Ucraina intră tare în Insula Şerpilor

0
55

Ucraina doreşte să pună România în faţa faptului împlinit. Până să apuce Curtea Internaţională de Justiţie să dea un verdict în cazul delimitării platoului continental, minuscula Insulă a Şerpilor ar putea fi transformată, pe hârtie, într-o „metropolă”.
Insuliţa de nici un km pătrat va primi statutul pompos de reşedinţă oficială a guvernatorului regiunii Odesa. Vestea a fost dată chiar de şeful administraţiei regionale Odesa, Ivan Pacikov. Guvernatorul Odesei (regiune vecină cu România la est) – Boris Sviahintev – a dat deja ordinul să se pregătească un contract pentru închirierea unui spaţiu în Insula Şerpilor pentru construirea clădirii. De la cine exact să „închirieze” acest teren, nu se ştie, în condiţiile în care litigiul este încă pe
rol la Haga.

În comunicatul de presă al forului regional Odesa, citat de Rompres, se arată şi entitatea care se va apuca de treabă pentru a-l muta pe guvernator în buricul târgului – întreprinderea de amenajări comunale „Ostrovnoe” („Insular”). În cel mai scurt timp, guvernatorul Odesei ar urma să se mute pe Insula Şerpilor şi să conducă de aici treburile regiunii. În mai anul trecut, preşedintele Viktor Iuşcenko l-a demis pe fostul guvernator al regiunii Odesa, pe socialistul Vasil Ţuşko, pentru a-şi instala propriul om în această funcţie. Ordinul pare aşadar venit de la cel mai înalt nivel, direct la Kiev. Deşi lupta pentru putere este în plină desfăşurare la Kiev, toate fracţiunile dau dovadă de o solidaritate suspectă atunci când vine vorba de Insula Şerpilor. Rada Supremă de la Kiev a votat recent o lege prin care Insula Şerpilor devine satul „Belâi” („Alb”), fiind inclus în registrul localităţilor din Ucraina. În prezent, în insula în care nu există vegetaţie şi apă locuiesc cel mult 155 de persoane, dintre care 50 sunt militari, în majoritate grăniceri şi militari. Kievul consideră că Insula Şerpilor este chiar o insulă, iar platoul continental al acesteia ar aparţine în virtutea acestui fapt Ucrainei. Pentru a demonstra că este demnă de acest statut, Kievul se străduie să demonstreze că stânca ar fi „locuibilă”. Aici au fost înfiinţate deja un „hotel”, o „bancă”, un „punct poştal” ultramodern şi se amenajează şi un punct de reciclare a deşeurilor.

Recent, Ministerul de Externe al României a făcut apel la partea ucraineană ăa se abţină de la crearea vreunui cătun „pe această stâncă”. În replică, Ucraina a solicitat României să se abţină, la rândul său, de la orice remarci în legătură cu statutul insulei până la decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, care se aşteaptă să fie anunţată în cursul anului viitor. Iar declaraţiile „neavenite” ale României ar putea „afecta rezolvarea problemei statutului Insulei Şerpilor”, spunea Ohrizko. Cel care a cerut României să se abţină de la comentarii este aşa-zisul şef al diplomaţiei ucrainene – pentru că Ucraina se află în aceeaşi situaţie ca şi România -, pentru moment nu există ministru de Externe. Volodimir Ohrizko, cel desemnat de preşedinte pentru funcţie, nu este deocamdată acceptat nici de premierul Ianukovici, nici de Parlamentul ucrainean. Între timp totuşi, autorităţile de la Kiev depun eforturi susţinute pentru amenajarea Insulei Şerpilor. Guvernul ucrainean a alocat în 2007 circa 50 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii insulei, sferei comunale şi a comunicaţiilor. Însă cea mai mare parte din aceste fonduri vor fi orientate pentru prospectarea resurselor de petrol şi gaze din platoul continental, care pare singurul punct de interes al Kievului.


http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=19754&cat=Cotidian%20National&rub=Politica&num=36

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ