Ultimul clopoţel la Tiraspol şi Doroţcaia

2
122

Ieri, 31 mai, a sunat ultimul clopoţel şi la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol precum şi la Liceul Teoretic nr.1 din Doroţcaia. Aceste două licee i-a avut în calitate de oaspeţi pe membrii G.I.Spirit Românesc din Basarabia, reprezentanţi ai Noilor Golani din România. Pe lângă cuvintele de felicitare, urările aduse elevilor şi profesorilor, membrii GISR au anunţat rezultatele concursurilor iniţiate în cadrul proiectului Uniţi Sub Tricolor, la care au participat copiii de la “Lucian Blaga”. Câştigătorii şi participantii la concursul de pictură şi literatură au primit diplome, premii băneşti şi cărţi.
Colectivul liceului, chiar dacă nu prea mare, este foarte unit şi munceşte mult pentru a obţine rezultate şi succese. Astfel, la “Lucian Blaga”, elevii deţin diplome pentru locuri înalte primite în cadrul olimpiadelor şi concursurilor naţionale şi internaţionale.
Liceul Teoretic “Lucian Blaga” luptă de câţiva ani cu autorităţile separatiste pentru a supravieţui. Colectivul este ameninţat permanent de către serviciile de stat transnistrene iar din partea Republicii Moldova nu primeşte nici o susţinere.

La Doroţcaia situaţia e similară cu cea din Tiraspol. Elevii Liceului Teoretic nr.1 din Doroţcaia sunt nevoiţi să vină la liceu în fiecare zi, cu autocarul din Grigoriopol, pentru că conducerea de acolo nu le oferă nici o clădire unde să înveţe.
Calvarul creat de conducerea din Grigoriopol se trage încă din 1992 , copiii, în fiecare zi, începând lecţiile la orele 13.45 şi finisându-le la 19.00. În Grigoriopol, în şcoli se scrie în grafie chirilică, iar elevii, profesorii luptă pentru limba lor, Limba Română. Pentru ei acest drum deja e umplut cu stare de bine, sunt mulţumiţi că au posibilitatea să studieze.
În pofida la toate, colectivul de la Liceul Nr.1 din Doroţcaia şi de la Liceul Teoretic « Lucian Blaga « nu renunţă la drepturile lor iar fraţii de peste Nistru şi Prut încearcă să le fie alături nu doar cu vorba, ci şi cu fapta.
Amintim că proiectul Uniţi Sub Tricolor are ca scop adunarea de fonduri băneşti pentru Liceul Teoretic “Lucian Blaga din Tiraspol. Proiectul se află la etapa finală, pană acum, din banii adunaţi, Liceului Teoretic” Lucian Blaga” i s-a cumpărat câteva calculatoare, imprimante şi proiectoare. Din partea albumului “Fiul Risipitor’’ şi a românilor de peste Prut, Liceului Teoretic nr.1 din Doroţcaia i s-a oferit primul cadou: un set de cărţi şi o sumă în valoare de 800 de euro,adunată dintr-o strângere de fonduri organizată de românii din România.

Sursa: Jurnal de Chişinău

2 COMENTARII

  1. DUMNEZEU SA-I BINECUVANTEZE PE TOTI ROMANII SI PE CEI DE DINCOLO SI PE CEI DE DINCOACE DE PRUT ,PE CEI DIN ZONA NISTRULUI PANA PE LA BUG CHIA MAI DEPARTE DE BUG.CRED CA AR FI F.BINE CA TOATE LOCALITATILE CU ROMANI DIN ZONA BASARABIEI,NISTRULUI,BUGULUI,BUCOVINEI DE NORD,HERTEI,ZONA CARPATIPOR PADUROSI SA TINA LEGATURI UNII CU ALTII ,A TOATE NIVELELE SA NU UITE NICI ROMANII DE LA VEST DE PRUT NICI DE CEI DIN SUDUL DUNARII,VIZITANDU-SE ,AJUTANDU-SE UNII PE ALTII.DOAMNE, AJUTA.

  2. o mica corectie…liceulu teoretic numarul 1 din Dorotcaia despre care vorbiti are de fapt denumirea corecta de Liceul Teoretic ”Stefan cel Mare si Sfant” din orasul Grigoriopol, dar care isi are sediul refugiat in satul Dorotcaia, deci asa e corect.

LĂSAȚI UN MESAJ