„Trebuie să ne unim”

0
112
 1. Experienţa pozitivă a României după aderarea la NATO, prezentată la Cahul

Efectele pozitive pe care standardele impuse de aderarea României la NATO le-au avut asupra societăţii româneşti au fost prezentate de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, unde diplomatul român a susţinut o prelegere publică. Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova, transmite IPN.
http://adevarul.ro/moldova/politica/experienta-pozitiva-romaniei-aderarea-nato-prezentata-cahul-1_59d744405ab6550cb8ddf64d/index.html

 

 1. Declaraţie tranşantă a fostului preşedinte Traian Băsescu în R. Moldova: „Trebuie să ne unim”

Acesta a vorbit în cadrul unei conferinţe la Chişinău despre necesitatea unirii. „Prioritatea Parlamentului European pentru următorii 10-15 ani este integrarea balcanilor în Uniunea Europeană, or perspectiva de integrare în UE a Republicii Moldova este una singură: prin unire cu România, ceea ce ar însemna și perspectiva prosperității de tip UE, cu plusurile și minusurile ei, și perspectiva securității prin integrare în NATO. O dată unirea realizată, viitorul copiilor din Republica Moldova va deveni unul clar”, a declarat Băsescu.

https://www.realitatea.net/declaratie-transanta-a-fostului-presedinte-traian-basescu-in-r-moldova-trebuie-sa-ne-unim_2110792.html

 

 1. Comisia care va elabora proiectul de lege privind includerea în Constituţie a sintagmei „integrarea europeană”, aprobată de Parlament

Parlamentul a aprobat componenţa unui grup de lucru care va elabora şi va prezenta, în termen de 45 de zile, proiectul de lege de modificare şi completare a Constituţiei în sensul specificării în Legea Supremă a orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european, transmite IPN.

http://adevarul.ro/moldova/politica/comisia-elabora-proiectul-lege-privind-includerea-constitutie-sintagmei-integrarea-europeana-aprobata-parlament-1_59d785d35ab6550cb8dfc91f/index.html

 

 1. O nouă grădiniță din Rep. Moldova renovată cu sprijinul României

O nouă grădiniță renovată din bani oferiți de Guvernul României va fi inaugurată vineri, 6 octombrie, în satul Budești, municipiul Chișinău.

 

http://infoprut.ro/48388-o-noua-gradinita-din-rep-moldova-renovata-cu-sprijinul-romaniei.html

 

 1. Începe Vinfest. Vinuri de soi și concerte pe strada Cetății

Între 7 și 8 octombrie, Sibiul este gazda celei de-a doua ediții a evenimentului Vinfest. 13 crame din România și Republica Moldova își așteaptă degustătorii pe strada Cetății. Atmosfera va fi întreținută  de concerte cu Essential Notes, Guilty Lemnon, Cuibul Rubie, Helen și Jazzybit, iar de partea culinară se ocupă cea mai bună divizie de live cooking show de la noi din țară.

http://www.turnulsfatului.ro/2017/10/06/incepe-vinfest-vinuri-de-soi-si-concerte-pe-strada-cetatii/

 

 1. Deputat PSD, dupa vizita lui Viktor Orban la Cluj: „Romania este si va ramane o singura tara, cu o lege care va fi aceeasi pentru toate judetele tarii, inclusiv pentru Harghita si Covasna. Nu vom face niciodata o regiune numai pentru maghiari”

Deputatul PSD de Botosani Razvan Rotaru a transmis un comunicat de presa, ca urmare a discursului pe care premierul Ungariei Viktor Orban l-a sustinut la Cluj-Napoca, unde a participat la o ceremonie religioasa, in care sustine ca Romania „este si va ramane o singura tara, cu un singur Guvern, un singur Parlament si o lege care va fi aceeasi pentru toate judetele tarii, inclusiv pentru Harghita si Covasna”. „Nu construim alte tari si nu constituim tinuturi”, spune Rotaru.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-22040916-deputat-psd-dupa-vizita-lui-viktor-orban-cluj-romania-este-ramane-singura-tara-lege-care-aceeasi-pentru-toate-judetele-tarii-inclusiv-pentru-harghita-covasna-nu-vom-face-niciodata-regiune-numai-pentru.htm

 

 1. Zilele Filmului Românesc la Chişinău, ediţia a III-a

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău invită publicul iubitor de cinema la cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău. Evenimentul va avea loc în perioada 12-15 octombrie 2017 la cinematograful Odeon şi va oferi publicului din Republica Moldova posibilitatea de a vedea cele mai noi și mai de succes filme româneşti, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/25965-2017-10-06-08-09-23.html

 

 1. Festivalul Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” începe sâmbătă

 

Prima zi va continua, la Teatrul Nottara, cu două spectacole — primul de la ora 18,30, la Sala Horia Lovinescu, „My Darling Missis Kronky” de John Patrick, o producție a Teatrului de Revistă „Ginta latină” din Republica Moldova, în regia lui Mihai Țărna, și de la ora 21,00, la Sala George Constantin, „Eterna Musica”, o producție a Asociației Europene Franța — România 1989, Mnemosyne, în regia și coregrafia Mălinei Andrei.

https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/06/festivalul-international-de-teatru-fest-in-pe-bulevard-incepe-sambata-11-28-36

 

 1. Groisman: Ucraina nu va ceda presiunilor în privinţa legii educaţiei

Ucraina respectă minorităţile etnice şi limbile vorbite de acestea, dar nu va ceda presiunilor din exterior în privinţa noii Legi a educaţiei, a declarat astăzi la Chişinău premierul ucrainean, Volodimir Groisman.

http://www.romania-actualitati.ro/v_groisman_ucraina_nu_va_ceda_presiunilor_in_privinta_legii_educatiei-108000

 

 1. Republica Moldova marchează 20 de ani de la aderarea la CEDO

Autoritățile de la Chișinău marchează vineri, 6 octombrie, în cadrul unui eveniment festiv, 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

http://radiochisinau.md/republica-moldova-marcheaza-20-de-ani-de-la-aderarea-la-cedo—57200.html

 

 1. Noaptea în bibliotecă, cu lansări de carte

„Noaptea în Bibliotecă la Galaţi” a ajuns anul acesta la a VII-a ediţie, iar organizatorii au pregătit şi acum o grămadă de surprize şi de lansări de carte pentru toate gusturile. Astfel pe 7 octombrie, începând cu ora 14,00 până dimineaţa la ora 01,00 vor avea loc următoarele evenimente: De la 14,00 va începe lansarea romanului „Copiii războiului” a scriitorului Varujan Vosganian, unul dintre puţinii români nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Literatură; apoi de la 17,00 va avea loc redeschiderea noii stagiuni a Salonului Literar Axis Libri – în cadrul căreia îşi vor lansa volumele scriitorii: Cezarina Adamescu, Georgiana Necula şi George Simion; urmând ca de la ora 19,30 să înceapă o serie de lansări de carte şi de discuţii cu autori de la Editura Librex Publishing. Participă: istoricii Cristian Moşneanu şi Vasile Lupaşc Sfinteş şi autorii Monica Ramirez, Oana Arion, Nicoleta Tudor.

https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/96792-noaptea-in-biblioteca,-cu-lansari-de-carte

 

 1. Minciuna (lui Dodon) are picioare scurte: Exporturile Rep. Moldova în Rusia au scăzut

Panourile electorale ale președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, prin intermediul cărora acesta își promovează așa-zisele „reușite”, promovează un fals.

http://infoprut.ro/48391-minciuna-lui-dodon-picioare-scurte-exporturile-rep-moldova-rusia-au-scazut.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ