Traian Băsescu a depus jurământul de cetățean al Republicii Moldova

0
105

 

  1. Traian Băsescu şi soţia sa AU DEVENIT CETĂŢENI MOLDOVENI. Prima REACȚIE a fostului președinte al României

Traian Băsescu a postat pe contul său de Facebook și câteva poze de la eveniment dar și un text în care spune că este foarte fericit că a devenit cetățean al Republicii Moldova.

„Azi, am depus jurământul pentru a obţine cetăţeania Republicii Moldova.
Am devenit cetăţean pe teritoriul de la frontiera de Vest a României până la Nistru şi puţin dincolo de Nistru. Mulţumesc Republicii Moldova că ne-a acceptat, pe mine şi pe Maria, drept cetăţeni ai săi”
, a scris Traian Băsescu.

http://www.evz.ro/traian-basescu-a-devenit-cetatean-al-republicii-moldova.html

 

  1. Anatol Şalaru: „Fac apel la toţi membrii PL să-i acorde votul Maiei Sandu”

Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, spune că în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, de pe 13 noiembrie, va vota cu Maia Sandu. 

Anatol Şalaru a făcut acest anunţ într-un mesaj postat pe Facebook, precizând că venirea la putere a lui Igor Dodon ar însemna transformarea Republicii Moldova „într-un pion în mâna Rusiei”.

http://infoprut.ro/45652-anatol-salaru-fac-apel-la-toti-membrii-pl-sa-i-acorde-votul-maiei-sandu.html

 

  1. Traian Băsescu a depus jurământul de cetățean al Republicii Moldova

Fostul președinte Traian Băsescu și soția sa, Maria, au depus joi jurământul de credință la Ambasada Republicii Moldova din București, cei doi dobândind și cetățenia moldovenească.

Ceremonia a fost oficiată de ambasadorul Mihai Gribincea.

Traian Băsescu i-a mulțumit președintelui Republicii Moldova care, prin decret, i-a acordat dreptul de a deveni și cetățean al țării vecine. „O republică dragă mie, ca și țara mea. O republică de care mă simt legat prin cultură, prin educație, prin limbă și mai ales prin solidaritate.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/11/03/traian-basescu-a-depus-juramantul-de-cetatean-al-republicii-moldova-16-34-51

 

  1. „Votează pentru Basarabia”, campanie de mobilizare a tinerilor la vot

Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare PRUT, în parteneriat cu mai multe organizaţii de studenţi basarabeni din România, au lansat miercuri un apel la mobilizare generală pentru turul II al alegerilor prezindenţiale din Republica Moldova, care se va desfăşura pe 13 noiembrie 2016.

Iniţiatorii apelului sunt tineri basarabeni, foşti sau actuali membri ai organizaţiilor de studenţi, care timp de două săptămâni vor desfăşura o campanie amplă de mobilizare la vot a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova care se vor afla, la data alegerilor, pe teritoriul României.

http://independent.md/voteaza-pentru-basarabia-campanie-de-mobilizare-tinerilor-la-vot/#.WBufEMm50Ts

 

  1. Istoricii de la Chișinău încearcă să recupereze memoria suferințelor îndurate în anii terorii roșii. Mărturii cutremurătoare despre deportările staliniste

În timp ce locuitorii Republicii Moldova sunt în fața unei alegeri istorice și vor decide peste o săptămână dacă vor alege un președinte pro-rus sau unul pro-european, Rusia încearcă, la fel ca în România, ca, prin intermediul unor agenți de influență sau, pur și simplu, „idioți utili“, să promoveze teza prieteniei ruso-române sau cea care spune că Occidentul „decadent“ ar fi vinovat de toate relele din lume.

Propaganda rusească dispune de resurse uriașe. Împotriva ei se ridică demersul onest al istoricilor români de pe ambele maluri ale Prutului, care încearcă să recupereze memoria victimelor represiunii staliniste. Un demers absolut remarcabil este cel al echipei coordonate de Anatol Petrencu, Ludmila D. Cojocaru și Lidia Pădureac și concretizat în volumele publicate sub titlul „Românii în Gulag. Memorii, Mărturii, Documente“.

http://www.romanialibera.ro/aldine/history/serial-rl–istoricii-de-la-chisinau-incearca-sa-recupereze-memoria-suferintelor-indurate-in-anii-terorii-rosii–marturii-cutremuratoare-despre-deporta%CC%86rile-staliniste-432076

 

  1. Maia, ultimul tren spre Europa

Unirea, daca se va reface vreodata, va fi posibila doar atunci cand moldovenii o vor cere. Pana atunci, noi romanii ar trebui sa facem tot posibilul pentru a ajuta aceasta tara si acest popor sa ramana aproape de istoria latina si de valorile europene.

Pe data de 13 noiembrie, trebuie sa ajutam si noi la pastrarea Republicii Moldova pe traiectoria europeana.

In Romania, traiesc sau studiaza mai mult de 9.500 de moldoveni, numarul celor care au votat duminica. Tineretul National Liberal va sustine candidatul pro-european, pro-latin si progresist, Maia Sandu. In acest sens vom oferi sprijin pentru mobilizarea la vot a cat mai multor basarabeni din Romania.

http://www.ziare.com/europa/moldova/maia-ultimul-tren-spre-europa-1442083

 

  1. Excursii tematice in Romania pentru elevii din Republica Moldova

50 de elevi și profesori din Republica Moldova vor efectua excursii tematice în județele Prahova și Brașov, în perioada 4-6 noiembrie 2016. Muzeul Memorial “Constantin și Ion Stere” din Bucov, Castelul “Iulia Hasdeu” din Câmpina, Casa Memorială “George Enescu” din Sinaia, Castelul Pelișor și Piața Sfatului din Brașov sunt câteva dintre obiectivele turistice pe care le vor vizita elevii și cadrele didactice de la Liceele “Ioan Vodă”, “Ion Creangă” și “Mihai Eminescu” din Cahul, dar și de la Liceul “Mihai Eminescu” din Comrat, în cadrul proiectului “Cultura — drumul spre casă”, derulat de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni. Acțiunea își propune creșterea gradului de formare și informare cu privire la valorile istorice, culturale și spirituale românești, în sensul cultivării respectului față de acestea și a asumării lor în viața cotidiană. De asemenea, prin intermediul excursiilor, elevii vor putea cunoaște mai bine România prin contactul cu elemente de istorie, cultură și spiritualitate românească.

http://www.ziarulprahova.ro/stiri/turism/250245/excursii-tematice-in-romania-pentru-elevii-din-republica-moldova

 

  1. Acord de colaborare între Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi și Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi a semnat miercuri un acord de colaborare Universitatea „Petre Andrei” din Iași.

http://infoprut.ro/45656-acord-de-colaborare-intre-universitatea-de-stat-alecu-russo-din-balti-si-universitatea-petre-andrei-din-iasi.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ