Traian Băsescu despre retragerea cetățeniei Republicii Moldova: O decizie politică, ce îl va dezonora pe Dodon

0
90
  1. Traian Băsescu despre retragerea cetățeniei Republicii Moldova: O decizie politică, ce îl va dezonora pe Dodon

Fostul președintele al României, Traian Băsescu, a estimat, pentru Deschide.md, că decizia de luni a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de a semna un decret prin care îi retrage cetățenia republicii este o decizie politică, ce îl va dezonora mai târziu.

‘Eu nu comentez altfel decât prin prisma faptului că avem viziuni total diferite și că Dodon vrea în continuare o Republică Moldova îngenuncheată sub hegemonia de la Moscova. Eu aș dori o Republică Moldova care să meargă pe drumul european și, de ce nu, o Republică Moldova care să fie unită cu România. Decizia lui Dodon este una strict politică, care în timp o să-l dezonoreze’, a declarat Traian Băsescu în exclusivitate pentru Deschide.md.

http://www.agerpres.ro/externe/2017/01/03/traian-basescu-despre-retragerea-cetateniei-republicii-moldova-o-decizie-politica-ce-il-va-dezonora-pe-dodon-17-31-52

 

  1. Retragerea cetățeniei moldovene, o trambulină pentru Băsescu

Retragerea cetățeniei moldovene de către Igor Dodon va fi transformată probabil de Traian Băsescu într-o nouă trambulină politică, într-un moment în care declarațiile sale riscau să intre în desuetitudine.

Băsescu, devenit senator, are acum ocazia să se reinventeze ca victimă a unui „“președinte promoscovit”, după cum l-a numit pe Dodon.

Fostul șef al statului român declară că i s-a retras cetățenia moldoveană doar pentru că el „nu poate gândi ca un bolșevic”.

http://www.europalibera.org/a/28211784.html

 

  1. Şalaru: Dodon recidivează în lupta sa cu tot ce înseamnă România!

„Dodon Igor, prezidentul Moscovei, recidivează în lupta sa cu tot ce înseamnă România. Retragerea cetăţeniei moldoveneşti preşedintelui Traian Băsescu este o mojicie. Ii recomand lui Dodon ca odată cu retragerea cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu să returneze, din banii proprii, ajutorul pe care acesta l-a oferit Republicii Moldova pentru construcţia caselor din satele afectate în 2010 de inundaţii. Cred că este o oportunitate ca Dodon să arate cât este el de statalist! Dar sa arate pe banii lui!”, notează Anatol Şalaru pe pagina sa de Facebook.

http://adevarul.ro/moldova/politica/Salaru-dodon-recidiveaza-lupta-inseamna-romania-1_586bdce25ab6550cb80bb5e0/index.html

 

  1. Vlad Cubrecov: IERTAȚI-NE, COPII ROMÂNI ȘI UCRAINENI DIN TRANSNISTRIA OCUPATĂ DE RUȘI!

Sluga Moscovei, Dodon, le prezintă scuze bandiților din fruntea regimului marionetă de la Tiraspol, dar îl doare drept în cot și nu suflă nicio vorbuliță despre genocidul cultural și lingvistic suportat de copiii români și ucraineni din zona ocupată de trupele militare și serviciile secrete ale Federației Ruse.

Chiar dacă nu am mandat politic din partea nimănui, mă văd obligat moral, în locul nemernicei slugi moscovite, să le prezint scuzele noastre, ale tuturor, copiilor români și ucraineni din zona fărădelegii ruse pentru faptul că sunt împiedicați să studieze în limbile lor materne: româna și ucraineana.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/23709-2017-01-03-11-56-09.html

 

  1. Aglomerație în Vama Albița. Moldovenii vin în România pentru a petrece sărbătorile pe rit vechi

Aglomeraţie în Vama Albiţa, cel mai important punct de trecere a frontierei de pe graniţa de est a României, pe sensul de intrare în ţară.Zzeci de mașini și autocare aşteaptă şi 70 de minute.

Mulți turişti din Republica Moldova vin în România pentru a petrece Crăciunul pe rit vechi.

Numai în ultimele 24 de ore, aproape 10.000 de persoane şi 1.500 de maşini au intrat în ţară.

http://www.europafm.ro/aglomeratie-in-vama-albita-moldovenii-vin-in-romania-pentru-a-petrece-sarbatorile-pe-rit-vechi/

 

  1. ATENŢIE, CĂLĂTORI! Aglomeraţie în unele puncte de trecere a frontierei de stat

Cozile în unele puncte de trecere a frontierei de stat nu se mai sfârşesc. Cei care deja au trecut frontiera de stat s-au mobilizat pe Facebook şi îndeamnă conaţionalii să aleagă vama Cahul-Oancea, acolo traficul fiind mai fluid.

„Pentru cine vrea să meargă în România, alegeți Vama Cahul-Oancea. Trecut ambele vămi în 50 de minute.  Pentru cine are copii până la 3 ani, la moldoveni puteți trece fără rând. Spor și răbdare!”, a scris pe Facebook, Lia Bejenaru.

http://www.publika.md/atentie-calatori-aglomeratie-in-unele-puncte-de-trecere-a-frontierei-de-stat-harta_2860941.html

 

  1. Academia de Ştiinţe moldoveană îi RĂSPUNDE lui Dodon: ‘Româna este limba vorbită în R. Moldova’

Academia de Ştiinţe moldoveană s-a pronunţat încă din 1994, printr-o decizie definitivă, asupra faptului că limba vorbită în Republica Moldova se numeşte limba română, a ţinut să reamintească secretarul-general ştiinţific al Academiei, Aurelia Hanganu, într-un interviu acordat recent pentru Europa Liberă, îndemnându-i pe cei care se lansează în speculaţii cu privire la limbă să nu vorbească despre ceea ce nu cunosc, potrivit Radio Chişinău.

Referitor la faptul că noul preşedinte moldovean, Igor Dodon, a schimbat denumirea limbii pe site-ul preşedinţiei din română în moldovenească, Aurelia Hanganu a subliniat că, prin gestul său, şeful statului a provocat indignare în rândul celor care se ocupă de filologie.

http://www.stiripesurse.ro/academia-de-stiinte-moldoveana-ii-raspunde-lui-dodon-romana-este-limba-vorbita-in-r-moldova_1171897.html

 

  1. Chestiunea Basarabiei în România în anii primului război mondial

În martie 1915, la Craiova, cu scopul prezentării opiniilor şi revendicărilor lor politice, refugiaţii basarabeni au întemeiat periodicul «#Basarabia». Obiectivul publicaţiei era cuprins în articolul din primul număr, intitulat Nu uitaţi Basarabia. Două milioane de moldoveni asupriţi imploră ajutorul fraţilor liberi. Periodicul a solicita ca guvernul român să „acţioneze pentru eliberarea”, în primul rând, a românilor basarabeni, ameninţaţi cu asimilarea totală sub dominaţia rusească, fiindcă în Transilvania românii au o conştiinţă naţională „foarte dezvoltată” şi au forţa necesară pentru a rezista încă în faţa politicii de deznaţionalizare. În aceeaşi direcţie a acţionat şi Liga basarabeană, constituită în 1915. Confruntarea de opţiuni s-a manifestat şi în Parlamentul României.

http://ro.blastingnews.com/cultura/2017/01/chestiunea-basarabiei-in-romania-in-anii-primului-razboi-mondial-001366273.html

 

  1. Centru de Informare al României la Ismail inaugurat la final de an 2016

Sfârșitul anului 2016 a adus cu sine un Centru de Informare al României inaugurat oficial, în cadrul Universităţii Umaniste de Stat din Ismail – Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, transmite corespondentul Romanian Global News în Sudul Basarabiei.

Un proiect bilateral româno-ucrainean pentru această regiune, care pe lângă mediul academic sud-basarabean este venit şi în sprijinul comunităţii istorice româneşti, Este o primă etapă pentru înfiinţarea ulterioară a unui veritabil centru cultural românesc la Ismail – solicitare iniţiată de Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean” încă din 2005 şi soldată cu refuz categoric din partea autorităţilor ucrainene la acea perioadă, solicitare reluată în repetatele demersuri ulterioare de Asociaţia „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, Asociaţia „Valul lui Traian” al Românilor din raionul Tatarbunar, filialele regionale şi raionale ale Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina şi mulţi alţi buni români de-ai locului.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/asociatii–ambasade/23707-2017-01-03-11-44-14.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ