Tricolor pentru Prut. „Români, Petreceți Prutul!”

0
124
 1. Tricolor pentru Prut. „Români, Petreceți Prutul!”

Autoritățile de poliție și pază a frontierei din România și Republica Moldova au avizat favorabil evenimentul care va avea loc în după-amiaza zilei de Revelion, în localitatea Fălciu din județul Vaslui.

”Publicul larg este așteptat să sărbătorească în cel mai ingenios mod intrarea în Anul Centenar al Marii Uniri din 1918. Sub deviza „Români, Petreceți Prutul!”, mii de participanți din România și Republica Moldova sunt așteptați duminică începând cu ora 14:00 în dreptul podului feroviar peste râul Prut. Anul Nou 2018 va fi sărbătorit la Fălciu prin desfășurarea unui tricolor în lungime de 100 de metri care va acoperi simbolic distanța care separă cele două state. Locul în care se petrece evenimentul are la rândul său o puternică încărcătură emoțională pentru participanți, fiind unul dintre punctele în care s-au organizat primele Poduri de Flori între România și Republica Moldova, pe data de 6 mai 1990”, se arată într-un comunicat al platformei unioniste Acțiunea 2012, remis către DC News.

https://www.dcnews.ro/tricolor-pentru-prut-romani-petrece-i-prutul_572943.html

 

 1. Transgaz face Unirea cu Moldova. A depus ofertă să cumpere societatea de transport de gaz din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz. Acţiunile Transgaz în creştere cu 31,29% de la începutul anului

Transportatorul român de gaze naturale Transgaz SA a depus, la Comisia pentru Organizarea şi Desfăşurarea Concursurilor Comerciale şi Investiţionale de Privatizare a Proprietăţii Publice din Chişinău, oferta pentru preluarea societăţii Vestmoldtransgaz cu care va construi conducta Iaşi-Ungheni.

Acţionarii Transgaz au aprobat, în adunarea generală extraordinară din 11 decembrie, „înfiinţarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a unei societăţi cu răspundere limitată” şi „mandatarea Consiliului de Administraţie al Transgaz pentru mărirea capitalului social al societăţii cu răspundere limitată înfiinţată pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea participării cu succes la procedura privatizării Vestmoldtransgaz.

http://www.interlic.md/2017-12-29/transgaz-face-unirea-cu-moldova-a-depus-oferta-sa-cumpere-societatea-de-transport-de-gaz-din-republi-52131.html

 

 1. O nouă zonă de control vamal, inaugurată la Otaci. Trecerea frontierei va fi fluidizată

Serviciul Vamal vrea să elimine aglomerările de autocamioane în postul vamal de frontieră ”Otaci” prin instituirea unei noi zone de control vamal în apropierea punctului de trecere respectiv, care va activa în regim 24/7.

Toate procedurile de vămuire vor fi efectuate în zona de control vamal aflată la 1,5 km distanță de frontieră, urmând ca în punctul de trecere să fie efectuată doar înregistrarea traversării și autorizarea scoaterii mărfurilor de pe teritoriul țării, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

https://www.deschide.md/ro/stiri/social/23856/FOTO–O-nou%C4%83-zon%C4%83-de-control-vamal-inaugurat%C4%83-la-Otaci-Trecerea-frontierei-va-fi-fluidizat%C4%83.htm

 

 1. Cabliştii din România, obligaţi să retransmită Moldova

Cu mai bine de patru ani in urmă, consemnam, cu bucurie, un Acord între România si R.Moldova referitor la retransmiterea serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici. Din păcate, cabliştii din dreapta si stanga Prutului nu prea s-au inteles şi totul a rămas in stadiul de…intenţie.

Programele TVR vor trebui retransmise, obligatoriu, de către operatorii de cablu din Republica Moldova, în timp ce operatorii din România vor fi obligaţi să retransmită televiziunea publică de la Chişinau, Moldova 1, precizează Mediafax, care citează un document avizat favorabil de CNA.

http://stiriactuale.ro/basarabia/19222-cablistii-din-romania-obligati-sa-retransmita-moldova.html

 

 1. Igor Dodon: Nu exclud că România are un plan de destabilizare a situaţiei de la Chişinău în anul „aşa-zisului Centenar”

Igor Dodon a declarat că în anul 2018 există riscul destabilizării situaţiei de la Chişinău. Potrivit lui, în politica s-ar putea intensifica confruntarea dintre Preşedinţie şi Parlament, fapt ce ar putea duce la aceea că preşedintele va scoate lumea în stradă. În politica externă şeful statului nu exclude că în România „sunt diferite planuri de destabilizare” a situaţiei din Moldova în contextul aniversării Centenarului de la Marea Unire.

http://adevarul.ro/moldova/politica/igor-dodon-nu-exclud-romania-plan-destabilizare-situatiei-chisinau-anul-asa-zisului-centenar-1_5a4567e7d7af743f8dd23c05/index.html

 

 1. Despre făuritorii Unirii Basarabiei cu România, într-o carte scrisă de Iurie Colesnic. „Unirea 1918. Panteonul basarabean”

Istoricul literar Iurie Colesnic a revenit iar în arhive pentru a readuce în circuit făuritorii marii Uniri ai Basarabiei cu România. Asta după ce a scos din anonimat mari personalităţi basarabene, istoria oraşului Chişinău, a străzilor, monumentelor de arhitectură.

http://tvrmoldova.md/centenar/despre-fauritorii-unirii-basarabiei-cu-romania-intr-o-carte-scrisa-de-iurie-colesnic-unirea-1918-panteonul-basarabean/

 

 1. Câştigătoarea de la „Vocea României” a fost premiată de Dodon

Ana Munteanu, câştigătoarea concursului „Vocea României”, a fost premiată de şeful statului Igor Dodon. Tânăra a primit diploma de onoare a preşedintelui Republicii Moldova pentru succesul obţinut în cadrul competiţiei şi pentru promovarea imaginii ţării noastre în lume.

http://tvrmoldova.md/actualitate/castigatoarea-de-la-vocea-romaniei-a-fost-premiata-de-dodon/

 

 1. Surpriză din partea Ambasadei SUA la Chişinău. Diplomaţii au pregătit urări pentru cetăţenii Republicii Moldova

Angajaţii Ambasadei SUA de la Chişinău au felicitat cetăţenii Republicii Moldova cu intrarea în noul an. Într-un clip postat pe pagina oficială de facebook, diplomaţii au recitat urături.

http://tvrmoldova.md/social/video-surpriza-din-partea-ambasadei-sua-la-chisinau-diplomatii-au-pregatit-urari-pentru-cetatenii-republicii-moldova/

 

 1. Comunicat de presă – Platforma Unionistă Acţiunea 2012

Autorităţile de poliţie şi pază a frontierei din România şi Republica Moldova au avizat favorabil evenimentul care va avea loc în după-amiaza zilei de Revelion, în localitatea Fălciu din judeţul Vaslui. Publicul larg este aşteptat să sărbătorească în cel mai ingenios mod intrarea în Anul Centenar al Marii Uniri din 1918.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/12/29/comunicat-de-presa-platforma-unionista-actiunea-2012–29056

 

 1. Adrian Solomon: Problema podului de la Prut nu se rezolvă din cauza Guvernului de la Chișinău

La 100 de ani de la Marea Unire, românii de pe cele două maluri ale Prutului vor trece tricolorul de 100 de metri peste pod, cerând astfel, alături de autorităţile locale, ca podul feroviar de la Stoianovca, raionul Canemir şi celelalte 22 existente în perioada interbelică să fie reabilitate şi funcţionale, pentru ca râul să nu mai fie o barieră între fraţi. Deputatul Adrian Solomon susține că problema podului de la Prut nu se rezolvă din cauza Guvernului de la Chișinău. Acum proiectul e în mâinile executivului Filip, dar este un proiect înghețat. Membrul coaliției de guvernare de la București explică cum a rămas proiectul blocat la Chișinău și de ce autoritățile refuză să facă demersuri către București, dar și care sunt pașii de urmat pentru deschiderea unui nou punct vamal care să lege cele două maluri de Prut.

http://10tv.md/2017/12/29/adrian-solomon-problema-podului-de-la-prut-nu-se-rezolva-din-cauza-guvernului-de-la-chisinau/

 

 1. Ion Micnea Vetrișanu – omul care a facut busturi celor mai apreciate personalități

Cultura unește malurile Prutului. Indiferent de limbă, origine și etnie, cultura poate uni două suflete pereche. Un astfel de exemplu este Ion Micnea Vetrișanu, fostul primar de la Vetrișoaia, care a înșirat în curtea sa mai mult de 10 busturi ale celor mai apreciate personalități din România și Republica Moldova.

http://10tv.md/2017/12/29/video-ion-micnea-vetrisanu-omul-care-facut-busturi-celor-mai-apreciate-personalitati/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ