Tineri basarabeni în pelerinaj la Mănăstirea Dealu din Arhiepiscopia Târgoviștei

0
117

 

  1. Tineri basarabeni în pelerinaj la Mănăstirea Dealu din Arhiepiscopia Târgoviștei

100 de tineri basarabeni au mers sâmbătă, 20 august 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, în pelerinaj la Mănăstirea Dealu, din apropierea istoricei reşedinţe voievodale şi mitropolitane muntene, unde se află cea mai importantă necropolă a domnitorilor Țării Românești şi locul unde s-a tipărit prima carte de pe teritoriul României, „Liturghierul”, în anul 1508, de către Ieromonahul Macarie. Aici, pelerinii au primit iconiţe în dar, din partea stareţei mânăstirii.

http://basilica.ro/tineri-basarabeni-in-pelerinaj-la-manastirea-dealu-din-arhiepiscopia-targovistei/

 

  1. Au venit să-şi vadă ţara. 50 de români din Republica Moldova au descoperit comorile Oradei

Circa 50 de basarabeni au fost, sâmbătă, oaspeţii oraşului de pe Crişul Repede, în cadrul unui proiect turistic de promovare a frumuseţilor României în rândul românilor din Republica Moldova.

Proiectul este susţinut de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, organizaţie ce reuneşte mai multe ONG-uri din cele două ţări şi din diaspora şi care promovează principiile şi valorile comune ale românilor de pe cele două părţi ale Prutului.

Impresiile au fost pozitive, liniştea, spaţiile publice aerisite şi „arhitectura occidentală” a centrului istoric făcând deliciul excursioniştilor. Pe parcursul întregii zile, aceştia au fost îndrumaţi de ghizi şi specialişti, informaţiile primite fiind de ordin istoric, demografic, economic ş.a.

http://www.ebihoreanul.ro/mobile/index.php?&categ_id=&categ_name=&news_id=128899&action=display_news

http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/au-venit-sa-si-vada-tara-50-de-romani-din-republica-moldova-au-descoperit-comorile-oradiei-128899.html

 

  1. Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească”, la Iași

Asociația de Relații Internaționale „Est-Democrația” organizează în Iași, în perioada 22-27 august 2016, Școala de vară „Civilizație, istorie și cultură românească. Tinerii basarabeni și moștenirea culturală românească”. Luni, ora 9.15, la Muzeul Unirii, va avea loc deschiderea Școlii de vară. Vor lua cuvântul reprezentanții instituțiilor locale implicate, precum și un reprezentant al MAE. Asociația organizează evenimentul în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” (Academia Română – Filiala Iași), Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova”.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/scoala-de-vara-a-civilizatie-istorie-i-cultura-romaneasca-tinerii-basarabeni-i-mo-tenirea-culturala-romaneascaa-la-ia-i–136682.html

 

  1. În România ar putea apărea Oficiul pentru relaţia cu Republica Moldova

Senatorul Viorel Badea susţine că este nevoie de înfiinţarea Ministerului Românilor de Pretutindeni şi a Oficiului pentru relaţia cu Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi cu referire la Romanian Global News.

În cadrul Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, senatorul român a subliniat că este important Oficiul pentru Republica Moldova. „Mai mult ca niciodată este necesar ca România să se implice în protejarea și promovarea intereselor cetățenilor români din Republica Moldova și pentru a promova aceste interese, trebuie să se creeze o instituție”, a menționat Viorel Badea.

 

http://trm.md/ro/moldovenii-in-lume/in-romania-ar-putea-aparea-oficiul-pentru-relatia-cu-republica-moldova/

 

 

 

  1. Expoziție de pictură și desen Victor Ceban, vernisată în cadrul festivalului ProEtnica de la Sighișoara

Victor Ceban este cetățean român cu rezidența la Chișinău.

O expoziție de pictură și desen aparținând maestrului Victor Ceban a fost vernisată în cadrul ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, care reunește în perioada 18 – 21 august reprezentanți ai tuturor minorităților recunoscute din țară.

http://www.agerpres.ro/cultura/2016/08/21/expozitie-de-pictura-si-desen-victor-ceban-vernisata-in-cadrul-festivalului-proetnica-de-la-sighisoara-11-12-19

 

  1. Prelegeri despre activitatea Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt

La 19 august istoricii Andrei Eşanu şi Silviu Tabac, au prezentat prelegeri despre personalitatea si activitatea Domnitorului Stefan cel Mare si Sfint , in fata membrilor si simpatizantilor Asociatiei Stefan cel Mare si Sfint.

Academicianul Andrei Esanu a atras atentia asupra razboaielor sustinute de Stefan cel Mare, apreciind calitatile sale de mare conducator de oaste , dar si mare diplomat .

http://mesaj.md/prelegeri-despre-activitatea-domnitorului-stefan-cel-mare-si-sfint/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ