a venit expertul, avem doar 2-3 experti” .

Mi l`au luat marti, la ora 14:30, ma asteptau acasa de vreo odoua ore, eu eram atunci la examen.

mi`au promis ca intra doar sa se uite la el pentru 15 minute, apoi m`am trezit cu calculatorul sigilat, si luat afara din casa mea.

cand am fost ieri la procuratura sa il iau, am mai vazut altele, stateau jos intr`un cabinet, toate sigilate inca, neatinse… deci ele toate pur si simplu stau acolo, confiscate.

in calculator am multe materiale necesare pentru examene. deci imi este riscata intrarea la facultate acuma.

vreau sa mentionez ca pe unimedia nici nu am profil, pe forum.md am vreo doua posturi doar si acelea cu nici un mesaj care ar da aluzie la caracterul meu sau gandirea mea, iar de pe torents doar descarc muzica si filme, deci acuzatiile care imi sint aduse nu au un temei.

pe langa asta, desteptarea este un domeniu international, deci nu are nici o legatura cu constitutia RM, iar organele internationale nu au solicitat intentarea unui dosar penal, nici macar o investigare. la fel nici un sait mentionat in INCHEIEREA ceea semnata de procurorul Burliuc, nu s`a plans. respectiv sedinta tinuta in secret, in 6 mai (daca nu gresesc) habar nu am pe ce dovezi/motive a avut loc…

presa este in picioare, pe multe saituri este vorbit despre asta. imediat cum apare ceva nou, va fi scandal mare. cei de peste Prut sint rugati sa ne sustina, si stiu ca o voi face, pentru ca acuma e momentul.

Eu nu am fost audiata, i`am rugat sa ma lasa pentru dupa examene, au zis ca vor incrca tot posibilul.”

NICIUN COMENTARIU

  1. Ce rushine… sa anchetezi pe cineva pt ca sprijina un adevar… Basarabia Pamant Romanesc pe vezi… i’mi pare rau pt oamenii care nu au dreptul „sa’shi exprime romanizmul” Dumnezeu sa va ajute pe totzi cei de acolo care avetzi suflet de roman.

    Respectele mele pt voi.

LĂSAȚI UN MESAJ