Tinerilor care învaţă în şcolile româneşti li se încălcă drepturile

0
69

Cca 3000 de copiii, care urmează studiile în şcolile româneşti din regiunea transnistreană, le sunt încălcate drepturile, a declarat Eleonora Cercavschi.

Lipsa spaţiilor adecvate pentru studiu, alocarea minimă de fonduri pentru întreţinerea şcolilor şi lipsa de dialog cu autorităţile atît moldoveneşti cât şi transnistrene sunt principalele obstacole cu care se confruntă şcolile româneşti din Transnistria. Despre aceasta a comunicat, ieri, Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului Teoretic “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol. Obţinând premiul anului pentru democraţie, a apelat la Departamentul de Stat al SUA pentru a intervini în soluţionarea problemelor acestor şcoli.

Tinerii din apropierea oraşelor Tighina, Râbniţa, Grigoriopol, Tiraspol, sunt dornici de a-şi continua studiile în grafie latină, însă, condiţiile de studiu îi descurajează. Elevii şi colectivul pedagogic sunt nevoiţi al patrulea an să înveţe într-o grădiniţă. Aceasta pentru că „nu ni se permite accesul în blocul de studiu”, a mai comunicat directoarea liceului teoretic din Râbniţa.

Iulian de 16 ani, un elev din Grigoriopol, a ales să studieze la Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” deoarece crede că aici este mult mai apreciat. Prietenii lui care-şi fac studiile în şcoala cu predare în grafie chirilică şi-ar dori să înveţe la Liceul Teoretic, însă părinţii acestora sunt ameninţaţi şi riscă să piardă locurile de lucru.

Sunt deja patru ani de când pedagogii din şcolile româneşti din Transnistria aşteaptă decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului, unde a fost dat în judecată statul rus. Până la acest moment, protestele organizate de către şcoli nu au rezolvat practc nimic.

Autor: Natalia Ghilaşcu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ