Tricolorul sărbătorit la Chişinău după 20 de ani

0
63

Oficiali de la Chişinău au depus flori la mormântul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt de Ziua Drapelului de Stat – Ziua Tricolorului, sărbătorită pentru prima şi ultima dată la 27 aprilie 1990. Deputaţi ai primului parlament spun că manifestarea de astăzi este o revenire a Republicii Moldova la valorile autentice şi democratice şi că, de acum înainte, „fiecare o să cunoască importanţa drapelului şi o să sărbătorească”, transmite Info-Prim Neo.

Pentru primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, Ziua Drapelului de Stat este o sărbătoare egală ca importanţă cu Ziua Limbii Române de la 31 august sau cu Ziua Independenţei, marcată pe 27 august. „Acum 20 de ani, am propus să fie adoptat tricolorul nostru, în locul drapelului care era. Mulţi nu au fost pregătiţi atunci, dar i-am convins şi l-am adoptat”, îşi aminteşte Mircea Snegur. Primul preşedinte a vorbit şi despre semnificaţia culorilor drapelului: albastru – puritatea şi seninul cerului, galben – plaiul roditor şi bunăvoinţa poporului, roşu – spiritul revoluţionar pentru apărarea drepturilor şi a libertăţii.

Deputatul primul parlament, Petru Munteanu, spune că tricolorul este un simbol al demnităţii naţionale. „Noi cu tricolorul am ieşit în piaţă, noi cu tricolorul am strigat limbă şi alfabet. Prin aceste trei culori confirmăm faptul etniei noastre, cine suntem, de unde venim, pentru că generaţiile din trecut au luptat în acest întreg spaţiu unde este tricolorul – de la Timişoara până în Transnistria”, a spus deputatul.

Preşedintele Asociaţiei „Parlamentul 90”, Pantelei Sandulachi, deputat în primul legislativ, a spus că, timp de 20 de ani, au fost diferite încercări pentru ca sărbătoarea să fie dată uitării şi să fie exclusă din calendarul sărbătorilor Republicii Moldova. „Comuniştii au venit la putere cu sloganul că tricolorul este un drapel fascist. Sigur că aceasta ne-a îngrijorat foarte mult. Prin restabilirea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova şi a oficializării Zilei Drapelului de Stat, noi revenim la bazele noastre autentice. Poate că acum multe lucruri se vor rezolva de la sine foarte uşor”, a spus Pantelei Sandulachi.

La monument au depus flori şi prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, cu vicepreşedintele parlamentului, Serafim Urecheanu. Prim-ministrul a declarat că prin marcarea Zilei Drapelului de Stat, Republica Moldova se apropie şi mai mult de statele cu valori, unde sunt instituite asemenea sărbători.

Drapelul de Stat este unul din simbolurile oficiale ale suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Sărbătoarea a fost introducă în calendarul sărbătorilor oficiale ale ţării după ce un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de guvern şi parlament.

sursa:Info-prim.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ