Traian Băsescu: Singura soluție a parcursului european a R. Moldovei este unirea cu România

0
205

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost prezent la Universitatea de Vară Izvoru Mureșului unde le-a vorbit basarabenilor despre unire, integrarea europeană cât și despre conflictul transnitrean și a relațiilor cu Rusia.

14021611_10210115095816544_3361176911543014283_nÎn cadrul conferinței ce a avut loc la Izvorul Mureșului, fostul președinte, a declarat că singura soluție clară de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană o reprezintă doar unirea cu România iar privitor la conflictul din transnistria și a armatei Rusiei ce efectuează execiții militare in regiune, Traian Băsescu a spus ar trebui să fim sinceri și că trasnistria nu a făcut parte din Regatul României și nu poate fi considerat o nedreptate dacă privim asupra tratatului Hitler-Stalin dând totodată exemplu Ciprului și a conflictului înghețat cu Turcia. Considerând că Rusia folosește Transnistria ca un Kaliningrad al Europei de Est.

El a abordat și problema sondajelor privitoare la unire, afirmând că deși au crescut considerabil din 2011 încoace, procentul unioniștilor din Republica Moldova este încă foarte mic, și făcând referire la ultimul sondaj realizat de Fundația Universitară a Mării Negre(Un nou sondaj arată că unirea e favorabilă în rândul basarabenilor), el a afirmat că ar trebui să exprimăm din ce în ce mai mult beneficiile unirii, astfel ajungând la 52% procent unionist în Basarabia, conform sondajului citat.

Totodată el încurajează vizitele basarabenilor în România și consideră bursele acordate de statul român studenților și a proiectului „Cunoaște-ți Țara” demarat de Acțiunea 2012 reprezintă motorul prin care se poate declanșa unirea.

Liderul PMP a criticat oamenii politici în special, care acceptă scuza că Rusia nu vrea unirea celor doua state românești  afirmând că „Eu zic că sunt foarte multe argumente pentru începerea unor discuții cu Moscova pe această temă, dar având la bază faptul că cetățenii Republicii Moldova doresc acest lucru. Cheia acestei abordări în discuțiile cu Moscova trebuie să pornească de la cea ce face și ce spune Moscova„. Iar momentul tensionat prin care trece regiunea Mării Negre reprezintă un moment propice pentru demararea discuțiilor.

Fostul președinte a concluzionat că procesele de cunoaștere a cetățenilor Republicii Moldova trebuie să continue și că ar trebui sa începem demersurile pentru un dialog cu Moscova deoarece vor dura destul de mult până se va forma o majoritate unionistă.

Întreaga conferință o puteți viziona mai jos

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ