Tinerii de la Bălţi învinuiţi de huliganism, vicecomisarul de Orhei sancţionat şi atât, raportează viceministrul de interne

0
74

Mai
Poliţia a intervenit în altercaţiile de la Bălţi care au avut loc la 5 octombrie, cinci tineri fiind reţinuţi pentru huliganism, iar vicecomisarul poliţiei de la Orhei a fost sancţionat disciplinar pentru comportament neadecvat în raport cu echipa Pro TV, raportează viceministrul afacerilor interne, Valentin Zubic. În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) respinge învinuirile precum că la 5 octombrie poliţia ar fi petrecut măsuri speciale cu scopul de a împiedica desfăşurarea manifestaţiilor organizate de către Partidul Liberal (PL) în mai multe localităţi din republică, şi ar fi maltratat un jurnalist de la acelaşi post de televiziune, transmite Info-Prim Neo.

Valentin Zubic a răspuns joi, 16 octombrie, în plenul Parlamentului la interpelările deputaţilor din opoziţie cu privire la acţiunile poliţiştilor în mai multe cazuri de rezonanţă. Viceministrul a declarat că în privinţa celor cinci tineri au fost întocmite procese verbale pentru huliganism, care au fost transmise în instanţă. Actualmente, Procuratura municipiului Bălţi verifică dacă acţiunile tinerilor au avut tentă xenofobă, a menţionat Zubic.

Viceministrul a declarat, de asemenea, că incidentul iscat între protestatarii PL şi poliţie în dimineaţa zilei la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au fost provocate de către organizatori. „Coloană de 57 de unităţi de transport s-a deplasat în PMAN cu încălcarea regulilor de circulaţie, creând împiedimente celorlalţi participanţi la trafic. La adresarea poliţiei de a stopa această încălcare a ordinii publice, organizatorii din contra au instigat participanţii la manifestaţie, fiind singuri organizatori ai acestei dezordini”, a spus Valentin Zubic. „Noi n-am aplicat forţa, n-am reacţionat cum ar fi trebuit să reacţionăm pentru a nu extinde acest incident. Au fost doar întocmite 15 procese verbale de contravenţii administrative conducătorilor auto. Nici unul dintre ele nu au fost contestate în judecată, fapt care arată că şoferii recunosc încălcările”, a adăugat viceministrul.

Potrivit lui Zubic, în seara zilei poliţiştii au fost dislocaţi în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, fără a fi solicitaţi, pentru a evita ciocnirea dintre reprezentanţii a două partide cu viziuni diferite (PL şi mişcarea „Ravnopravie”), care aveau autorizaţii de pichetare a Ambasadei pentru aceiaşi oră. Viceministrul susţine că poliţia a fost nevoită să intervină cu forţe suplimentare atunci când organizatorii manifestaţiei PL au instigat participanţii să blocheze bulevardul Ştefan cel Mare. „Poliţia nu a intervenit cu forţe suplimentare decât atunci când aceiaşi coloană de transport a încercat să blocheze Ambasada Federaţiei Ruse, ceea ce este o încălcare gravă a prevederilor internaţionale vizavi de obligaţia RM de a asigura securitatea misiunilor străine. Cu atât mai mult că în capul coloanei se afla un cetăţean care pe parcursul acestui an a comis mai multe încălcări a circulaţiei rutiere, inclusiv a comis un accident rutier”, a menţionat Valentin Zubic. Viceministrul a lăsat să se înţeleagă că ar fi vorba despre vicepreşedintele PL, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.

În altă ordine de idei, Valentin Zubic a comunicat că poliţistul din cadrul Judecătoriei Orhei şi comisarul adjunct de la Orhei au fost sancţionaţi disciplinar, prin ordinul ministrului, pentru „comportament neadecvat cu echipa postului de televiziune PRO TV”. De asemenea, viceministrul a declarat că Procuratura municipiului Chişinău a decis că nu va începe urmărirea penală în cazul operatorului Pro TV Mihai Şambra. Potrivit lui Valentin Zubic, cameramanul nu a fost reţinut şi bătut în acea noapte în incinta Comisiariatului de poliţie Buiucani, ci a fost bătut într-o încăierare într-un bar din apropierea căminului unde locuieşte din sectorul Botanica. Viceministrul susţine că Mihai Şambra a iscat, ulterior, câteva conflicte în cămin, faptele fiind probate de 15 martori – „simpli cetăţeni, care nu puteau fi influenţaţi”. Pe cazul dat, Procuratura Chişinău urmează să decidă dacă va deschide un dosar în baza „declaraţiilor false a lui Mihai Şambra şi influenţarea martorilor”, a declarat Valentin Zubic.

La 5 octombrie, PL a organizat acţiuni de protest la Chişinău, Bălţi şi toate centrele raionale, militând pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova. Manifestaţiile au fost marcate de incidente la Chişinău şi Bălţi. La Chişinău au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi protestatari. La Bălţi au avut loc altercaţii dintre protestatari şi un grup de tineri, vorbitori de limba rusă. PL a acuzat că acţiunile poliţiei de la Chişinău şi inacţiunile poliţiştilor de la Bălţi au fost regizate de către partidul de guvernământ cu scopul de a împiedica manifestaţiile.

Pro TV susţine că operatorul Mihai Şambra a fost bătut cu bestialitate în seara de 8 octombrie în sediul comisariatului de poliţie Buiucani.

http://www.info-prim.md/?a=100

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ