UE va aboli vizele pentru moldoveni

0
106

Miniştrii de externe ai celor 27 ţări UE au decis luni, 13 octombrie, la Luxemburg să intensifice legăturile cu R. Moldova prin negocierea „unui acord nou şi ambiţios” în timpul apropiat. Scopul acordului va fi apropierea treptată dintre Moldova şi UE. Consiliul de miniştri reaminteşte în acest sens „regimul de facilitare a vizelor care stabileşte introducerea regimului de călătorie fără vize pentru cetăţenii din R. Moldova pe termen lung”, se spune în Concluziile Consiliului, citate de Info-Prim Neo.

Miniştrii au salutat recenta accelerare a evoluţiei relaţiilor UE cu Moldova. „UE este gata să aibă relaţii mai profunde în cadrul Politicii de Vecinătate”, se spune în document.

„Acest acord va fi mai amplu decât Acordul de Parteneriat şi Cooperare din prezent, şi are scopul de a aprofunda comerţul liber, care va fi activat în momentul în care Moldova va fi gata să suporte efectele unei liberalizări depline a comerţului cu UE”.

Dar miniştrii de externe avertizează că „pasul şi calitatea reformelor în Moldova vor afecta natura relaţiilor sale cu UE”, încurajând autorităţile moldovene să desfăşoare reforme mai calitative.

„UE acordă importanţă specială ca alegerile parlamentare din 2009 să fie organizate de o manieră democratică”, se spune în Concluzii.

Uniunea Europeană declară că-şi va spori angajamentul de a depune eforturi pentru soluţionarea conflictului din Transnistria, reafirmându-şi ataşamentul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării. UE recomandă părţilor în conflict să coopereze pentru sporirea încrederii dintre părţi.

Miniştrii de Externe UE s-au întrunit la Luxemburg pentru a discuta, între altele, relaţiile cu Moldova, Belarus, Rusia, Zimbabwe şi Uzbekistan, transmite Info-Prim Neo.

http://www.info-prim.md/?a=100

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ