Trei sate, din România, Rep. Moldova şi din regiunea Cernăuţi, s-au înfrăţit la DOR FEST

0
147

 

 1. România va aloca alte 3 mil. de euro pentru renovarea a încă 85 de grădinițe în Moldova. Ce alte proiecte strategice desfășoară în țara noastră

Până la sfârșitul anului, România va aloca încă trei milioane de euro pentru renovarea a încă 85 de grădinițe în Republica Moldova, pe lângă cele 23 de milioane deja alocate, din care au fost îmbunătățite condițiile de trai din 832 de grădinițe. Potrivit ambasadorului român la Chișinău, Daniel Ioniță, acestea se înscriu în șirul de proiecte strategice din domeniul Educație pe care le implementează autoritățile de la București în țara noastră.

Tot în categoria proiectelor strategice se numără cele care vizează „interconectarea fizică între Republica Moldova și spațiul european”. „Cu alte cuvinte între Republica Moldova și România. Cel mai cunoscut astfel de proiect este gazoductul Iași-Ungheni. Ne aflăm într-o fază finală în ce privește selectarea și avansarea proiectului tehnic pentru extensia acestui gazoduct de la Ungheni la Chișinău.

http://www.realitatea.md/romania-va-aloca-alte-3-mil-de-euro-pentru-renovarea-a-inca-85-de-gradini-e-in-moldova-ce-alte-proiecte-strategice-desfa-oara-in-ara-noastra_45350.html

 

 1. Marian Munteanu, reactie la declaratia lui Vladimir Putin privind Republica Moldova

Pentru a putea discuta despre viitor, trebuie clarificate și înțelese problemele trecutului. Din acest punct de vedere, moștenirea URSS este una negativă pentru TOATE popoarele acelei zone de influență, inclusiv pentru poporul rus.
Ca român și descendent al unei familii din Basarabia aștept, de exemplu, să văd că presiunile cu privire la impunerea unei așa-zise limbi „moldovenești” să înceteze. Aștept să fie recunoscută calitatea etnică de român pentru toți vorbitorii de limbă română (și nu „moldovenească”) din toate zonele de la răsărit de Prut și Nistru, aștept ca Mitropolia Basarabiei să nu mai fie persecutată, aștept să văd că libertatea cetățenilor din spațiul aflat sub influența CSI este respectată.

http://www.corectnews.com/politics/intern/marian-munteanu-reactie-la-declaratia-lui-vladimir-putin-privind-republica-moldova

 

 1. Actorii craioveni joacă la Chișinău

Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova a fost invitat să participe la ”Reuniunea Teatrelor Naționale Românești”, ediția a II-a, găzduită de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, până pe data de 21 septembrie2016. Evenimentul organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău se află sub egida Institutului Cultural Român, a Ministerului Culturii din Republica Moldova și a Ministerului Culturii din România. Publicul va avea ocazia să urmărească nouă reprezentații ale teatrelor naționale, cinci dintre acestea fiind din România: Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, Teatrul Național Cluj-Napoca. La acest eveniment care aduce în Chișinău producții teatrale în limba română, Teatrul Național din Craiova va participa cu trei spectacole.

http://www.radiocraiova.ro/actorii-craioveni-joaca-la-chisinau/

 

 1. Luni începe tabăra de creație „Dunărea și Dobrogea creștină“

Timp de zece zile, începând de luni, 19 septembrie, Mănăstirea Dervent devine loc de inspirație pentru 15 artiști din România – Constanța, București, Baia Mare, Botoșani -, Bulgaria și Republica Moldova. Aceștia vor participa la cea de-a XI-a ediție a taberei de creație „Dunărea și Dobrogea creștină”, inițiată și susținută de Mănăstirea Dervent, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Tomisului.

http://www.telegrafonline.ro/luni-incepe-tabara-de-creatie-dunarea-si-dobrogea-crestina

 

 1. Ceremonie emoționantă de înmânare a Drapelului de Luptă Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bucovina”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava a primit duminică Drapelul de Luptă în cadrul unui ceremonial militar-religios emoționant care s-a desfășurat pe esplanada din centrul municipiului Suceava în fața unui numeros public. La eveniment au participat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, secretarul de stat dr. Raed Arafat, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, pomperi din Republica Moldova și Ucraina, oficialități locale și județene.

https://svnews.ro/ceremonie-emotionanta-de-inmanare-a-drapelului-de-lupta-inspectoratului-pentru-situatii-de-urgenta-bucovina/80022/

 

 1. Alegeri cruciale la Chişinău. Mihai Ghimpu cere Unirea Basarabiei cu România

O victorie a pro-ruşilor la alegeri ar însemna federalizarea Republicii Moldova, sub pretextul „reglementării” conflictului transnistrean. Adică alipirea Transnistriei la Republica Moldova şi conferirea în cadrul noului stat reunificat de pârghii administrative şi politice separatiştilor de la Tiraspol, astfel încât Moscova să fie sigură că va păstra veşnic controlul asupra Basarabiei. Un asemenea proiect ar însemna „transnistrizarea” Republicii Moldova şi întoarcerea ruşilor la Prut, la frontiera României, după 25 de ani de la „colapsul” URSS.

http://inliniedreapta.net/jurnal/alegeri-cruciale-la-chisinau-mihai-ghimpu-cere-unirea-basarabiei-cu-romania/#sthash.FhzZTzYc.dpbs

 

 

 

 

Revista presei din perioada 15-17 septembrie 2016

 

 1. Chișinău: Moldovenii îi arată ambasadorului SUA că SUNT români. Basarabenii l-ar vrea președinte pe Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș sau Mihai Viteazul

Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova (ASDRM) a realizat un sondaj printre cetățenii Republicii Moldova în care aceștia au fost rugați să spună ce fel de conducător și-ar dori în fruntea țării.

Conform rezultatelor sondajului „Președintele RM în viziunea cetățățenilor, abordare sociologică”, peste 60 la sută dintre moldoveni își doresc un președinte autoritar precum au fost Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș sau Mihai Viteazul.

http://www.activenews.ro/stiri-basarabia/Chisinau-Moldovenii-ii-arata-ambasadorului-SUA-ca-SUNT-romani.-Basarabenii-l-ar-vrea-presedinte-pe-Stefan-cel-Mare-Vlad-Tepes-sau-Mihai-Viteazul-136505

 

 1. Trei sate, din România, Rep. Moldova şi din regiunea Cernăuţi, s-au înfrăţit la DOR FEST

Moșia Ciuhrii din satul Gordinești a fost gazda primei ediții a Festivalului Internațional DOR FEST, cu genericul „Spirit și Tradiție”, care a avut loc recent în raionul Edineț, Republica Moldova.

Cei peste o mie de vizitatori au fost martori ai unui eveniment istoric – și anume, înfrățirea a trei sate din fosta Românie Mare. Comuna Dângeni din județul Botoșani, România, satul Voloca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți, Ucraina, și gazda, satul Gordinești, raionul Edineț, Republica Moldova, au semnat un acord de înfrățire ce are ca scop susținerea și dezvoltarea celor trei localități.

http://infoprut.ro/45192-trei-sate-din-romania-rep-moldova-si-din-regiunea-cernauti-s-au-infratit-la-dor-fest.html

 

 1. Delegaţie româno-germană în Republica Moldova

În perioada 12-14 septembrie, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, o delegaţie româno-germană în Republica Moldova. Sebastian Metz, directorul AHK România, împreună cu 13 reprezentanţi ai mediului de afaceri românesc şi german s-au aflat pentru trei zile în ţara vecină pentru a se informa direct de la sursă şi a explora oportunităţile de afaceri pe care aceasta le oferă. Impactul delegaţiei a fost puternic în rândul firmelor şi instituţiilor locale, acestea dovedind o mare deschidere pentru cooperare.

http://www.romanialibera.ro/economie/companii/delegatie-romano-germana-in-republica-moldova—428200

 

 1. FNGAL în Moldova

Timp de două zile, Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală România va fi prezentă în țara noastră pentru a informa societatea civilă despre importanța și necesitatea formării acestor grupuri și în țara noastră. Evenimentul de astăzi a fost organizat împreună cu Federația Națională a Fermierilor din Republica Moldova.

http://www.agrotvmoldova.md/fngal-moldova

 

 1. Ajutorul oferit de Țară basarabenilor în emisiunea „Sfatul Țării”, cu Constantin Codreanu pe 10TV. De ce România nu își face mai multă publicitate dincolo de Prut?

La începutul acestui an, același Guvern al României a oferit aceleiași Republici Moldova ajutoare umanitare în valoare de peste 80 de milioane de lei. Și anume 1170 de tone de zahăr, 20 de mii de colete de produse alimentare (făină, paste, mălai, conserve de carne şi de legume), precum şi 16.295 de tone de păcură, destinate prevenirii situaţiilor de risc în domeniul energetic.

Cât de binevenite și așteptate sunt aceste fonduri acordate de București Chișinăului?

Cum reacționează comunitățile locale din Republica Moldova la aceste oportunități de a se dezvolta grație fondurilor venite din România?

Care este, în același timp, gradul de informare a cetățenilor moldoveni cu privire la aceste acțiuni ale Guvernului de la București?

La aceste întrebări, dar și altele va căuta răspunsuri Constantin Codreanu în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” alături de invitații săi.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/economic–social/22867-ajutorul-oferit-de-ar-basarabenilor-in-emisiunea-sfatul-rii-cu-constantin-codreanu-pe-10tv-de-ce-romania-nu-ii-face-mai-mult-publicitate-dincolo-de-prut.html

 

 1. „Pasărea Măiastră” – două concerte dedicate lui Constantin Brâncuşi şi Mariei Tănase la Bălţi şi Chişinău

Concertele vor fi susţinute de orchestra de muzică populară „Lăutarii” sub bagheta maestrului Nicolae Botgros şi de interpreţii: Marcel Pavel (România), Natalia Barbu (România/ R.Moldova), Nelli Ciobanu (Republica Moldova), Nina Ţurcanu-Furtună (Republica Moldova), Corina Ţepeş (Republica Moldova) şi Marin Ganciu (Republica Moldova). Artiştii vor prezenta piese din propriul repertoriu, dar şi interpretări sau re-interpretări ale unor piese din repertoriul Mariei Tănase.

Spectacolele vor avea loc: pe data de 20 septembrie, ora 19.00 la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi şi pe data de 21 septembrie, ora 19.00 la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/eveniment/22872-pasrea-miastr–dou-concerte-dedicate-lui-constantin-brancui-i-mariei-tnase-la-bli-i-chiinu.html

 

 1. Discuții între ministrul culturii de la Chișinău, Monica Babuc cu Președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu

Ministrul Culturii de la Chișinău,Monica Babuc, a avut joi, 15 septembrie, o întrevedere cu Președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, în cadrul căreia au fost abordate mai multe aspecte privind perspectivele de cooperare privind consolidarea dialogului cultural și colaborării dintre cele două maluri ale Prutului, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/cultura–culte/22876-discuii-intre-ministrul-culturii-de-la-chiinu-monica-babuc-cu-preedintele-institutului-cultural-roman-radu-boroianu.html

 

 1. Marian Lupu: Republica Moldova are nevoie de România

Unul dintre candidații anunțați la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, democratul Marian Lupu, a declarat în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, că Republica Moldova are nevoie de România și de investiții din dreapta Prutului.

http://infoprut.ro/45179-marian-lupu-republica-moldova-are-nevoie-de-romania.html

 

 1. Trupa din Republica Moldova Carla’s Dreams a obținut 7 premii în cadrul galei Media Music Awards 2016, desfășurată joi seară la Sibiu.

Best Song și Best Video pentru cea mai bine difuzată piesă a anului, „Te rog”, Best Group, Best YouTube, Media Forest Award, Best Winter Song și premiul Asus – Most Wanted Artist sunt categoriile pe care le-a dominat anul acesta Carla’s Dreams.

http://infoprut.ro/45186-carlas-dreams-record-de-premii-la-media-music-awards-din-romania.html

 

 1. TINERI BASARABENI, LA PRIMA VIZITA IN RAMNICU VALCEA

Întâlnire plină de emoții la Bilbioteca Județeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea! Cinci tineri din Basarabia se află în vizită în Râmnicu Vâlcea, în prima lor plecare din ţara de origine! Insoțiți de familii, tinerii și-au exprimat mulțumirea față de cei care i-au invitat în țară prin câteva momente artistice oferite de cei mai talentați dintre ei.

http://vtv.ro/tineri-basarabeni-la-prima-vizita-ramnicu-valcea/

 

 1. Proiect de modificare a legii cetățeniei

Prin urmare, am depus în Parlament un proiect de modificare a Legii Cetățeniei, astfel încât românii din Basarabia și Bucovina de Nord care și-au pierdut cetățenia română ca urmare a ocupației sovietice, să o redobândească în termen de maximum o lună de la data depunerii cererii, doar pe baza actelor de stare civilă din acea perioadă.
Este un gest minim pe care statul român îl poate face pentru a repara această nedreptate.

https://pmponline.ro/proiect-de-modificare-a-legii-cetateniei-2-19809

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ