Tiraspolul înaintează pretenţii faţă de proprietăţile ruse din Transnistria

0
42

Tiraspolul a înaintat pretenţii faţă de proprietăţile ruse din Transnistria, în cadrul unei campanii de identificare a investitorilor care nu sunt oneşti, anunţă prestigioasa publicaţie rusă Kommersant, în pagina sa electronică.
Ziarul face legătură între declanşarea unei campanii privind modul de îndeplinire a angajamentelor investiţionale în regiune şi răcirea relaţiilor dintre Moscova şi Tiraspol. Un control al procuraturii din regiunea transnistreană a constatat că la cel puţin 27 întreprinderi privatizate în anii 2003-2005 nu au fost realizate angajamentele investiţionale.

„Potivit datelor neoficiale, 80% din companiile transnistrene au fost privatizate de firme ruse sau cu capital parţial rus. Printre firmele de care autorităţile nu sunt mulţumite sunt Moldavskaia GRES (100% din acţiun aparţin grupului rus RAO EAS), Moldavkabeli (100% aparţin Sevkabeli, Rusia), Fabrica de încălţăminte Tighina (100% acţiuni controlate de firma moscovită Grin), Dnestrmebeli (63,1% aparţin societăţii Progres din Moscova)”, scrie publicaţia.

Pe de altă parte, mediul de afaceri rus nu pare să fie alarmat de intenţiile autorităţilor transnistrene. Cel puţin, reprezentanţii RAO EAS au declarat ziarului că activităţile Tiraspolului nu prezintă un pericol pentru ei.

„Ajutorul financiar acordat lunar republicii nerecunoscute începând cu anul trecut a fost îngheţat. Nu este exclus că anul în replică la aceasta, autorităţile transnistrene au început să identifice şi să sancţioneze investitorii ruşi neoneşti”, încheie publicaţia.

În 2006, legislativul din regiunea transnistriană a adoptat o lege ce favorizează exproprierea în cazul abaterilor de la contractele de privatizare. Potrivit legii, „statul transnistrean” este în drept să restituie averea de la proprietarii care nu investesc în fondurile fixe pe un termen mai mare de un an, admit scăderea volumului producţiei până la 40% din momentul privatizării sau reduc cu până la 50% numărul de angajaţi în primii trei ani de la încheierea contractului de privatizare. Tiraspolul va mai putea expropria întreprinderea în cazul în care proprietarul nu reuşeşte să stingă datoria creditoare.

Recent, autoritatea pentru privatizare din Transnistria a solicitat arbitrajului din Tiraspol desfacerea contractelor de privatizare a Uzinei de extracţie a uleiurilor din Bender şi Uzinei de producere a maşinilor de turnat metale din Tiraspol.

Până acum în Transnistria a fost înregistrat un singur caz de expropiere – contractul de privatizare a fabricii avicole din Grigoriopol a fost reziliat în 2005 pe motiv că proprietarul, firma locală Bender Skimen, nu şi-a onorat angajamentele de privatizare.

Cel puţin 120 de întreprinderi au fost privatizate, până în prezent, în regiunea transnistreană, iar veniturile obţinute de la vânzarea acestora au constituit 108 mln USD.

Chişinăul nu recunoaşte privatizarea în regiunea separatistă şi nu garantează investitorilor dreptul la proprietate

http://www.basa.md/?c=news&id=309930#309930

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ