Trei membri ai CCA acuză puterea de presiuni

0
47

Vlad Ţurcanu şi Ludmila Vasilache acuză presiuni politice
Doi membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului susţin că au devenit victimele unor presiuni de ordin politic sau economic, după reţinerea şi interogarea lor de angajaţi ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei pentru o presupusă complicitate la un caz de luare de mită.
Angajaţii Centrului neagă însă că ar fi vorba de presiuni şi spun că deţin probe care ar confirma vinovăţia, dacă nu a celor doi, atunci, cel puţin a unui alt membru al CCA.

Unul din cei doi membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Vlad Ţurcanu afirmă că nu ştie de ce a fost reţinut şi interogat nici până acum.

Potrivit lui, ofiţerii de urmărire penală i-au spus doar că nu este suspectat.

„Mi-au spus că urmează să merg cu ei. Eram cu maşina mea. Am întrebat dacă pot merge cu maşina mea, mi-au spus că da. O persoană a urcat cu mine. Pe această persoană am întrebat-o de ce m-au reţinut, în baza căror acuzaţii. Mi-a spus că nu ştie”, a declarat Vlad Ţurcanu.

Ameninţări

Iar cel de al doilea membru al CCA, Ludmila Vasilache, a precizat că i s-a intentat un dosar penal în care ea figurează în calitate de suspectat.

Percheziţia se face în baza unei ordonanţe motivate a organului de urmărire penală şi numai cu autorizaţia judecătorului de instrucţie. O astfel de autorizaţie nu a fost prezentată

Vitalie Nagacevschi

Ei i se incriminează faptul că ar fi complice la un caz de luare de mită în care ar fi fost implicat un alt membru al CCA.

„Mi-au percheziţionat locuinţa”, spune Ludmila Vasilache, „dar nu au găsit nimic şi am fost dusă şi interogată la Centru împreună ci fiica mea de 19 ani”.

Vlad Ţurcanu presupune însă că aceste interogatorii şi dosare penale nu ar fi altceva decât o încercare de a-i intimida, mai ales că în ultimele săptămâni a primit mai multe SMS-uri cu ameninţări şi injurii la adresa sa.

De aceeaşi părere este şi Ludmila Vasilache.

„Noi nu tragem concluzii, noi putem doar să presupunem, dar, în ultimul timp, în campania electorală, dacă vă amintiţi, a fost avertizată public Teleradio-Moldova ppentru că ştirile nu erau imparţiale şi nu exista pluralism de opinie, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum”, spune Ludmila Vasilache.

„Iniţiatori am fost Vlad Ţurcanu, eu şi Valeriu Frumusachi. După care a fost avertizat postul NIT pentru aceleaşi lucruri. Iarăşi iniţiatori am fost noi”.

Atât compania Telerario Moldova, cât şi NIT, au fost acuzate că ar face, direct sau indirect, partizanat politic în favoarea puterii comuniste.

Încălcarea procedurii

Avocatul celor doi membri ai CCA, Vitalie Nagacevschi, susţine că, atât în timpul precheziţiei, cât ţi a interogării, a fost încălcată flagrant procedura de urmărire penală.

„La efectuarea percheziţiei, doamnei Vasilache i-a fost prezentat un singur document – ordonanţa de efectuare a percheziţiei semnată de procurarul adjunct anticorupţie, Marcel Tumuruc. Dacă vedeţi, este fără dată”, spune avocatul Vitalie Nagacevschi.

„În conformitate cu codul de procedură penală, percheziţia se face în baza unei ordonanţe motivate a organului de urmărire penală (procurorul nu este organ de urmărire penală) şi numai cu autorizaţia judecătorului de instrucţie. O astfel de autorizaţie nu a fost prezentată. Se permite efectuarea unor percheziţii fără autorizaţia judecătorului de instrucţie numai în caz de delict flagrant. Aici nu a avut loc aşa ceva”, a declarat avocatul membrilor CCA.

Ei au fost reţinuţi pentru luare de mită, pentru corupţie pasivă. Eu infirm categoric că a fost un atac politic sau o presiune politică

Alexandru Gâscă

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, Alexandru Gâscă, spune că este vorba de o anchetă mai amplă în care sunt cercetaţi şi alţi membri ai CCA, în special, Ruslan Pleşca, care ar fi cerut o importantă sumă de bani de la un post TV din Bălţi pentru a-i facilita obţinerea licenţei de emisie.

Ludmila Vasilache şi un alt membru al CCA, Valeriu Soltan, a spus Alexandru Gâscă, sunt cercetaţi pentru o presupusă complicitate la acest caz, iar Vlad Ţurcanu a fost reţinut pentru a i se stabili identitatea.

Totodată, Alexandru Gâscă a negat că s-ar face presiuni asupra CCA.

„Ei au fost reţinuţi pentru luare de mită, pentru corupţie pasivă. Eu infirm categoric că a fost un atac politic sau o presiune politică”, a declarat la BBC Alexandru Gâscă.

Scandalul legat de implicarea membrilor CCA într-o presupusă luare de mită survine cu numai trei zile înaintea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor locale.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/06/070614_moldova_audiovizual_retineri.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ