Traian Băsescu: „Domnule primar, ai spart gheaţa la Chişinău!”

0
20

basescu

autor: Raisa LOZINSCHI

Preşedintele Vladimir Voronin nu l-a felicitat încă pe primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă, pentru victoria obţinută la 17 iunie. A făcut-o, însă, preşedintele român Traian Băsescu care l-a invitat, marţi, la Palatul Cotroceni şi i-a spus că „a spart gheaţa la Chişinău”. „Trebuia!”, a răspuns Chirtoacă. Fostul primar de Bucureşti, Traian Băsescu, şi actualii edili ai capitalelor României şi R. Moldova, Adriean Videanu şi Dorin Chirtoacă, au avut despre ce discuta. Aceştia au abordat probleme ce ţin de infrastructură, transport şi alte chestiuni administrative prin care Bucureştiul a trecut deja. Chirtoacă a tras învăţăminte: să înveţe din greşelile altora.

La Cotroceni, s-a mai convenit asupra consolidării parteneriatului dintre cele două capitale înfrăţite. Cei doi primari şi-au făcut invitaţii permanente reciproce şi şi-au exprimat intenţia de a conferi foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol Andrei Ivanţoc, Tudor Popa şi Alexandru Leşco titlul de cetăţean de onoare al oraşelor Bucureşti şi Chişinău. Cei trei eroi urmează să ajungă la Bucureşti în viitorul apropiat. Astăzi, premierul român Călin Popescu-Tăriceanu va sosi la Chişinău pentru a participa la forumul economic moldo-român. Surse din cadrul PNL Bucureşti au declarat pentru JURNAL că acesta se va întâlni şi cu primarul liberal de Chişinău pentru a-l felicita personal, chiar dacă mass-media autohtone au anunţat doar întâlniri cu preşedintele Voronin şi premierul Vasile Tarlev.

Tarlev l-a felicitat!

Băsescu i-a luat-o înainte lui Voronin, felicitându-l pe Chirtoacă pentru succesul obţinut în alegeri. Tarlev, însă, i-a luat-o înainte omologului român! Acesta l-a felicitat pe Chirtoacă la o şedinţă convocată la Guvern, miercuri seara. Solicitat să comenteze tăcerea lui Voronin, Chirtoacă ne-a spus că „fiecare procedează aşa cum consideră de cuviinţă”. JURNAL a rugat câţiva oameni simpli, dar şi câteva persoane publice să spună de ce cred ei că� Voronin nu l-a felicitat pe Chirtoacă pentru victoria obţinută în Chişinău.

Serafim Urechean, lider al AMN: „Voronin a căzut în groapa pe care a săpat-o pentru alţii”

„Conducerea de vârf a republicii e dominată de primitivism. Voronin niciodată n-a fost preşedintele întregii ţări, ci doar preşedintele comuniştilor. Nu m-a felicitat nici pe mine în 2003, nici pe Mihail Formuzal, negând prin asta alegerea chişinăuenilor şi găgăuzilor. Voronin a diminuat, pe parcursul ultimilor ani, rolul şi importanţa administraţiei publice locale, a distrus administraţia publică locală la Chişinău şi iată groapa în care a căzut el până la urmă, deşi a săpat-o pentru alţii.”

Mircea Snegur, ex-preşedinte al R. Moldova: „Voronin este, probabil, sub presiunea eşecurilor suferite”

„Nu l-a felicitat? Nu-mi vine să cred! Într-o ţară civilizată şi democratică, cum pretinde a fi R. Moldova, acesta ar fi fost un gest normal, fiindcă e vorba de o obligaţie inerentă atribuţiilor prezidenţiale. Probabil, Voronin este sub impresia pierderilor suferite în ultimul timp la alegerile başcanului din Găgăuzia şi, recent, la alegerile primarului de Chişinău. Nu l-a felicitat, probabil, fiind încă sub presiunea acestor eşecuri. Comuniştii au venit la putere în anul 2001 pe cale democratică şi, iată, pe cale democratică pierd. Atunci, deşi partidul pe care-l conduceam a pierdut alegerile, am găsit tărie de caracter, l-am sunat pe Voronin şi l-am felicitat cu victoria obţinută. Ar fi bine ca şi cei care sunt astăzi la putere să se deprindă cu democraţia.”

Gheorghe Rusnac, rector al USM: „L-aş fi felicitat în ziua validării alegerilor”

„Ar fi trebuit să-l felicite, dacă a câştigat. Nu consider că acest lucru ar contraveni normelor. Trebuie să-l întrebaţi pe Voronin de ce n-o face. În locul lui, l-aş fi felicitat pe Chirtoacă în ziua în care judecata a validat alegerile. La urma urmei, e vorba de capitală. Cu atât mai mult cu cât şi diferenţa de scor este mai mult decât categorică.”

Ce cred cetăţenii simpli?

Victoria Catană, 49 de ani, Chişinău: „Sfidează alegătorii”

„Nu l-a felicitat poate pentru că îl consideră prea tânăr şi el nu coboară la nivelul lui. În general, Voronin consideră acest popor prost, odată ce a făcut această alegere. Nerespectând votul cetăţenilor, adică nefelicitându-l pe noul primar, aşa cum ar fi fost normal, preşedintele sfidează poporul, adică alegătorii care l-au cocoţat în fruntea republicii.”

Dumitru Arnăut, 53 de ani, Chişinău: „Trebuia să felicite toţi primarii”

„De ce să-l felicite pe Chirtoacă? Asta înseamnă că trebuia să-i felicite pe toţi primarii din republică care au câştigat alegerile. Preşedintele îşi caută de treburile lui şi lasă şi Chirtoacă să-şi facă treaba, dacă a fost ales primar.”

Liliana Beregoi, 21 de ani, studentă: „Voronin a luptat cu Chirtoacă”

„În aceste alegeri, pentru primăria Chişinăului, n-a luptat Iordan cu Chirtoacă, ci Voronin cu Chirtoacă. Dacă l-ar felicita acum, ar însemna că şi-ar recunoaşte înfrângerea. Voronin nu e capabil de asemenea gesturi.”

Sursa:jurnal.md�

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ