UE este îngrijorată de o eventuală înţelegere bilaterală între Moscova şi Chişinău în problema transnistreană.

0
50

Reprezentantul special al Uniunii Europene la Chişinău, Kalman Mizsei, şi diplomaţi americani vor veni miercuri în Moldova pentru a discuta cu preşedintele Vladimir Voronin despre aşa-numitul plan de reglementare a diferendului transnistrean dezvăluit recent de analistul Vlad Socor, dar neconformat de autorităţile locale.

Anunţul a fost plasat de EUObserver, care face referire la surse diplomatice din UE. Totodată, solicitat să confirme informaţia respectivă, serviciul de presă al Preşedinţiei a declarat că în agenda şefului statului este inclusă pentru mâine doar o întrevedere cu Kalman Mizsei. Subiectele care vor fi discutate nu sunt făcute publice deocamdată.
Potrivit unor surse citate de EUObserver, informaţiile privind conţinutul planului ar fi adevărate, dar Kalman Mizsei nu a putut obţine o confirmare în timpul vizitei sale la Moscova. Publicaţia mai menţionează că dplomaţia UE este în alertă şi încearcă să verifice dacă Republica Moldova a încheiat un acord secret cu Rusia în problema transnistreană.

Acordul, anunţat de analistul Vlad Socor, prevede reunificarea Republicii Moldova cu Transnistria prin organizarea unor alegeri în toată ţara şi acordarea a 20 la sută dintre mandatele parlamentare politicienilor de la Tiraspol, precum şi a funcţiei de vicepremier şi posturile de ministru adjunct în ministerele de la Chişinău. Potrivit surselor citate de EUObserver, planul prevede de asemenea posibilitatea ca Rusia să îşi menţină cei 1.300 de militari în Transnistria pe un termen nelimitat.

Pachetul de înţelegeri ar fi fost negociat bilateral de Chişinău şi Moscova timp de şase luni, iar UE şi SUA nu ar fi ştiut nimic despre conţinutul discuţiilor. Oficiali UE au spus pentru EUObserver că nu au fost consultaţi şi că sunt sceptici faţă de existenţa unei asemenea înţelegeri pro-ruse. Totuşi, ei menţionează că o aşa înţelegere nu poate fi posibilă din punct de vedere strategic.

Acest aranjament a fost făcut public de Vlad Socor mai bine de o săptămână în urmă. Autorităţile de la Chişinău nu au confirmat, dar nici nu au dezminţit până la ora actuală existenţa planului.

Sursa: Basa-press

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ