UE vrea ca România să înăsprească legea cetăţeniei pentru moldoveni.

0
62

Reprezentantul Uniunii Europene pentru R. Moldova, Kalman Mizsei, a declarat, marţi, 10 iulie, pentru presa de la Bucureşti că solicitarea cetăţeniei române de către cetăţenii moldoveni este un motiv de preocupare şi pentru Chişinău, dar şi pentru Bruxelles, care vrea ca România să îşi reformeze legea cetăţeniei pentru a o face mai restrictivă.

Potrivit portalului NewsIn, „Chişinăul nu ar vrea să vadă că cetăţenii moldoveni cer în masă cetăţenia româna pentru a ajunge în UE. Pe de alta parte, Bruxellesul se aşteaptă ca România să îşi reformeze legea cetăţeniei într-un fel în care să restrângă bazele de acordare a cetăţeniei. La Bruxelles exista o puternica preocupare privind posibilitatea de extindere a cetăţeniei la o mare proporţie de cetăţeni din afara UE”, a declarat Mizsei.

Reprezentantul UE pentru RM crede că România trebuie să îşi reformeze legea astfel încât ea să răspundă şi preocupărilor moldovenilor, dar şi celor ale UE.

„România a avut uneori atitudinea de frate mai mare şi mai bogat faţă de RM şi a privit-o uneori dispreţuitor, o atitudine căreia trebuie să îi reziste, pentru a înlătura temerile Chişinăului”, a adăugat Miszei.

„Asta nu ajută”, a spus oficialul european. „Trebuie sa fiţi empatici, nu să îi priviţi de sus, trebuie să îi trataţi ca egali”, i-a sfătuit el pe români. „Când cineva e în minoritate, este mai sensibil la insulte. Daca eşti minoritar şi sărac – iar Moldova este cea mai săracă ţara a Europei – ai nevoie de multa înţelegere. Asta lipseşte adesea”.
„Între vecini este normal să apară diferenţe de opinii, dar ele trebuie rezolvate prin intensificarea dialogului. Este important ca România să vină în întâmpinarea dorinţelor RM şi este bine că premierul Tăriceanu a vizitat Chişinăul. Moldova este un stat mult mai mic şi se aşteaptă ca România s-o ajute”, crede Miszei.

El a atras atenţia că există o serie de teme de îngrijorare pentru Chişinău, că sunt probleme nerezolvate între cele două state, cum ar fi acordul asupra frontierelor şi tratatul de bază, dar şi acordarea cetăţeniei române solicitanţilor din RM. În context, Bucureştiul trebuie să arate bună credinţă în discuţiile cu partea moldoveană, susţine Miszei.
Sursa: INFO-PRIM

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ