Unirea si provocarile din jurul ei

0
174

 

  1. România va acorda Republicii Moldova 550.000 de euro pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi o hotărâre privind semnarea Programului de cooperare pe anul 2016 care stabilește procedurile și modalitățile juridice de alocare a banilor ce vor fi primiți din partea României pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău.

Guvernul României va acorda Republicii Moldova o finanţare nerambursabilă de 550.000 de euro, în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău, fiind și faza a doua a construcţiei gazoductului care interconectează sistemele de transport de gaze naturale din România şi Republica Moldova.

http://www.publika.md/romania-va-acorda-republicii-moldova-550000-de-euro-pentru-constructia-gazoductului-ungheni-chisinau_2790811.html

 

  1. Guvern: Măsuri pentru consolidarea parteneriatului strategic între România şi Republica Moldova

Guvernul a aprobat mandatul delegaţiei române participante la cea de-a IX-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între România şi Republica Moldova, care se va desfăşura în zilele de 3 şi 4 noiembrie la Chişinău.

Sursa citată precizează că lucrările vor fi prezidate de vicepremierul român Costin Borc şi de viceprim-ministrul moldovean Octavian Calmic.

http://www.economica.net/guvern-masuri-pentru-consolidarea-parteneriatului-strategic-intre-romania-si-republica-moldova_127635.html

 

  1. Klaus Iohannis: Trebuie să discutăm un plan pe termen lung în legătură cu Unificarea

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu Republica Moldova trebuie discutat în societate,cu un plan pe termen lung.

http://infoprut.ro/45560-klaus-iohannis-trebuie-sa-discutam-un-plan-pe-termen-lung-in-legatura-cu-unificarea.html

 

  1. Lupu se retrage din cursa prezidenţială în favoarea Maiei Sandu. Plahotniuc: „Decizia poate părea una șocantă”

Candidatul PDM la scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, Marian Lupu, a anunţat că se retrage şi o va sprijini pe Maia Sandu.

„Candidatul care va ajunge în Turul II să fie unul pro-european. Iar candidatul PAS are cele mai mari șanse să-l învingă pe Igor Dodon. Avem rezultate la limită. Împreună cu colegii am decis să mă retrag din cursa electorală. Mesajul pe care îl transmit pentru electoratul PDM, este să sprijine candidatul care are șanse să-l învingă pe candidatul socialist”, a declarat Marian Lupu.

http://infoprut.ro/45563-lupu-se-retrage-din-cursa-prezidentiala-in-favoarea-maiei-sandu-plahotniuc-decizia-poate-parea-una-socanta.html

 

  1. Alegeri în Republica Moldova: Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, acreditat ca observator din partea Parlamentului European

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a fost acreditat ca observator din partea Parlamentului European în pofida unor critici formulate de membri ai Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, informează miercuri Europa Liberă.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/10/26/alegeri-in-republica-moldova-europarlamentarul-roman-siegfried-muresan-acreditat-ca-observator-din-partea-parlamentului-european-14-23-17

 

  1. Eugen Tomac: Unirea si provocarile din jurul ei

Unii „analisti” sustin ca discutiile despre Unire il ajuta pe Dodon, candidatul sustinut de Kremlin la alegerile prezidentiale din R.Moldova, iar altii ca discutia despre Unire este dirijata de Rusia.

Cei mai periculosi sunt cei care fac evaluari dupa ureche si spun ca nu avem nevoie de R.Moldova pentru ca este un stat sarac, de parca am vorbi despre o companie in prag de faliment si nu despre soarta unor romani abandonati de statul roman, in urma unui ultimatum primit de la Moscova.

Foarte putini sunt cei care inteleg ca aceasta este o discutie identitara, nu utilitara, astfel incat sa o abordam din perspectiva beneficiilor.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/23277-eugen-tomac-unirea-si-provocarile-din-jurul-ei.html

 

  1. Întâlnire a PNL cu reprezentanții unioniștilor. PNL consideră proiectul reunirii României cu Republica Moldova unul important

Președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a declarat, marți, după o întrevedere cu liberalii, că i s-au dat garanții că PNL consideră proiectul reunirii României cu Republica Moldova un aspect important. El a precizat la sediul PNL că a discutat cu liberalii Ovidiu Raețchi, Mihai Voicu și Viorel Badea, scrie www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/23276-intalnire-a-pnl-cu-reprezentanii-unionitilor-pnl-consider-proiectul-reunirii-romaniei-cu-republica-moldova-unul-important.html

 

  1. ROMÂNIA DIN PIAȚA CHIBRIT

Dacă Piața Universității este considerată Kilometrul 0 al Democrației, unde se adună toți cei care vor să protesteze, noi am ales Piața Chibrit ca fiind Kilometrul 0 al României tăcute. Oamenii își spun părerea numai dacă sunt întrebați.

Ne-am hotărât ca zilnic să mergem acolo și să întrebăm oamenii de pe stradă ce părere au despre evenimentele la zi. Astăzi i-am rugat să comenteze ce părere au despre unirea Basarabiei cu România.

http://www.cotidianul.ro/romania-din-piata-chibrit-290071/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ