Ultima oră! Câteva zeci de poliţişti au dorit să interzică parcarea în PMAN a celor 65 de automobile ale Partidului Liberal, care cer retragerea armatei ruse din Moldova

0
63

UEÎn acest moment, caravana de maşini este în drum spre raioanele republicii. Mai multe automobile au fost oprite de poliţia rutieră, care a căutat diferite pretexte pentru a împiedica deplasarea coloanei. Aceştia întocmesc procese verbale, ridică permisele de conducere şi reţin fiecare maşină a câte 15-20 minute. Chiar şi coloana în care se află primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a fost oprită de un post al poliţiei rutiere.

(UPDATE: 10:20) UNIMEDIA vă invită să vedeţi o galerie foto de la eveniment.

(UPDATE: 09:44) Câteva zeci de poliţişti, sub conducerea comisarului Iacob Gumeniţă, au format un lanţ viu pentru a interzice trecerea celor 65 de automobile ale Partidului Liberal în Piaţa Marii Adunări Naţionale. După jumătate de oră de neînţelegeri, simpatizanţii PL au reuşit să parcheze automobilele în piaţă. În scurt timp, UNIMEDIA va plasa imagini foto de la incident. Pe parcursul zilei vom reveni cu mai multe detalii.

Membrii PL, îmbarcaţi în 65 de maşini, vor vizita azi, 5 octombrie 2008, toate raioanele republicii pentru a informa populaţia despre gravitatea prezenţei trupelor ruse în Moldova. Deşi susţine că responsabilitatea principală pentru încălcarea angajamentelor privind retragerea armamentului o poartă Rusia, Partidul Liberal consideră, totuşi, că „o parte din răspundere revine conducerii comuniste, care a promovat o politică de obedienţă faţă de Rusia în ceea ce priveşte prezenţa militară a acesteia pe teritoriul Republicii Moldova”. UNIMEDIA ve reveni pe parcursul zilei cu mai multe informaţii.

Partidul Liberal acuză guvernarea comunistă de prezenţa militară rusă în regiunea transnistreană şi atrage atenţia că armamentul respectiv ar putea fi folosit pe timp de război împotriva Republicii Moldova.

În noul context geopolitic, creat de agresiunea militară rusă împotriva Georgiei, Partidul Liberal atrage atenţia opiniei publice că “perpetuarea prezenţei militare ruse pe teritoriul R. Moldova poate avea consecinţe grave, care ameninţă  atât securitatea regională, cât şi cea europeană”, printre care “antrenarea trupelor ruse într-o eventuală intervenţie militară directă împotriva R. Moldova, sub pretextul apărării vieţii şi securităţii deţinătorilor de cetăţenie rusă”, “reizbucnirea conflictului transnistrean” şi “dezintegrarea teritorială a R.Moldova”.

După ce vor fi îmbarcaţi în 65 de maşini, “membrii PL vor fi separaţi în grupe a câte cinci şi vor merge pe 13 trasee, astfel încât pe parcursul zilei să ajunga în toate raioanele ţării. Seara, la ora 19.00, vom merge cu toţii la Ambasada Federatiei Ruse şi vom ţine în mâini câte o lumânare”, a declarat azi într-o conferinţă de presă Mihai Ghimpu, preşedintele PL, citat de Deca-press.

Amintim că pe teritoriul regiunii transnistrene există un depozit de armament la Colbasna, care conţine circa 20 000 tone de arme şi muniţie, rămase de pe timpul Uniunii Sovietice, inclusiv 500 de militari ruşi, care au statut de trupe de menţinere a păcii.

Sursa: UNIMEDIA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ