UE sprijină poziţia României faţă de Moldova

0
52

Refuzul autorităţilor Republicii Moldova de a accepta deschiderea de către România a două consulate în oraşele Cahul şi Bălţi a fost descris vineri de către preşedintele Traian Băsescu drept un fapt regretabil.
Tot vineri, comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, a declarat la Bucureşti că autorităţile de la Chişinău ar trebui să accepte propunerea României de înfiinţare la Chişinău a unui Centru de acordare a vizelor pentru Uniunea Europeană.
Preşedintele Traian Băsescu s-a referit la refuzul autorităţilor din Republica Moldova de a permite României să deschidă două birouri consulare în localităţile Bălţi şi Cahul.
Cele două birouri aveau scopul de a evita aglomeraţia de la Ambasada României de la Chişinău, ca urmare a introducerea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.
„Se pare că ieri a sosit la Ambasada de la Chişinău un astfel de răspuns. Ar fi regretabil pentru că în urma discuţiei pe care am avut-o cu preşedintele Voronin, tot oficial ni s-a transmis acceptul de a deschide aceste două consulate la Cahul şi Bălţi”, a spus Traian Băsescu.
Refuzul oficial al Republicii Moldova de a accepta birourile consulare de Cahul şi Bălţi a venit după ce ministrul de interne Vasile Blaga a explicat proiectul României de a se implica în procesul de acordare a vizelor europene pentru cetăţenii din Republica Moldova.

UE sprijină România
Şi asta pentru singurul asemenea centru de vize europene, cel deschis de Ungaria la Chişinău, nu ar putea prelucra decât 20 de mii de cereri pe an, în timp ce solicitările sunt mult mai numeroase.
Aflat în vizită la Bucureşti, comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini, a declarat că iniţiativa României ar trebui acceptată de autorităţile Republicii Moldova.

Franco Frattini
„Salut oferta făcută de România de a deschide un centru pentru emiterea de vize la Chişinău. Acest centru va fi complementar şi nicidecum în competiţie cu cel al Ungariei. Cred că iniţiativele României şi a Ungariei vor demonstra solidaritatea la nivel european cu cetăţenii Republicii Moldova” a spus comisarul european Franco Frattini.
El a mai declarat că, în cazul în care autorităţile de la Chişinău vor coopera, Uniunea Europeană speră să se finalizeze până la sfârşitul lunii viitoare, acordul pentru facilitarea acordării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.
De asemenea, domnul Frattini a mai spus că Uniunea Europeană studiază proiectul de lege înaintat Ministerul Justiţiei de la Bucureşti pe tema simplificării procedurilor de acordare a cetăţeniei române pentru solicitanţii din Republica Moldova.
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/03/070316_romania_moldova_frattini.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ