UE se pronunţă în continuare pentru reluarea negocierilor în format „5+2”

0
65

Kalman Mizsei
Uniunea Europeană se pronunţă în continuare pentru reluarea negocierilor în format „5+2”, mai ales că aceasta este în interesul tuturor părţilor implicate, a declarat vineri, 16 iunie, Kalman Mizsei, reprezentantul special al UE în R. Moldova, după ce a efectuat o vizită în RM, inclusiv în regiunea transnistreană.

Oficialul a recunoscut că diferendul transnistrean este o problemă dificilă. „UE doreşte să fie găsită o soluţie durabilă de reglementare a acestei probleme şi R. Moldova să fie reîntregită, dar pentru aceasta este nevoie de negocieri”, a declarat el. În opinia sa, acest conflict nu are o bază religioasă sau etnică, dar s-a iscat din cauza unor interese şi este cazul ca să fie soluţionat.

Miszei a mai spus că, acum câteva luni, guvernul de la Chişinău a prezentat un pachet de măsuri optime, în opinia sa, pentru soluţionarea conflictului, şi crede că acesta poate fi pus pe masa de tratative, mai ales că iau în consideraţie toate părţile, deci, nu poate fi vorba despre anumite propuneri radicale.

Kalman Miszei a mai declarat că în prezent R. Moldova poartă negocieri cu UE privind regimul de preferinţe comerciale autonome, de care vor beneficia şi întreprinderile din Transnistria, care vor fi înregistrate de autorităţile constituţionale. El consideră că aceasta este o şansă pentru R. Moldova, inclusiv pentru regiunea transnistreană de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii, având în vedere că în prezent RM este cea mai săracă ţară din Europa. Cei care sunt împotriva acestor relaţii economice, sau vorbesc despre o blocadă economică se pronunţă împotriva prosperării R. Moldova, inclusiv a regiunii transnistrene, a declarat sursa citată.

Referindu-se la situaţia de la Corjova, în ce priveşte îngrădirea accesului locuitorilor acestui sat de a participa la alegerile locale, reprezentantul UE a declarat că participarea la vot este un drept fundamental şi şi-a exprimat speranţa că ambele părţi vor evita izbucnirea unui conflict şi vor asigura participarea la vot.

Kalman Miszei a fost numit reprezentant special al UE pentru R. Moldova la începutul anului curent.

http://www.info-prim.md/?x=22&y=8751

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ