Traian Băsescu, pledoarie pentru unirea României cu Republica Moldova

0
110

 

 1. Traian Băsescu, pledoarie pentru unirea României cu Republica Moldova

Traian Băsescu a declarat marţi la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului că ţara noastră trebuie să înceapă discuţiile cu Moscova privind unirea României cu Republica Moldova şi a susţinut că Putin este un om cu care se poate discuta direct.

„Eu zic că sunt foarte multe argumente pentru începerea unor discuţii cu Moscova pe această temă, dar având la bază cunoaşterea faptului că cetăţenii Republicii Moldova doresc acest lucru”, a afirmat fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu.

http://www.antena3.ro/externe/republica-moldova/traian-basescu-pledoarie-pentru-unirea-romaniei-cu-republica-moldova-372822.html

 

 1. Băsescu, despre unirea României cu Republica Moldova: Sunt foarte multe argumente pentru începerea unor discuţii cu Moscova

Liderul PMP recunoaşte că discuţiile cu Moscova vor dura mult, „dar probabil se vor suprapune cu timpul în care în Republica Moldova se va ajunge la o majoritate care să dorească Unirea”. Traian Băsescu nu împărtăşeşte temerile unor politiceni care susţin că o discuţie pe tema unirii României cu R. Moldova nu este bine venită în condiţiile unei situaţii extrem de tensionate în zonă. Mai mult, susţine că acest subiect trebuie abordat, nu numai pentru că în Europa există precedente, ci „mai ales acum, în preajma împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire”.

http://adevarul.ro/news/politica/basescu-despre-unirea-romaniei-republica-moldova-foarte-multe-argumente-inceperea-discutii-moscova-1_57b355225ab6550cb8d0f974/index.html

 

 1. Klaus Iohannis în mesajul adresat Universității de vară de la Izvorul Mureșului: protecţia drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti este vitală

„Păstrarea identităţii româneşti, nevoia de a învăţa şi de a te ruga în limba ta, trebuie să ne preocupe zi de zi, nu doar în momente ca acesta, iar contribuţia dumneavoastră este crucială deoarece reprezentaţi vocea comunităţilor de români.

Mesajul meu este simplu: Pentru România, protecţia drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti este vitală, iar statul român are nevoie de parteneriatul dumneavoastră pentru a vă putea sprijini, la rândul său, în mod eficient”, se arată în mesajul Președintelui Klaus Iohannis adresat participanților la Universitatea de vară de la Izvoru Mureșului, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/22646-klaus-iohannis-in-mesajul-adresat-universitii-de-var-de-la-izvorul-mureului-protecia-drepturilor-persoanelor-aparinand-comunitilor-romaneti-este-vital.html

 

 1. Moldova-subiect central al Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului

Reprezentanţii comunităţilor româneşti din jurul frontierelor ţării, dar şi din diaspora pledează pentru unificarea Republicii Moldova cu România.

Acesta a fost subiectul central până la această oră la lucrările Universităţii de Vară, care au continuat astăzi la Izvorul Mureşului, în judeţul Harghita.

Aproximativ 100 de persoane participă la dezbateri şi au lansat o serie de propuneri pentru realizarea obiectivului amintit.

Reprezentanţii comunităţilor româneşti din jurul frontierelor şi diaspora au discutat astăzi despre viitorul relaţiilor României cu Republica Moldova.

Cei prezenţi au adresat un apel prim-ministrului României, Dacian Cioloş, prin care solicită un dialog permanent şi instituţionalizat.

http://www.romania-actualitati.ro/r_moldova_subiect_central_al_universitatii_de_vara_de_la_izvorul_muresului-92963

 

 1. Traian Băsescu dă cărțile pe față: ‘Acum e momentul să ACȚIONĂM’

Traian Băsescu și-a luat cetățenia Moldovei, iar acum insistă, mai mult ca niciodată, pentru unirea cu România. Fostul președinte spune că dacă s-ar organiza un referendum, moldovenii nu ar fi de acord cu acest pas, așa că totul stă în puterea politicienilor din cele două Parlamente.

http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-da-car-ile-pe-fa-a-acum-e-momentul-sa-ac-ionam-video_1147329.html

 

 1. Cum va fi sărbătorită Ziua Limbii Române în comunităţile istorice

Concerte, salon de carte, recitaluri de poezie, spectacole de dansuri populare, reprezentații de teatru sunt câteva dintre manifestațiile prin care Ziua Limbii Române va fi marcată în comunitățile istorice.

Astfel, românii din Valea Timocului (Serbia) sunt așteptați pe 30 august la Podgorac să audieze un concert de muzică populară românească susținut de Mariana Căpitănescu, un recital de muzică bisericească susținut de Corul protopopiatului Daciei Ripensis „Sf. Mucenic Ioan Valahul” și un recital de poezie susținut de copiii și tinerii care participă la cursurile limbă, cultură și civilizație românească organizate lunar de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, scrie infoprut.ro.

http://independent.md/cum-va-fi-sarbatorita-ziua-limbii-romane-comunitatile-istorice/#.V7Nf_jWmqM8

 

 1. Ziua Limbii Române, sărbătorită în comunităţile istorice și Republica Moldova

Tot pe 31 august, la Chișinău va debuta în premieră Salonul de Carte Bookfest. Târgul va avea porțile deschise până pe 4 septembrie, în pavilionul central al CIE Moldexpo. Bookfest va debuta în zi de sărbătoare: Ziua Limbii Române. Programul de vizitare va fi zilnic, între orele 10:00 și 20:00.

http://infoprut.ro/44959-ziua-limbii-romane-sarbatorita-in-comunitatile-istorice-si-republica-moldova.html

 

 1. Referendumul Unionist din 2018. Cine este cu noi, cine este împotriva noastră

Referendumul reprezintă singura posibilitate legală de recunoaştere internă şi internaţională a Unirii celor două state Româneşti. El a devenit o necesitate şi se va organiza în anul 2018. Fiecare dintre noi va avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte soarta neamului românesc de pe cele două maluri de Prut, va fi momentul în care soarta va sta în propriile mâine.

http://vox.publika.md/politica/referendumul-unionist-din-2018-cine-este-cu-noi-cine-este-impotriva-noastra-526154.html

 

 

 

 1. Unioniștii cer României oficiu special pentru Republica Moldova

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 solicită premierului Dacian Cioloș și Guvernului României să întreprindă o serie de măsuri urgente pentru Republica Moldova.

Înființarea Oficiului pentru Gestionarea Relaţiilor cu Republica Moldova, în subordinea directă a primului ministru, elaborarea agendei discuțiilor bilaterale în contextul organizării pe 30 octombrie a alegerilor prezidențiale de peste Prut și efectuarea unei vizite oficiale la Chișinău de către membrii Cabinetului Cioloș sunt câteva dintre cerințele coaliției unioniste, incluse într-un Apel adresat Executivului de la București, lansat la cea de-a XIV-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, județul Harghita.

http://independent.md/unionistii-cer-romaniei-oficiu-special-pentru-republica-moldova/#.V7Nf2TWmqM8

 

 

 

 1. Dacian Cioloş se va afla la Chișinău în zilele de 25 și 26 august

Prim-ministrul României, Dacian Cioloş, va sosi în vizită la Chişinău pe 25 august. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa română, despre aceasta a anunţat Guvernul României.

Potrivit comunicatului, în cadrul vizitei se va anunţa că România a acordat Moldovei prima tranşă în sumă de 60 mil. euro din creditul în valoare de 150 mil. euro. Banii vor ajunge la Chişinău pe 24 august.

http://hotnews.md/articles/view.hot?id=36367

 

 1. TVR finanţează un proiect media amplu pentru Rep. Moldova

Televiziunea Română caută producători externi pentru un proiect amplu axat pe Republica Moldova. 

Departamentul TVR Internaţional solicită proiecte de emisiuni de la producători externi pentru o grilă de programe elaborată pentru TVR Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al TVR, este vorba despre următorul mix de programe: emisiune de istorie; emisiune „ABECEDAR” Uniunea Europeană; emisiune de interviuri la Bruxelles şi Strasbourg.

Emisiunile ar urma să fie difuzate pe TVR Moldova începând cu grila de toamnă a acestui an.

http://infoprut.ro/44964-tvr-finanteaza-un-proiect-media-amplu-pentru-rep-moldova.html

 

 1. Cursuri de perfecționare pentru profesorii de română din Republica Moldova, în România

Facultatea de Litere din cadrul Universității ‘Dunărea de Jos din Galați a lansat proiectul ‘Promovarea valorilor cultural-identitare românești în Republica Moldova și Serbia prin cursuri de formare/perfecționare și schimburi de experiența’, dedicat profesorilor de limba română din cele două țări, a anunțat marți coordonatorul proiectului, Simona Antofi, directorul Departamentului de literatură, lingvistică și jurnalism al facultății.

Potrivit acesteia, proiectul se va derula în parteneriat cu Institutul de Științe ale Educației din Chișinău, Republica Moldova, Universitatea din Novi Sad, Serbia, și casele corpului didactic Galați și Constanța.

http://www.radiochisinau.md/cursuri-de-perfectionare-pentru-profesorii-de-romana-din-republica-moldova-in-romania-36763

 

 1. „Sunt cărţi cu care am învăţat eu şi copiii mei şi cred că vor fi foarte utile şi altora”

Cu două săptămâni înainte de finalul campaniei „O carte pentru românii din Transnistria” numărul titlurilor care s-au adunat la sediul redacţiei Monitorului de Suceava se ridică deja la aproape 3.000. După ce vineri două persoane au donat cărţi şi au promis că vor reveni, ieri a fost rândul altor două sucevence să se alăture acestei acţiuni. Ambele femei locuiesc în cartierul Burdujeni, iar una dintre ele, chiar dacă a oferit peste 250 de titluri, a preferat să rămână anonimă.

https://www.monitorulsv.ro/Local/2016-08-16/Sunt-carti-cu-care-am-invatat-eu-si-copiii-mei-si-cred-ca-vor-fi-foarte-utile-si-altora

 

 1. Peste 15.000 de vizitatori au luat parte la Târgul Creatorilor Populari din Muzeul Astra

În perioada 12-15 august, la Muzeul ASTRA s-au desfășurat la Complexul Muzeal Astra două evenimente simultan, care au strâns 15.865 de vizitatori în toate cele trei zile. Este vorba despre Târgul Creatorilor Populari din România, ediția a XXXIII-a și Festivalul Național al Tradițiilor Populare, acțiune ajunsă la ultima ediție — a XIV-a. Cele două evenimente au reușit să reunească în același loc peste 400 de artiști și meșteri populari din România (Banat, Oltenia, Ardeal) , Rep. Moldova (raionul Bălți) și Serbia (jud. Zeiceri).

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/16/peste-15-000-de-vizitatori-au-luat-parte-la-targul-creatorilor-populari-din-muzeul-astra/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ